Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet je opravdový mistr a po jeho poirotovské kreaci jsem měl s předlohou Agathy Christie nemalé problémy. Televizní podoba je krásně "starobritsky" ponurá a šaramantní a neobyčejně sebevědomý i domýšlivý mistr šedé kůry mozkové proplouvá celým dějem s nebývalou zainteresovaností a časti i zmateností, do které ho velice komplikovaná zápletka s křivým obviněním jedné krásné dámy přivádí. Režisér David Moore nechává po anglicku vyznívat kouzlo ponurých interiérů anglického sídla v kontrastu se zelenými interiréry a dovedně (věrně předloze, dle možností) vede film snesitelným tempem k závěru. Tahle série je však především dílem skvělého Sucheta, jinak se jedná pouze io slušně natočený televizák... ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborná „suchetovka“, jedna z nejlepších vůbec, především díky procítěnému výkonu Elisabeth Dermot-Walsh v roli nešťastné Elinor. Scéna Poirotova snu, ve kterém najde řešení hádanky, působí sice dost nepatřičně, protože spadá spíš do žánru horroru, než do elegantních detektivek madame Christie, plný počet si ale film stejně zaslouží. ()

Reklama

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další příběh s poirotovsky půvabným humorem a jemu vlastní "skromností". Věty typu "jednou jste mně dal málem šach" jsou stejně rozkošné jako jeho gurmánské zhnusení nad standardní paštikou. Fantastickou atmosféru má rodové sídlo, kde se převážná část děje odehrává. Je typické pro poirotovské příběhy a nádherně dokresluje atmosféru staré dobré Anglie 30 tých let v okruhu lepší společnosti. Myslím, že naprostá většina diváků si u tohoto prostředí jen povzdechne a zatouží po něčem podobném - bez závisti, ale s notnou dávkou obdivu. Film rozhodně patří k tomu nejlepšímu z natočených příběhů, a jeho sledování zcela určitě není ztrátou času. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jen pojď, Smrti má, a ustel mi navždy v temném cypřiši !!" Špetka Shakespeara, rozkošná Kelly Reilly a tradičně skvostný David Suchet ve výborně vystavěné epizodce s trpělivě budovaným napětím, jejíž rozuzlení, s Poirotovou ostro(vtipno)u gastroshow a rozsudkem britské kuchyně na čele, se skrývá v tom stejně neprostupném agáthí královny detektivních křížovek jako téměř vždy.. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný cypřiš má opravdu velmi temnou atmosféru a velmi kvalitní zápletku. Nebojím se ho tedy označit jako jednoho z nejlepších Poirotů. Minimálně do 3/4 filmu jsem si poprvé myslel, že tento případ nestihne vyřešit a nebo, že opravdu nenajde jiné řešení. Nejsem si jistý, jestli to takhle dokázala schovat samotná Agáta, nebo vzniklo dokonalé dílo vymykající se těm předešlým z rukou pana režiséra. ... Nemocná teta, morfium, poprava za 5 dnů, krásná Mary, lososový sendvič. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se ve vesnici Hambleden, která se nachází v anglickém hrabství Buckinghamshire, a také v Sue Ryder Hospice, které se nachází ve vesnici Nettlebed a kde se nacházelo sídlo Laury Welman. (Trajektt)
  • Paul McGann si zahrál v tomto snímku doktora. Zajímavostí je, že již v minulosti hrál doktora, konkrétně doktora Who ve filmu Doctor Who (1996). (P. J. D.)
  • V knižní předloze se příběh odehrává v roce 1939, kdežto v televizní adaptaci o dva roky dříve. (PhillM.)

Reklama

Reklama