Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nepotřebuji k naplnění účelu svého pobytu na zemi žádný další mafiánský film, dokonce ani žádné gangstery a to ani ty oblečené do dresu odborů a už vůbec nechci žádnou hru na „true story". Takže z mého úhlu pohledu nakonec dopadl tento další zbytečně zfilmovaný vzestup a pád gaunera ještě docela dobře a to patrně jen díky snaze reřiséra vnutit nečítankovému hrdinovi pár lidských vlastností. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Gangsterka jak vyšitá, radost pohledět. Režisérské pojetí doby 70. let, vykreslené s precizností vlastní samotné podstatě podsvětí mafie, doplnila přehlídka hereckých es známých z podobných skvostů plus dobrá volba keltského bosse Rayem Stevensonem. Zajímavé proložení skutečnými sekvencemi včetně záběru na reálného Dannyho spolu s irskými tóninami, posunulo snímek mezi žánrovou elitu. K tomu správně namíchaný mix brutality, emocí a následné katarze směřoval explodující napětí k netušenému závěru. Ten sice na okamžik zklamal, ale s časovým odstupem (pro mě) vyjímečnost eposu završil. Pro fanoušky je film povinným zářezem do sbírky, jinak s jistotou přijde IrishmEn a bude s nimi ÁmEn. ;-) ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

Docela průšvih, scénky jsou na sebe poskládány bez dostatečné motivační logiky, takže film nemá šanci diváka vtáhnout do děje. A přitom to mohla být příjemně nostalgická pocta mafiánskému žánru, k čemuž pomáhá obsazení známých tváří z legendárních gangsterských filmů (Scorsese) a seriálu (Sopránovi). Bohužel se to nestalo a snímek Sejmout zabijáka udělal mafiánskému žánru spíše medvědí službu. 40% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takový průměr, kde nic nevyčnívá, kromě divného výběru herců. Ray Stevenson mi celkem seděl a jeho pěstní souboje byly nejlepší z celýho filmu, ale ostatní herci mi přišli takoví divní. Bez zápalu. Val Kilmer tam je naprosto k ničemu a má jen obří, tučnou hlavu. Prostě to bylo hrozně předvídatelné, což ani tak neva, ale zde nebylo nic, co by mi utkvělo. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

I přes patrnou inspiraci Scorseseho gangsterkami se dle mě jedná o precizně odvedenou práci. Herci jsou neokoukaní a stejně jako ve Scorseseho Mafiánech či Casinu jsou všichni mafiáni, jak mají být. Stopáž je rozumná, technická stránka filmu je požitek pro oči a na mě osobně udělala největší dojem závěrečná sekvence za doprovodu jedinečné skotské hudby. Jeden z kandidátů na film roku 2011. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Na začiatku, keď vchádza šéf odborov do kancelárie za sebou zavrie dvere, ktoré si je možné v nasledujúcich záberoch všimnúť otvorené a znova zatvorené. (Johnny.ARN)
  • Pre film bol dočasne znovuotvorený štadión Tiger Stadium po dobu približne jedného týždňa. Štadión bol pôvodne otvorený v roku 1912 a zatvorený o 87 rokov neskôr, keď Detroit Tigers začali hrať na novom štadióne. Tiger Stadium bol zbúraný po tom, čo bol film dokončený. (Vrtto)
  • Film je natočný podľa knihy Ricka Porrella "To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia". (Vrtto)

Reklama

Reklama