Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černá krimikomedie Iana Fitzgibbona pojednává o irském mladíkovi Michaelovi (Cillian Murphy), který dluží dublinskému bossovi Darrenu Perrierovi (Brendan Gleeson). Když se ale dluh i s jedním z Darrenových poskoků ztratí, nezbývá Michaelovi než se spolu se svým otcem (Jim Broadbent) a přítelkyní Brendou (Jodie Whittaker) ukrýt v horách a vymyslet, jak získat peníze, za které ručí životem, zpět do 24 hodin. (Haluzz)

(více)

Recenze (77)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Napriek mojej obrovskej záľube v britských gangsterkách a celkovo aj v ich poňatí humoru ako takého, som si tentokrát "ulahodil" len čiastočne. Bude to pravdepodobne tým, že filmu chýbala nejaká tá typická britsko-írska údernosť, skrátka to nebolo dostatočne svieže, iba výnimočne. Pákrát som sa skutočne celkom slušne zasmial, to áno, lenže boli to iba také svetlé momenty, ktorých mohlo (a malo) byť oveľa viac. Dosť mi vadila aj žánrová nevyváženosť, ktorá v konečnom dôsledku filmu viac uškodila ako pomohla, najmä čo sa týka celkovej atmosféry. Tá totižto nezafungovala tak, ako by sa patrilo a napriek pomerne krátkej stopáži sa vyskytlo hneď niekoľko hluchých miest. Škoda, pretože potenciál tu naozaj bol a to vskutku vysoký. Svedčí o tom okrem iného aj typologicky skvelo obsadený Brendan Gleeson (rola pre neho bola vážne akoby šitá na mieru) alebo aj mimoriadne vtipný Jim Broadbent. Dokonca ani Cilian Murphy mi tentokrát nejak extra nevadil, znesiteľný výkon. A hoci celkovo to za nejaké mimoriadne veľké sklamanie nepovažujem, prvotriednu írsku krimi-komédiu z prostredia Dublinu by som si predstavoval predsalen trošičku inak, snáď sa jedného dňa dočkám. 3/5 ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Mám takový návrh. Přestaňtě se na to koukat jako na Ritchieho film a prostě si užijte ten slastný pocit zábavného nahláškovaného filmu, který sice v pár místech vázne a přešlapává na místě, ale jinak se dokáže mnohdy skvěle rozjet a solit hlášky, které jsou zároveň trefné, ale i vtipné. Což se u takovýchhle krimifilmů moc nestává. Já jsem si to kupříkladu užil. Je to sice trošku pomalejší a počet všech scén by asi šel spočítat na prstech (dvou ruk, pět scén tam fakt není). Takže proto tomu strhávám už tu jednu hvězdu. Jinak je to docela fajnově natočený, se super herci v čele s mistrem Cillianem Murphym. A postava otce je jedna z nejzábavnějších a jeho přítomnost na scéně hned znamená nahláškováno až po strop. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, dějově je Irská odplata možná průměrný počin, který ze všeho nejvíce vypadá jako adaptace nějaké krátké povídky, jejíž autor se nechal inspirovat atmosférou oblíbených filmů... Jenže díky fan(t)a(s)tickému Jimu Broadbentovi a vpravdě originálnímu vypravěči s hlasem Gabriela Byrna nakonce čtvrtou hvězdu přece jenom přihodím. Příjemné pokoukání. ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Jeden dluh, málo času, hodně problémů s gangsterema, skvělý hlášky a černej humor, hustej táta a spousty násílí v tomhle akčním/ krimi kolotoči zaručuje akci až do konce! Když se probudíte a na sedačce Vám seděj vymahači at zaplatíte, nebo příjdete o kosti, nezbývá nic jiného než začít schánět.. Jenže ve chvíli kdy jde opravdu do tuhého a Michaelovi lámou nohu, jednoho z nich zabije jeho sousedka a teprve ted se rozjíždí ta pravá jízda. Zakopání těla, spálení auta, ukradení policejního auta a výměna za jiné od mladých zlodějíčků! Střety s gangstery, a prchání před nimi... Do toho skupina pejskařů bojových plemen, kterým zabijí kůlkou do hlavy dva psi tím si zas pro změnu gangseři odvrátí proti sobě skupinu drsných hochů.. Avšak ve chvíli, kdy unesou Michaelova tátu a on se musí dostavit osobně, tak se neúprosně blíží konec pro jednu stranu.... ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Mně se to do vkusu trefilo. Jasně, je těžký to lidem doporučovat, protože každýmu se líbí něco jinýho, ale recenze jsou subjektivní názory. Já už třeba nechci nikdy znova vidět Avatara, ale Irská Odplata se mi zamlouvala a za shlédnutí stojí. Nejmíň mě vlastně zaujal představitel hlavní role, ale jinak herecké výkony super, kvantum hlášek a černého humoru, pěkně syrově vyobrazené násilnosti. Prostě to mělo koule. A to je můj styl kámo... 90 % Oblíbená část- výměna aut s mladíkama ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2009 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Z finančných dôvodov sa väčšina natáčania odohrávala v Londýne a nie v Dubline, v okolí ktorého prebiehal dej filmu. (MikaelSVK)
  • Ačkoliv několik postav ve filmu šňupe kokain, nikdo nevykazuje jeho účinky. (Nathaniell)

Reklama

Reklama