Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 1
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (54)

Vlastimil Brodský

  • Kamarád a častý herecký kolega Jiří Sovák v dobrém komentoval: "Strašlivě mě štve, když naříká na svůj žaludek a slibuje mi, že už nebude jíst. Kdyby byla nějaká spravedlnost, tak by musel vážit celý tři metráky. Já nejím nic a mám furt přes váhu a Bróďa se pořád cpe. Když jsem s ním a s Vláďou Menšíkem natáčel film Zítra vstanu a opařím se čajem, tak byli oba jako nutrie. Už ráno v maskérně baštili kuře. Lidi teprve vstávali a oni už zpucovali kuře. Pomlaskávali si při tom a já je odháněl jako hmyz. Jindy jsme zase točili exteriéry ve vojenském prostoru a bydleli jsme ve stanu, vedle něhož měli kuchaři postavený kotel. V dopoledních hodinách vařili. Tam jsem viděl na vlastní oči, jak Bróďa snědl dvacet deka konzumního špeku bez chleba! To jsem se rozčílil: 'A ještě mi něco říkej o nemocným žaludku! Kdybych to sežral já, tak umřu!' Ohrazoval se, že má jenom čtvrtinu žaludku. Ovšem, co on sní? Celý kachní prsa... V Olomouci jsem byl svědkem toho, jak vlezl do auta k vojákům a povídá jim mlsně takovým tím příjemným hláskem: 'Copak to tam vaříte? Co to bude, chlapci?' A kluci povídají: 'Teď je to, mistře, syrový maso, ale záhy to bude guláš!' Tak se Bróďa jal nakukovat pod poklice se slovy: 'Voni tě pomlouvaj, gulášku, ty prej seš tvrdej... To musíme zkusit, jestli o tobě nelžou.' Ochutnal a křičel: 'Vždyť je to znamenitý už teď!' a snědl toho snad čtvrt kila. Kluci na sebe koukali - maso mělo ještě krvavý prostředky! A Bróďovi nebylo nic!" (NIRO)

Freonový duch (1990)

  • Po filmech Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) a Zabil jsem Einsteina pánové... (1969) se jedná o třetí český film, kdy se někdo z cestovatelů v čase setká se svým mladším já, případně se svým příbuzným (Jiří Sovák potká ve filmu Zítra vstanu a opařím se čajem své mladší já, Lubomír Lipský potká ve filmu Zabil jsem Einsteina pánové... svého otce ještě jako kluka, a zde Lorenc Leopold potkává své mladší já ještě jako živého chlapce v roce 1846). Rozdíl je jen v tom, že zatímco ve zmíněných prvních dvou filmech jsou všechny postavy živé, v tomto filmu je Lorenz Leopold „pouze“ duch. (Jan.Kanak)

Upír z Feratu (1981)

  • Pôvodný tvorcovia a dizajnéri Škoda 110 Super Sport (typ 724) sa vyjadrili v neskorších rokoch, že je smutné, že práve filmové účinkovanie porušilo originálnosť pôvodného návrhu. Jednoducho, úpravy zničili jediný existujúci exemplár a ostali iba fotografie a ešte pár sekúnd vo filme Zítra vstanu a opařím se čajem (1977), kde sa objavilo v pôvodnej bielej farbe neupravené. (Raccoon.city)

Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969)

  • David Moore (Jiří Sovák) pri jazde v koči premýšľa nad tým, ako by vďaka cestovaniu časom mohol zabiť Hitlera a predísť tak Druhej svetovej vojne. Iróniou je, že o niekoľko rokov si v komédií Zítra vstanu a opařím se čajem  (1977) zahral práve Sovák vodcu neonacistickej skupiny, ktorá chce vďaka cestovaniu časom priniesť Hitlerovi najmodernejšiu zbraň, aby mohol vyhrať Druhú svetovú. (ČSFD)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama