Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

kingik 

všechny recenze uživatele

Dvě dobré scény, mlácení hostinského kouzelným obuškem a ta s imaginární jitrnicí, (ne)dělají dobrou pohádku. Pešek s Beyvlem mírně přehrávali, ale to by nebylo to nejhorší. S touhle klasikou se tak úplně nebavím. O dobré pohádce mám poněkud jiné představy, ale netřeba být zlý na klasiku české kinematografie. 60% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkná pohádka. Příjemný pan Pešek a k tomu zlý hostinský pan Beyvl (jeho výraz u neviditelné jitrnice je naprosto super :-)). No, ten animovaný obušek mě tolik nebere, ale zase je tu roztomilý psík kouzelného staříčka a také neuvěřitelný optimismus, který z pohádky sálá (podpořen notoricky známou písničkou). ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních kombinací animace a hraného filmu Československu. Krásně barevné, chytlavá píseň, kterou si i dnes prozpěvujeme s generacemi mladšími a to, že zlo má být po zásluze potrestáno. Taková škoda, že tenhle obušek je jenom v pohádce! Ten film jsem jako dítě prostě milovala, hlavně pana Smolíka. On byl ten symbol dobra a lásky v každé pohádce a dalo se mu věřit. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tak jsem tyhle pohádky z 50. let neměl moc rád - Obušku, z pytle ven!, Hrátky s čertem, Byl jednou jeden král..., Dařbuján a Pandrhola... a našlo by se jich asi ještě víc. Myslím, že mi prostě vadilo, že je na nich na první pohled znát, že to jsou už opravdu staré filmy (a fakt by mě zajímalo, nakolik oslovují současné děti). Třeba ten animovaný obušek je vyloženě trapas (o samotném příšerném názvu filmu ani nemluvě). U toho Pandrholy a Obuška mi navíc vadí i to jejich vyznění, které mi přijde - nemůžu si pomoci - poplatné své době. Chuďas je zde oslavován, zatímco boháč je zde vylíčen jako krajně odpudivé monstrum, které nezaslouží slitování. Takový schematický pohled na svět mi je protivný, byť je samozřejmě pro české pohádky zcela typický (v případě obuška mě navíc irituje i další české pohádkové klišé, a sice že každý hostinský je prohnaná svině, což možná platilo za totáče, ale dneska mě takový pohled už uráží). Z hlediska hereckých výkonů tomu asi nejde nic vytknout, a celkově filmařsky je to natočeno více než zručně, což zřejmě vysvětluje, proč se to každý rok na Vánoce reprízuje v telce, ale osobně mi je ta postava muzikanta, který si nasekal chalupu plnou dětí, a místo aby se o ně staral, tak někde bezstarostně trajdá po světě, dost nesympatická, a ta postava kouzelného dědečka (snad Bůh?) mi tam přijde vyloženě jako bizar, takže se obávám, že ani na stará kolena už to moc na milost nevezmu. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Chodí Pešek okolo, nekoukej se na něho! Kdo se na něj koukne, toho Pešek zbouchne. On s pissničkou jde jak čuráček, cam cára tramtadýda bumnakundu hrc, na zádech nese pytel sraček, umcaca cokroktoprd fidlyfidly grc. Áááááá kdo se nerad us-mí-vá, tomu držka vy-hní-vá...... Kurva, babi, vždyť je to gay, tak si nandej zpátky zuby a vytáhni tu ruku z rozkroku!!!! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)
  • Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře. (Sinecod)
  • Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl. (Sinecod)

Reklama

Reklama