Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (319)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Člověk je tvor společenský a jako takový je nucen hrát prakticky po celý život společenské role. Jejich popírání přináší nepochopení, izolaci a opovržení okolí. Jsme zkrátka svobodní mnohem méně, než si ve své pýše myslíme. Hrdina snímku Gawain není příkladný rytíř, vlastně o tu pozici ani nestojí a rytířské ctnosti jsou mu tak nějak ukradené. Když je ale konfrontován s královským dvorem a přáním samotného královského majestátu, dopustí se z horlivosti činu, který znamená konec jeho dosavadního života. David Lowery dělá dlouhý nos na fanoušky komerčních fantasy pohádek a svůj film zlomyslně zbavuje všech obvyklých žánrových prvků, které publikum v podobných produkcích s oblibou vyhledává. Místo toho servíruje pomalou, obrazově vyšperkovanou cestu svého hrdiny za naplněním jeho osudu. Je to putování, kde Lowery Gawaina soustavně shazuje a zbavuje jakékoli vznešenosti a hrdinskosti. Oplátkou ho ale činí hluboce lidským a, jak ukazuje závěrečná konfrontace se Zeleným rytířem, ochotným přijmout svůj úděl. Film jsem viděl v rámci Ozvěn karlovarského festivalu až pozdě večer a to mi jako "skřivánkovi" nepřidalo. Nevyhnul jsem se vzhledem ke komornímu charakteru díla několika mikrospánkům, což ho stálo hvězdičku. Odpolední představení by Zeleného rytíře možná katapultovalo k metě nejvyšší, protože režisér se strefil do mého vkusu a udělal na mě pozitivní dojem. Odměním ho 80 % a doporučuji snímek vidět pokud možno na plátně, kde vynikne jeho vizuál. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při sledování Zeleného rytíře mi na mysli nejednou vytanula Eggersova Čarodějnice, která se rovněž snažila ozvláštnit typická žánrová očekávání a měla atmosféricky blízko k Loweryho snímku. Zelený rytíř je artová záležitost se všemi plusy i mínusy - jedná se o audiovizuálně podmanivý snímek, plný metafor a symboliky, který je však divácky velice náročný, ať už jde o vypravěčské postupy či pozvolnou gradaci děje. Kdo už někdy přečetl nějaký hrdinský epos, uzná, že je Loweryho film obdobně vystavěný: Mladý (skoro) rytíř se vydává na hrdinský quest, aby získal čest (a za cenu vlastního života i pomyslnou nesmrtelnost), a přitom potkává různé postavy, které ho na jeho cestě jistým způsobem "formují a zkouší". S hodnocením jsem na vážkách mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Na film se moc hezky dívalo, ale byla to zároveň výzva. Inu - lepší tři hvězdičky! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

David Lowery sa zrejme rozhodol, že vo svojej kariére sa bude venovať raz viac a potom zase menej konvenčným snímkam, takže po, podľa mňa, prístupnom Gentlemanovi s pištoľou pripravil opäť niečo pre náročnejšie publikum nemajúce problém s pomalým tempom, viď Prízrak. Ide o prekvapivo subtílne fantasy, ktoré je vlastne "iba" nahliadnutím do duše jedného chlapíka a divák je nútený premýšľať v podstate iba nad jeho vnútornými dilemami. Prečo nie, vyzerá to dobre, dáva to zmysel a herci sú skvelí. A ono to bolo možno nakoniec aj všetko inak, viď záber na kostru v lese, ale v konečnom dôsledku na tom príliš nezáleží. Najdôležitejší je Gawain a jeho povaha. Či sa stane z filmu vianočná klasika, ukáže čas, ale na ČT Art si na Zeleného rytiera možno každý rok pod stromčekom spomenú. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Středověká legenda Sir Gawain a Zelený rytíř patří mezi základní pilíře anglické literatury a roku 1925 ji v moderním anglickém převedení vydal John Ronald Reuel Tolkien. Těžko odhadnout, co by autor Pána prstenů řekl na postmoderní adaptaci na filmové plátno, mě si však snímek Davida Loweryho získal prakticky okamžitě. Ačkoli Sir Gawain a Zelený rytíř hovoří současnou filmovou řečí, rozhodně nejde o snímek pro každého diváka, ba naopak. Lowery sice nabízí fantastické audiovizuální pojetí (výtvarná stránka je famózně dechberoucí), zároveň ale dělá vše pro to, aby netrpělivé publikum Sir Gawain rychle odradil. Projevuje se to nejen ve velmi pomalém tempu, ale také v záměrně vyprázdněném scénáři, ve kterém se zdánlivě nic neděje. Trpělivý divák však bude odměněn unikátním snímkem o velmi tenké hranici mezi odvahou a zbabělostí. Audiovizuálu pomáhá silně atmosférická hudba a přesně vybraní herci. Zvláště Dev Patel v roli hlavního hrdiny Gawaina předvádí po mnoha letech vynikající herecký výkon a veškeré momenty mu lze bez výhrad uvěřit. Sir Gawain a Zelený rytíř bude patřit mezi rozporuplně přijímaný snímky, nicméně i takové jsou potřeba. A abych nezapomněl, hodně oceňuji vy-víte-který polibek, který do této adaptace přesně sedne. Stejně tak i pohled na tělo Deva Patela. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Zřejmě pravdou jest, že k vyprávění legend časů pradávných umělecký háv převelice hodí se, leč ono ztvárnění nemělo by předčít nikdy příběh sám, byť mince každá má vždy strany dvě a roucho zvolené obrazy malebnými a hudbou podmanivou umně svět vnější s vnitřním prolíná a pojí, kdy vše pouze hrou současně je i není. 85 % ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
  • Zbroj Zeleného rytíře je pokryta nápisy v Sabejštině. Tímto jazykem mluvil národ Sabejců žijící na území dnešního Jemenu v období 1. tisíciletí př. n. l. až do 6. století n. l. Ve filmu má postava díky nápisům působit starobyle a nadpozemsky. (NiWi)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama