Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (191)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

z celého seriálu jsem viděl dohromady tak 2/3,takže je možné,že mi utekla nějaká zásadní scéna,která by mi přinesla to co bych od podobné série čekal.To co jsem viděl mi to totiž nepřineslo.Ne snad,že bych stál o absolutní glorifikaci,ale tady mi to chvílemi přišlo jako na sílu tlačené,jen aby to bylo pikantní.Všechno to souložení a histerčení pak Boženu odvádí od toho podstatného - jejího psaní a kdybych nevěděl o koho jde,úplně by mi uteklo v čem měla být tak výjimečná.Samozřejmě je možné že v reálu to opravdu byla histerická nepochopená rozhoďnožka,která měla rodinu tak nějak v paži a "předběhla dobu" i v tomhle,ale úplně si nejsem jistý že to takhle režisérka se scénaristkami chtěly.Vlastně si nejsem vůbec jistý jak z téhle série měla Božena Němcová vyjít a to je trochu na prd.Od rozporuplných pocitů to nezachrání ani fajn výprava,kostýmy a většinou dobří herci...60% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Boženo, Boženo ... kdysi mě učili, že jsi byla ještě dítě, když Tě provdali - jak napsal František Halas: "Barunka ještě s panenkou si šeptá ...". Nicméně zdá se, že v reálu tomu bylo trochu jinak, že Tvé rodině prakticky nic jiného nezbývalo. Neuhlídala by Tě, Boženo. Nemám Ti to za zlé, jenom jsem si Tě představovala trochu jinak. Ráda sis hrála na dámu ... ráda jsi byla středem pozornosti ... ráda jsi flirtovala - a kdyby jenom flirtovala ! Neuměla jsi hospodařit ... rozhazovala jsi plnými hrstmi - a nebrala jsi ohled ani na své děti, Boženo. Dělalo Ti problémy dodržovat jakýkoli řád. Chtěla jsi žít svobodně a po svém - a bylo Ti jedno, komu přitom ubližuješ a čí vztahy rozvracíš. Vůbec sis nepřipouštěla, že pravá svoboda znamená i zodpovědnost. Koho jsi měla vlastně ráda - kromě sebe, milá Boženo ? Pokud si některé z Tvých dětí chtělo koupit byť jen kousíček Tvého srdce, muselo projevit nějaké umělecké vlohy. Jinak nebylo hodno Tvé pozornosti ... pokud jsi ho ovšem nepotřebovala, aby Ti posluhovalo. A jen tak mezi námi: Nebylo Tvé probuzené vlastenectví jen jednou z příležitostí, jak se zviditelnit ... a pohybovat se v "lepší" vlastenecké společnosti ? Abych nezapomněla - taky jsi cosi napsala, Boženo ... v pauzách mezi Tvými milostnými avantýrami, ale patrně to nebylo nic důležitého. ----- Popravdě ... nemůžu říct, že by se mi líbil obrázek Boženy, jaký mi naservírovala Česká televize. Netvrdím, že byla jiná, jenom mi vadí, že ji autoři ve svém uměleckém rozletu pojali jaksi jednostranně - víceméně z ní udělali s prominutím kurvu ... a přitom téměř pominuli její dílo - jakoby ani nestálo za řeč. Dosti bídné 3* ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpracování netradiční, tak nějak počítám s tím, že autorky předpokládaly, že lidé víceméně vědí o své nejvýznamnější spisovatelce dost na to, aby si mohly dovolit zpracovat její osobnost z jiného pohledu. Evidentně proto po několikáté nezobrazovaly, jak Němcová zborcena píše, ale věnovaly se se věcem jiným. Těžko říct, komu vadí dva a půl erotické scény, pár manželských hádek a vypjaté prostředí, ve kterém Božena evidentně žila. Staří fotrové se v komentářích předhánějí se skloňováním slova "šukat," snad aby vyjádřili, jak je seriál "skandální." Přitom scénáristickou licenci by lidé, zajímající se o film hlouběji, mohli pochopit, stejně jako to, nakolik byl život spisovatelky komplikovaný. Dovedete si vážně představit, že postavy v seriálu 21. století mluví češtinou dvě stě let starou, aby to bylo jako že autentické? Zároveň oceňuju snahu o zobrazení vlastence a muže své doby, Josefa Němce, kterého seriál zbytečně nedémonizuje, v podání fenomenálního Jana Hájka. Moje hodnocení Boženy se ustálilo na cca 90%, ale kvůli mnohým zdejším výkřikům do tmy musím přidat. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja nie som hejterom Geislerovej a vôbec mi tu nevadila, to už skôr tá mladá Kameníková. Seriál mohol dopadnúť aj úspešnejšie, keby sa príliš nezameral na svrbenie Boženy v rozkroku. Ja som teda nevedel, že bola takto prelietavá a muža podvádzala rovno doma v ich posteli, ale nech už je, ako je, ak robíme seriál o osobnosti, ktorá sa dostala až na bankovku, tak očakávam trochu viac z toho buditeľského života a menej súkromných afér. Nehovorím, že to netreba spomínať, ale menej sa na to sústrediť. Lebo tu bola Božena polovicu deja v posteli s rôznymi pánmi. Až mi prišlo, že tvorcovia seriálu chceli zložiť Nemcovej všetko, len nie poctu. Takže ostal z toho trocha historický bulvár. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

No nevím kdo chtěl vidět sexující Boženu Němcovou, ale asi chápu režisérku že pokud má herečku která v erotických scénách vždy exceluje a v dramatické části poněkud zaostává, využije se hlavně přednost aktéra ve které je silný. Budiž, celkově roli Aňa zvládla uspokojivě a nebudu zbytečně spekulovat který filmový subžánr by ji mohl vyplavit z malého českého rybníka přímo za oceán a udělat z ní skutečnou superstar. Tady to jistil suverénní Jan Hájek. Anna Kameníková mne v roli ne zcela přesvědčila. Fádní dialogy, neinvenční režie, solidní vizuál, vše zůstalo v zajetých kolejích dnešní produkce. Znaje ze školy i nadále předpokládejme, že v Boženě Němcové bylo i něco víc než co dokázala AG zahrát a režie vyexpedovat. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Premiéru prvního dílu sledovalo téměř 1,57 milionu diváků, druhý díl zvýšil sledovanost na 1,68 milionu diváků a třetí díl zhlédlo 1,59 milionu diváků starších 15 let, čímž seriál hravě předčil veškeré konkurenční stanice a všechny tři díly byly nejsledovanějšími pořady v hlavním vysílacím čase i celého dne. Čtvrtý a poslední díl sledovalo 1,71 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)

Reklama

Reklama