Reklama

Reklama

Uspořená libra

(TV film)

Jan WerichJiří Sovák v brilantní komediální miniatuře o jedné libře... Dva opilci si chtějí na poště vyzvednout libru, aby měli za co pít. Po mnoha nepříjemnostech jim úřednice libru nevydá a dokonce na ně pošle místního policistu. (Česká televize)

Recenze (141)

topi 

všechny recenze uživatele

Humor, humor, humor, humor a zase humor!! To je fakt strašná prdel!! " A čípak to jsou zádíčka? " " A čí pak to jsou tralala? "...hehehehe... " Čípak to je klobouk? " " Ale to je toho, co seděl pod tím kloboukem u okna..." Nářez!!! Po celých 35 minut mě nezmizel úsměv z tváře, viděl jsem to už nespočetněkrát a vždycky se královsky bavím! Diamantovej kousek v české kinematografii!! " To jsou ale poslední peníze, co od nás vláda dostala! " Hahahaha!!! ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, komu by se tahle minikomedie podle O´Caseyho nelíbila. Poprvé byla uvedena o silvestrovském programu 1963 (jó, to byly silvestry v televizi, to se ještě člověk pobavil), pamatuji na ni tedy jako desetiletý kluk. Tenkrát jsem se řehtal od začátku do konce a pak ještě mnohokrát, dokud mě smích nadosmrti nepřešel... - Jan Werich a Jiří Sovák - to byli opravdoví mistři humoru a Stella Zázvorková jim zde skvěle přihrávala, ostatně stejně dobře jako v jiné TV komedii Medvěd. Tararingapatam si od té doby pamatuji jako jakési hnízdo v jižní Burmě... :D ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Hádka na pošte v podaní hereckých hviezd, kde viac otravná ako dvojica opilcov je pani, ktorá potrebuje poslať list niekam do tramtárie. Libra sa nakoniec aj ušetrila vďaka mladej symaptickej neoblomnej slečne za okienkom. Zostal mi z toho len pocit hereckého cvičenia bez hlbšieho zmyslu. –––– Jste jako kapka rosy, jako jahůdka, jako květ. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Dalších z jednoaktovek s Janem Werichem, tentokrát je ve dvojici s Jiřím Sovákem a zdatně jim sekunduje Stella Zázvorková s Vlastimilem Brodským. Zajímavostí je i role Jany Werichové (dcery Jana Wericha), která se objevuje v roli pošťačky. Jan Werich si střihne roli opilce, který se snaží vybrat si z vkladní knížky svoji uspořenou libru, aby měl na dalšího panáka. Asi netřeba dodávat, že to zvládl opět bravurně a ještě u toho pronášel jednu parádní repliku za druhou. Zápletka a děj je sice jen tak na půl hodiny, to ale naštěstí sedí celkové stopáži. Než se objevilo hluché místo, byl konec a za sebe jen doporučuji. Kdo by chtěl zažít fajn večer ve společnosti pana Wericha, doporučuji mu rovnou trojici krátkých her: Kočár nejsvětější svátosti, Medvěd a právě Uspořenou libru. Dohromady je to délka jednoho filmu a pobaví všechny skvěle. ()

Ocelotr 

všechny recenze uživatele

Zajímavost o filmu: Text dopisu, nebo tedy její část, která jde vidět ve filmu) a který chce Stella Zázvorková mermocí poslat do Tararingapatam zní: Pálím tady často !? Hihihi !!! Přála bych si od Vás držet opět něco tak poutavého. Zda-li !? Bláhové sny, které mnou zmítají jsou jako vlny oceánu, který nás dělí. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (10)

  • Jana Werichová si ve filmu nejen zahrála, ale celou hru také přeložila. (milaneg)
  • Na převedení snímku v roce 2016 do vysokého rozlišení spolupracovala Česká televize s Národním filmovým archivem a Ateliéry Bonton Zlín. Odborníkům se povedlo napravit poškození zvukové stopy, které vzniklo už při natáčení. Několikavteřinovou scénu přemluvil za svého otce Jiřího Sováka jeho syn Jiří Schmitzer. (sator)
  • Dáma se neustále rozčiluje, že jí ti dva vyrušují, když píše důležitý dopis do Táráringapatámu. Ale pokud si film stopneme v čase 11:42, tak si může přečíst, že Stella Zázvorková napsala úplný nesmysl, protože na papíře stojí: „Pálím tedy často!? Hihihi!!! Přála bych si držet od Vás opět něco tak poutavého! Zda-li? Bláhové sny, které mnou zmítají jsou jako vlny okeánu, který nás dělí.“ (Stefi_836)

Reklama

Reklama