Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z tech pohadek, ktery davaj porad, ale da se na ni vzdy kouknout a neleze na nervy. Pribeh je pekelne jednoduchej, ale vubec to nevadi a navic ma film smesnejch 70 minut. Musim pochvalit na dobu vzniku slusny triky v cele s obuskem, kterej vypada jak Mr. Hankey a hlavne herce. Pesek je fajn, ale daleko lepsi je Josef Beyvl, to je naprostej mega prasak, ze se to jen tak nevidi. Fajn pohadka. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já jsem toho Peška nikdy moc nemusela, ale jo... pohádka je to hezká, obušek mě jako děcko fascinoval a neviditelná jitrnice mi voněla i přes televizní obrazovku. Měla jsem teda období, kdy mě tahle pohádka srala a vyhýbala jsem se jí jak cigán práci, nicméně pak přišla stařecká demence a zase "Obuška" snáším bez alergické reakce. 70% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která se stala klasikou a její svítivé barvy každého dostanou. Sympatický a hodný stařík Ladislav Pešek si zpívá a dává za vyučenou každému kdo na něj udělá nějakou levárnu. Pěkná pohádka, která i v dnes v konkurenci s novinnými nebo dokonce animovanými pohádkami zůstává schopnou konkurencí. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejmilejších a zároveň nejlepších českých pohádek, která kdy vznikla. Zlidovělá písnička, vykoukaný hostinský Pečínka, dary od kouzelného dědečka i špetka toho obyčejného lidství, to vše tady máme. Nejvíc se vždy těším na závěrečný výprask obuškem a především na scénu, kde dobrácký muzikant Ladislav Pešek baští neviditelnou jitrnici. V tu chvíli na ni vždycky dostanu chuť... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další z řady klasických českých pohádek, která neměla tu sílu nějak více mě zaujmout. Obušek je sice fajn a na dobu i docela dobře udělaný, ale to je asi tak vše. Hlavní hrdina příběhu mi byl nesympatický a vlastně jediná věc, co se mi líbila byla ta krátká epizodka v hostinci, kde náš potulný muzikant dostal talíř a začal jíst neexistující jitrnici. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)
  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)
  • Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře. (Sinecod)

Reklama

Reklama