Reklama

Reklama

Zrození

  • USA Birth (více)
Trailer

Deset let poté, co náhle zemřel její hluboce milovaný muž, je Anna (Nicole Kidman) připravena překonat svůj smutek a začít nový život. Souhlasí, že si vezme Josepha (Danny Huston), příjemného, vzdělaného muže, který se o ní ucházím už tři roky. Annino rozhodnutí potěší i její matku Eleanor (Lauren Bacall), elegantní, panovačnou ženu, která uvítá Josepha v rozlehlém aristokratickém bytě v New Yorku, kde všichni společně bydlí i s Anninou těhotnou sestrou Larou (Alison Elliot) a jejím manželem (Arliss Howard). Právě zde se jednoho večera shromáždí přátelé Anny a Josepha, aby jim poblahopřáli k jejich zasnoubení. Mezi hosty je i Clifford (Peter Stormare), který býval Seanovým nejlepším přítelem a jeho žena Clara (Anne Heche). Dvojice se v privilegované společnosti necítí úplně přirozeně, když přijíždí výtah, Clara zpanikaří, že její dárek pro Annu není vhodně zabalen a posílá Clifforda nahoru na party samotného. Sama chvilku dole v lobby postává a zvažuje své možnosti, mezitím jí pohled ulpí na malém chlapci (Cameron Bright), který zde sedí. Záhy Clara z budovy odchází směrem k Central Parku, aniž by si byla vědoma, že ji chlapec sleduje. Krátce po zasnoubení se v bytě koná oslava narozenin Anniny matky. Avšak předtím, než se rozkrojí dort, se tu zničehonic objeví nezvaný host, tentýž malý chlapec a chce nutně mluvit s Annou v soukromí. Anna bere dítě do kuchyně. Zde jí chlapec sděluje, že je její zemřelý manžel Sean a varuje ji, ať si Josepha nebere. Rozčilená Anna odvádí chlapce z domu a vrátný jí potvrdí, že chlapec se skutečně jmenuje Sean. Sean se nenechá zastrašit a Anně napíše. Pravidelně navštěvuje dům, kde Anna bydlí, se svým otcem, panem Conte (Ted Levine), který je učitelem a má v domě klienty. Annina snoubence situace zneklidňuje a rozhodne se s malým chlapcem promluvit. Když Anna, Joseph i Seanův otec chlapci nařizují, že už nemá Annu obtěžovat, Sean klidně a rozhodně odmítá. Na konci výstupu omdlévá, což Annu emocionálně zasáhne. Sean zná navíc mnoho tajných detailů ze společného života Anny a jejího manžela, což je pro ni i zbytek její rodiny a přátele nevysvětlitelná skutečnost. Ještě více zneklidňující je jeho jistota a intenzita lásky k Anně. Chlapec nakonec dostane šanci strávit v bytě, kde Anna žije, nějaký čas, což by mu mělo pomoci pochopit, že jeho přesvědčení je mylné. Avšak během jeho pobytu roste Annina víra v to, že Sean je skutečně její převtělený manžel. Ačkoliv nemůže popřít, že je to velmi podivné, je k malému chlapci čím dál více přitahována a odmítá nátlak rodiny i Josepha, aby se s ním přestala vídat. Mohlo by toto dítě být skutečně Anniným manželem, který se k ní vrátil? Jak by mohla zavrhnout příležitost znovu zakusit lásku, kterou k němu cítila? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Swansea 

