Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ve filmografii každého nadprůměrného herce přichází někdy během jeho slibně rozjeté kariéry snímek, který jej divákům poprvé představí v úplně jiném, novém světle; role, do které individuálně pasuje a pro kterou se takzvaně "narodil". Po Kill the Irishman mohu říci, že v roce 2011 se tohoto eventu dožil také Ray Stevenson. Tenhle ostrej týpek není zabijácký Punisher, není to hromotluk z Asgardu a Thorův přítel Volstagg, a není to dokonce ani sympaťák Titus Pulo. Ne - Ray Stevenson je Irishman. P.S. Neuvěřitelně silný konec, takhle má vypadat nezapomenutelné zakončení drsné gangsterky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Gangsterka ze sedmdesátek se sympatickým mafiánem Irem? Proč ne?! O sedmdesátkách v Clevelandu jsem doposud pranic nevěděl a o tamnější mafii už vůbec ne. Ten náhled do těch časů mně bavil. Hoši měli ty správné knírky, kotlety, velké límečky a z rozhalených halen se na nás draly zarostlé hrudi... všechny káry té doby byly správně placaté, široké s pozůstatky ploutví a neskutečně osvětlenými záděmi..co zadní sedadlo to pohodlný gauč pro 4 lidi. Někoho v té době možná děsil povolávací rozkaz kamsi do deep in the jungle... Dannyho Greena to však netankovalo. Neustále vymejšlel jak vydělat větší a větší balík. K tomu mu napomáhala odvaha, ale i jistá oprsklost a bezpáteřnost...Přes to přeze všechno si ale snažil držet kousek té irské cti... A jak tak stoupal po žebříčku v hierarchii mafie výš a výš, čím dál více lezl do zelí velkejm italskejm rodinám nejen doma, ale i v New Yorku. A to už byl problém i borce co měl Cleveland skoro pod palcem... Nezastírám jisté sympatie k tomuto gangsterovi. Film byl i dostatečně akční a množstvím zničených aut se tvůrci značně přiblížili k nějakému tomu speciálu Top Gearu... Přesto mi tam však u toho chyběla nějaká hlubší myšlenka. Možná, že tam ani nebyla..nevím. Beru to tak, že někdo zkrátka natočil životopis mafiána... Být Ir asi hodnocení zvednu již jen z hrdosti na svého reprezentanta v zámoří :-) Ale nejsem. Dávám za tři kliky. * * * ()

Reklama

6thSun 

všechny recenze uživatele

Docela průšvih, scénky jsou na sebe poskládány bez dostatečné motivační logiky, takže film nemá šanci diváka vtáhnout do děje. A přitom to mohla být příjemně nostalgická pocta mafiánskému žánru, k čemuž pomáhá obsazení známých tváří z legendárních gangsterských filmů (Scorsese) a seriálu (Sopránovi). Bohužel se to nestalo a snímek Sejmout zabijáka udělal mafiánskému žánru spíše medvědí službu. 40% ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Gangsterka jak vyšitá, radost pohledět. Režisérské pojetí doby 70. let, vykreslené s precizností vlastní samotné podstatě podsvětí mafie, doplnila přehlídka hereckých es známých z podobných skvostů plus dobrá volba keltského bosse Rayem Stevensonem. Zajímavé proložení skutečnými sekvencemi včetně záběru na reálného Dannyho spolu s irskými tóninami, posunulo snímek mezi žánrovou elitu. K tomu správně namíchaný mix brutality, emocí a následné katarze směřoval explodující napětí k netušenému závěru. Ten sice na okamžik zklamal, ale s časovým odstupem (pro mě) vyjímečnost eposu završil. Pro fanoušky je film povinným zářezem do sbírky, jinak s jistotou přijde IrishmEn a bude s nimi ÁmEn. ;-) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Pár dobrých drsňáckých vtípků a scének, ale to je tak všechno, kvůli čemu film stojí za to vidět. Z devadesáti procent je to banální, šablonovitá, utahaná a v závěru i otravně sentimentální gangsterka, jejíž uslintaný irský vlastenecký patos je nechtěně směšný. A ten sladkobolný závěr za zvuků cajdákovité irské muziky měl jako znamenat co? Měl snad vzbudit v divákovi soucit s "dobrým chlapem" Greenem a udělat z něho nepřímo lidového hrdinu v boji s italskou mafií? Jděte se bodnout s těmihle úhly pohledu. Z mýho úhlu po sobě šly dvě party grázlů a jedna holt nakonec prohrála, to je celý. A upřímně mi byly všechny postavy dost u zadku, protože i herci jsou dost nevýrazní a průměrní; Žid Walken k smíchu, oteklý Kilmer k pozvracení, ani můj oblíbenec Vincek mě moc nebavil, hraje toho svýho taliánskýho kápa tak, jako by šlo o roli komediální a ne dramatickou. A jedna holka ukáže cecíky, no fakt vodvaz. Za to melodrama s irskými kluky v závěru nedám ani třetí a do koše s tím. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočný podľa knihy Ricka Porrella "To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia". (Vrtto)
  • Režisér snímky Jonathan Hensleigh a hlavný protagonista Ray Stevenson majú spoločnú jednu komiksovú postavu od vydavateľstva Marvel - zabijaka zločincov Punishera. Obaja totiž boli pri tom, keď sa dostával na filmové plátna. Avšak nebolo to pri spoločnom filme - Hensleigh režíroval snímku Kat (2004) a Stevenson si ho rovno zahral vo filme Punisher: The Warzone (2008). (toi-toi)
  • Pre film bol dočasne znovuotvorený štadión Tiger Stadium po dobu približne jedného týždňa. Štadión bol pôvodne otvorený v roku 1912 a zatvorený o 87 rokov neskôr, keď Detroit Tigers začali hrať na novom štadióne. Tiger Stadium bol zbúraný po tom, čo bol film dokončený. (Vrtto)

Reklama

Reklama