Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o rodinné dovolené v malebné beskydské chalupě, kde se tři přátelé starají o šest malých dětí. Muži jsou přesvědčeni, že právě jejich výchovné metody jsou mnohem lepší než pedagogické působení matek. Když ale manželky přijedou „na kontrolu“, dojde v rodinách na čas k vážným sporům... (Bontonfilm)

Zajímavosti (73)

  • Jedna z prvních kritik po premiéře filmu chválila Satinského (Albert) filmovou češtinu. Její autor, nevěda, že Satinský skutečně jazyk plynně ovládá, jásal, že režisérka vhodně zvolila, stejně jako v případě Zdeny Studénkové (Gábina), předabování, kterého se dle něj výborně ujal Miloš Kopecký. Satinského to pobavilo a od té doby vždy tvrdil, že česky neumí ani slovo, pouze umí výborně imitovat Kopeckého. (cundak)
  • Nejtěžší chvíle čekala režisérku při natáčení postsynchronů. Malé děti tato činnost vyloženě nebavila, a tak jim Poledňáková musela nakoupit drahé cukrovinky z Tuzexu a děti během práce průběžně uplácet. (rublik05)
  • Július Satinský po nocích klapal do psacího stroje. Když se ho režisérka zeptala, co tak důležitého píše, odpověděl jí, že překládá maďarské pohádky, protože si na to natáčení musí nějak vydělat. (rublik05)
  • Lyže Rossignol byly v 80. letech u nás vzácností, na natáčení je zapůjčil samotný produkční filmu Jan Balzer, manžel Elišky Balzerové. Když viděl, co z nich zbylo, hořce zaplakal. (rublik05)
  • Scéna, kdy Václav Postránecký při krkolomné jízdě zlomí lyži, původně ve scénáři nebyla. Rekreační lyžař Postránecký zkratka sjezd neustál a zahučel do kadibudky. (rublik05)
  • Nechybělo málo a film se vůbec nenatočil. S přípravami se začalo pozdě a Krkonoše byly v zimních měsících úplně narvané turisty. Na poslední chvíli nebylo možné sehnat ubytování pro 60 lidí. Režisérku před krachem zachránilo stanné právo v Polsku, kvůli kterému v roce 1981 Poláci hromadně rušili zájezdy. Filmový štáb tak bez problému obsadil celý hotel Morava kousek od filmové chalupy. (rublik05)
  • Marie Poledňáková dlouho nemohla najít herce pro postavu Alberta, až v silvestrovském pořadu uviděla slovenskou komickou dvojici Lasicu se Satinským, kde se jí prvně jmenovaný velmi zamlouval, ale měla strach z jeho pověsti. Bylo veřejným tajemstvím, že korpulentní slovenský herec rád a hodně pije, jenže Václav Postránecký režisérce namluvil, že problémy s alkoholem má Lasica, nikoli Satinský, a režisérka mu uvěřila. (rublik05)
  • Původně se film vůbec neměl objevit v kinech, režisérka Marie Poledňáková ho napsala pro televizi, kde byla zaměstnána jako dramaturgyně. Televize o něj však vůbec neměla zájem, a tak se scénářem odešla na Barrandov. (rublik05)
  • Jana Šulcová o natáčení scény, kdy sjížděla po haldě uhlí: „Ani se mě neptejte, jaké to je padat z výšky na hromadu uhlí. Řeknu vám, že hrozné. Ta scéna se točila tři dny na různých místech. Začalo se ve skutečné filmové chatě, kde opravdu propadlo bylo, a skončilo se v kotelně v Lánově, kde jsem vyjela. A i když jsem se snažila být opatrná, tak jasné je, že jsem se pořádně pomlátila. Možná i proto, že mě překvapilo, jaký to byl opravdu sešup.“ (SONY_)
  • Jana Šulcová o natáčení s dětmi uvedla: „Nebylo to vůbec pro mne lehké. Měla jsem tehdy dvě malé dcery, byla jsem nonstop v zápřahu práce. To víte, děti, a tak jsem si chodila do práce od dětí odpočinout. Děti samozřejmě občas zlobily. Ale pamatuji si, že právě Jula si s nimi stále hrál, něco pro ně vymýšlel – sám tehdy ještě děti neměl. Když zlobily, řešil to Jula. Ale asi jsem nebyla k nim tak strašná, když na mě dodnes hezky vzpomínají a stále se rádi vidíme.“ (SONY_)
  • Jana Šulcová zavzpomínala na Júliuse Satinského, svého filmového manžela: „Nikdy jsem neviděla, aby byl třeba nevrlý či rozčílený. Byl obrovsky noblesní. Měla jsem ho moc ráda. Když Jula zemřel a novináři ze Slovenska se mě ptali, co to pro mne znamená, odpověděla jsem, že je to to samé, jako kdyby mi řekli, že už není Karlův most.“ (SONY_)
  • Honorář herce Pavla Nového byl 7 500 Kčs. Následující roky bral tantiémy 8,5 % z té částky. (rakovnik)
  • V pořadu Prostřeno (od r. 2010) vařila Jana Šulcová ve stejné kuchyni jako v této komedii. Dům, kde se natáčela komedie i pořad VIP prostřeno, patří Janě Šulcové. (Zdroj: kniha Herecká manželství-M. Remešová). (M.B)
  • Marie Poledňáková v jednom z rozhovorů prozradila, jak v určitých scénách docílila Matýskova (Lukáš Pelánek) pláče. Jeho maminka režisérce poradila, ať mu dá polévku a ve chvíli, kdy ji bude mít v puse, ať s ním prudce cukne. Pak že se prý rozbreží. Vše se podařilo a režisérka se nechala slyšet, že je mnohem lepší nápad, než použití špendlíků a podobných nesmyslů. (fiLLthe3DD)
  • Ve scéně, kdy se kočárek řítí z kopce, byl Matýsek (Lukáš Pelánek) v něm nepřipoutaný. (Redyx1)
  • Na sáňkách, které se při vymrštění do vzduchu ve filmu rozpadly, jel Toník Novotný z Vrchlabí, žák sportovní školy. (Redyx1)
  • Finální rozpočet filmu byl 4 300 000 korun, schváleno ale bylo jen 3,9 milionu. Za překročení limitu proto tvůrci včetně režisérky dostali pokutu. (Redyx1)
  • Před chatou bylo ve skutečnosti pouze pár stromků. Režisérka filmu si však přála, aby jich tam bylo víc, a tak přivezli odříznuty smrky, které pak pouze naoko zasadili do země. (willy1)

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Reklama

Reklama