všechny recenze uživatele

Velmi nedoceněná nádhera. Jonathan Glazer -tento mistr reklamy- už po své prvotině Sexy bestie ukázal, že je pan filmař. Poklona i Nicole Kidman, které uvěříte každý pohled, každé gesto. Uvěříte jejím nevyřčeným pochybám i sžíravé touze vrátit do svého života milovanou bytost v podobě reinkarnovaného desetiletého kluka. Věřte i mně. Jsem ta poslední, která by se vyžívala ve fantasmagoriích. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Hodně nevyvážený a hodně zvláštní film. Tak trochu mi to připomínalo Kubricka, ale takového nějakého nedotaženého. Hudba je zajímavá a inovační, ale bohužel nevhodná a s obrazem špatně komunikující. Příběh silný a zajímavý, se silnou pointou, která je však chaoticky podána, takže vyšumí do ztracena... Nicole Kidman a Cameron Bright však naštěstí nejsou polovičatí a vydávají ze sebe všechno, takže se je stále na co koukat a film nezačne nudit. Přesto jde o průměrný snímek bez výraznějšího sdělení, který si pohrává se zajímavou pointou, kterou však nedokázal věrohodně podat. [prosinec 2005] ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

V podstatě se jedná a zručně natočené a hluboké drama s výbornou hudbou. Doplatilo na zpočátku originální, později však zoufale nudné extra dlouhé detailní záběry na postavy a celkově neúnosně rozvláčné tempo, kdy dva lidé pět minut nemluví, pak jeden řekne něco jako: "Chci, abys odešel", druhá postava neodpoví a následuje střih. Nemůžu to ale tak úplně zatratit, hlavně kvůli ústřední myšlence, pak famóznímu výkonu Nicole Kidman (i přes divný účes) a skvělé výkony postav ostatních (Bright, Huston, Heche), obzvlášť pak nezvykle civilní a lidský Peter Stormare, který se zde výjimečně nepředvedl jako "pošuk se samopalem". ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Očekávala jsem cosi neurčitého, mysteriózního ... a snad i lehce kontroverzního - s ohledem na věk chlapce, který měl být oním milovaným, leč dávno zemřelým Seanem. Všechny uvedené elementy jsem sice identifikovala, nicméně jejich směsice je vzhledu nevalného až mírně odpudivého. Postavy v ní účinkující jsou vesměs tragická individua zralá pro ústavní léčbu ... na psychiatrii ... nejlépe v uzavřeném pavilonu. A co se milého Seana týká ... neměla jsem pro něho příliš pochopení ... od samého začátku ... ať už byl kýmkoli - a to ze dvou důvodů: 1) Pokud mluvil pravdu, bylo od něho nanejvýš sobecké hlásit se ke své ženě a uzurpovat si právo na její lásku - měla snad obětovat svá nejlepší léta čekáním na jeho dospělost ... aby pak pro něho byla příliš stará ? 2) A pokud snad nebyl jejím mužem, potom jeho chování v žádném případě neodpovídalo běžným projevům desetiletého chlapce. V každém případě bylo s podivem, že prakticky všichni (včetně rodičů) veškeré jeho výstřelky trpěli. V samotném závěru je všechno podstatné objasněno - ovšem nejvíc ze všeho překvapí Joseph. Jeho rozhodnutí nechápu - prostě si nedokážu představit NORMÁLNÍHO CHLAPA, který by na jeho místě volil stejně ... který by dál chtěl hrát tragikomickou roli, kterou sám sobě přisoudil ... 2,5*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nicole Kidman mi v Birth připomíná svou postavu z Ti druzí. Bohužel jí jen připomíná a nenavazuje na ní, co se týče herecké kvality. Birth je průměrný snímek myšlenkou převtělení mrtvého manžela do malého chlapce... Scénárista chvílemi zapomněl co chce říct a film hodně pokulhává v tempu. Nicole se bohužel ať chce nebo nechce stala jedinou hvězdou filmu a tak na ní stála odpovědnost držet ho na nohou. To se nepovedlo jak si asi přála a já doufám, že se bude držet trochu lepších filmů. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (7)

  • Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Benátkách 2004. Několik diváků při premiéře bučelo a pískalo. Po ukončení projekce začala diskuze s tvůrci. Nejvíce otázek dostala Nicole Kidman (Anna) proč se líbala s desetiletým chlapcem. (Terva)
  • Natáčelo se v americkém státě New York v lokalitách Manhattan, Long Island, New York City a ve studiu Silvercup. (Terva)

Reklama

Reklama