Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Erben to asi tak nemyslel, ale krčmár bude asi symbolom zlého kapitalizmu a dedo s oslíkom asi symbol komunistov, ktorí tak radi rozdávali všetko ľudu... každopádne ide o nadčasový príbeh, nie že nie. Len je tak jednoduchý a priamočiary, že aby pôsobil hutnejšie, tak by musela mať táto adaptácia maximálne polhodinku. Pekne farebné, kúzelný Pešek, milý somárik, ale nevidím dôvod, prečo sa k tejto rozprávke vracať aj na ďalšie a ďalšie Vianoce. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Chodí Pešek okolo, nekoukej se na něho! Kdo se na něj koukne, toho Pešek zbouchne. On s pissničkou jde jak čuráček, cam cára tramtadýda bumnakundu hrc, na zádech nese pytel sraček, umcaca cokroktoprd fidlyfidly grc. Áááááá kdo se nerad us-mí-vá, tomu držka vy-hní-vá...... Kurva, babi, vždyť je to gay, tak si nandej zpátky zuby a vytáhni tu ruku z rozkroku!!!! ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

V době budovatelských filmů se naštěstí našel čas i na milou pohádku, která se už dávno zlatým písmem zapsala mezi nestárnoucí klasiky. Příjemná atmosféra, přepálená barevnost, chytlavé melodie, výborní herci a přímočarý děj, který neodmyslitelně patří k tuzemským vánočním svátkům. Zdaleka neleze na nervy a potěší i třeba za deset let. Holt, kdepak ty staré zlaté pohádkové časy jsou.. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Pohádka s pěkným, no teď si nemohu vzpomenout na to slovo, tak tedy řeknu poselstvím. Příběh nám říká, že ten kdo krade, tak na něj jednou taky dojde. Tudíž nemáme krást. A také pokud budeme mít dobré srdce, tak budeme odměněni. Stopáž 70 minut je také velice vhodná, ovšem já ani tak nedokázal udržet celou dobu pozornost. Já už jsem pak přeskakoval pasáže, kdy tam pořád vyzpěvoval, jak je na světě krásně. To je možná tak v pohádce. Ale jinak to bylo celkem hezké. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchým spôsobom podané morálne poučenie pre deti. Z dvojice hlavných postáv jedna predstavuje absolútne dobro, ktorá sa podelí aj s posledným kúskom chleba s neznámym a druhá ten najhorší ľudský charakter - zlomyseľného vychcaného zlodeja. Koniec je jasný hneď ako spoznáme obe osoby, navyše tá scéna s animovaným obuškom je trošku mimo... Ale ústredná melódia je fajn a pre deti dobré. Inak, Pešek mi tu svojou naivitou pripomínal bežného súčasného dôchodcu a hospodský akoby bol predskokanom šmejdov. :-) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma. (SvaPepina)
  • Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře. (Sinecod)
  • Píseň, kterou zpívá Ladislav Pešek v hospodě, je básnička od F. L. Čelakovského - Pocestný. (Hromino)

Reklama

Reklama