Reklama

Reklama

Vražedné pobřeží

(seriál)
  • Kanada Tropical Heat (více)
Kanada, (1991–1993), 54 h 32 min (Minutáž: 49–55 min)

Tvůrci:

Sam Egan

Hrají:

Rob Stewart, Carolyn Dunn, Ian Tracey, Ari Sorko-Ram, Pedro Armendáriz Jr., John David Bland, Eugene Clark, Al Waxman, Nicole de Boer, Garrick Hagon (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Edgar Allan Poe, zakladateľ detektívneho žánru, vytvoril vo svojich poviedkach dvojicu detektíva a jeho pomocníka, aj keď len preto, aby mohol múdrejší pátrač hlúpejšiemu priateľovi odhaliť svoje deduktívne schopnosti. Túto tradíciu utvrdil najmä Sir Arthur Conan Doyle, ale aj ďalší. A v televíznych seriáloch a sitcomoch to nie je inak. V kanadskom seriáli Vražedné pobrežie (Sweating Bullets, neskôr premenované na Tropical Heat) televízie CBS (tvorcom seriálu je Sam Egan) sa však tradičné rozdelenie úloh, t. j. múdrejší detektív a hlúpejší pomocník, nekoná. Respektíve, obaja spolupracovníci sú si rovnocennými partnermi a ich stret sa odohráva skôr vo sfére neustáleho boja pohlaví. Vražedné pobrežie síce vzniklo v rokoch 1991 - 1993, ale dodnes má svojich verných priaznivcov, a tak sa netreba čudovať, že sa často vyskytuje v programoch viacerých televízií. Treba súčasne pripomenúť, že viaceré epizódy sa nakrúcali koprodukčne s Mexikom či Izraelom. Celkom sa nakrútilo 66 epizód (v prvej sezóne celkom 9, v ostatných dvoch 57), v roku 2003 vo firme Artisan Home Entertainment zostrihali štyri z najobľúbenejších epizód Tohtoročný model, Smrť na pláži, Kohútia hra a Ona do dvoch celovečerných filmov Tropical Heat Vol. 1 & 2. Veď kto by sa s chuťou nepozrel na večne proti sebe stojacich Nicka Slaughtera a Sylviu Gerardovú, ktorých so šarmom a nadhľadom zahrali Rob Stewart a Carolyn Dunnová. Nick je bývalý agent protidrogovej jednotky DEA, ktorý odmietol kryť korupciu a drogové škandály siahajúce na najvyššie miesta, a radšej si založil neistú existenciu súkromného detektíva v krásnom letovisku. Ustavične sa zapletá s kráskami v ťažkostiach, jeho finančná situácia je často beznádejná. Jedného dňa ho navštívi sympatická a emancipovaná Silvie Girardová, ktorá praštila kariérou v cestovnej kancelárii a chce sa venovať niečomu inému. A hoci ju Nick najprv odmietne, neskôr ju priberie do partnerstva, a tak vytvoria nerozlučnú dvojicu. Pohodový Nick spolu so šikovnou a zvedavou Sylviou, ovládajúcou dokonale taje počítačov, riešia s prehľadom aj tie najzamotanejšie prípady. Nezostávajú dlžní nič zločincom, ale ani sami sebe. Inak to už ani nemôže byť. Aj keď sa časom vymenili viaceré postavy, či už ide o Johna Davida Blanda ako Iana Stewarta, alebo Pedra Armendáriza ako poručíka Carilla, ktorých nahradili Ian Tracey ako Spider Garvan a Ari Sorko-Ram ako seržant Gregory, treba jednoznačne konštatovať, že seriálu to na kvalite neubralo. Je totiž výbornou kombináciou akčného a komediálneho žánru, okorenený krásnou prírodou fiktívneho tropického pobrežia ostrova Key Mariah, ktoré je ako stvorené na častý výskyt nielen nádherne opálených dlhonohých krások v ťažkostiach, ale aj na nekonečné množstvo rôznych podvodníkov, defraudantov, zlodejov či vrahov. Nechajme Nicka a Sylviu nasadnúť do ich modrého Jeepu CJ7, aby sa mohli vybrať riešiť svoju prvú skutočnú zákazku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (257)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

U tohohle seriálu jsem v mládí strávil mnoho času a byla to určitě špička v zábavě své doby. Velice propracovaný detektivní seriál a parádní počin, kterému konkurovala už jen Hopsavá ulice 21 s Honzíkem Deppů, či snad Jake a Tlusťoch. Charismatický Rob Stewart tu odvedl veliký kus práce jak před, tak i za kamerou a patří mu mé uznání a veliký dík. Vždy, když ho zahlédnu v jiném filmu, vzpomenu si na úžasného Nicka Slaughtera, detektiva, kterým chtěl být v té době každý. 80% ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů, na kterém mě přitahovalo exotické prostředí, vtip a detektivní zápletky. Znělka byla taky úžasná a vychutnával jsem si ji vždy až do konce. Životní role Roba Stewarta, která mu třeba v Srbsku přinesla takovou popularitu, že Srbové nosili před volbou hlavy státu cedule s nápisem Nick Slaughter for president. p.s. na youtube je celá první série v originále ve velmi slušné kvalitě ()

Reklama

Gimp 

všechny recenze uživatele

No, inu co k tomuto seriálu napsat. Snad jen ze ty buchty nejsou zase tak nic extra, v Baywatch jsou lepsi. Hlavne Sylvie mohla byt hezci... Diry v zapletkach jsou snad jeste vetsi nez ta mezi zubama postavy Spidera... No to mozna ne ale prislo mi to jako dobrej for... Minimalne tak dobrej jako vetsina co je krz zuby (uz zase) procedi drsnak s culikem (ted nemam na mysli Rob Roye ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Mojí důvěřivostí otřásly tři věci. Pátrání po yetim ve Studiu Kamarád, objevení kouzla filmového střihu a hořké zjištění že Vražedné pobřeží je kanadský seriál. Kanadskou kinematografii jsem se naučil uznávat, ale dodnes jsem nepřenesl přes srdce, že ten bytostně americký seriál je kompletně stylizovaný. Děkuju alespoň za Carolyn Dunn a fantastickou znělku. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Nostalgie. Příjemný letní kriminální seriál, u kterého se i pobavíte. Špičkování mezi Nickem a Sylvií je nezapomenutelné. Mnohé hlášky si pamatuji dodnes. Škoda, že to žádná TV už asi nikdy nebude vysílat, takhle mi jedinou vzpomínkou zůstává pár epizod na skákajících VHS. Šibalský dabing Martina Zounara byl kvalitní a nevadil mi. Ovšem jak už to takových seriálů bývá, zde se střídají (někdy dost často) dobré díly s těmi horšími a výborné díly s těmi naprosto stupidními. Scénáře dílů jsou většinou jednoduché a naivní, ale nemůžeme čekat oscarové veledílo. Je to prostě příjemná oddychovka. Teď mě omluvte, jdu za Spiderem do baru na drink. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Postava Nicka (Rob Stewart) původně neměla mít dlouhé vlasy. Když ale tvůrci viděli Roba na konkurzu, tak udělali změnu. (Duoscop)
  • Rob Stewart (Nick) režíroval 5 epizod a napsal scénář ke 4 epizodám. (Roby)

Reklama

Reklama