Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový klasický televizní návrat do devadesátek, včetně klasického televizního vizuálu, který tady ale neni vůbec na překážku, ba naopak, oproti všem těm současným vyhlazeným, rádoby špinavým fantasy světům je tento návrat o pár let zpět docela příjemné osvěžení. A to hlavní, co si z toho pak člověk odnese je to, že by bylo fajn, aby svoje mýty a legendy zpracovávali vždy dané národnosti, nebo aspoň někdo s přehledem o dané kultuře, protože potom to pak také vypadá, a ne jak když na Netflixu někdo jede klasickou pracovní osmičku bez zájmu o danou mytologii (Zaklínač...). Artušovská legenda je asi filmovým fandům známá skrz naskrz, v tomhle ohledu tak asi ani Merlin nenabídne nic nového, ale je fajn zas vidět nějaké to fantasy, kde tvůrci přistupují k postavám a příběhům s respektem a zároveň dokážou díky scénářům navnadit na sledování dalších dílů. ()

noby 

všechny recenze uživatele

Že si tvůrci hodili jména z legend do klobouku a náhodně je losovali pro postavy mi nijak nevadí. Že přišli asi se třemi zápletkami a vystačili si s nimi pět sérií je horší. Že jediný vývoj postav za pět sérií je Morgana je hodné děvče - Morgana je naštvané děvče - Morgana je zlo (pokud tedy nepočítám Uther žije - Uther nežije) už dost bolí. Nikdy to nemělo být Quality TV, ale na oddechový seriál měl Merlin nakročeno skvěle. Svět i chemie postav jsou fajn, mix humoru, akce, vztahů a vůbec funguje, zpracování je trochu laciné, ale odpustitelně. Bohužel pokud jste viděli pět dílů, viděli jste pět sérií. ()

Reklama

Laerry 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na dost silný "televizní look" - druhá série je ale o třídu či dvě lepší a já se nadobro nechala vtáhnout do příběhu. I na ušatého Merlina jsem si zvykla:-D Především co je na tomhle seriálu nejlepší, je slashoidní vztah Artuš/Merlin!!! Stokrát větší zábava nežli v unylém Camelotu. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Merlina zřejmě nejsou žádní puntičkáři, protože se nezdráhali ke kulatému stolu přizvat i černochy, Kamelot postavit z hladce opracovaných kamenů a ke schodům namontovat kované zábradlí, což moc do artušovské doby (s nečekaně uvolněnými společenskými poměry) nepasuje a ze začátku mi to i trochu vadilo. Ale vem to čert. Merlin mě nakonec chytnul tak, že bych jim odpustil snad i splachovací záchod. Neustálé špičkování mezi Artušem a Merlinem a sympatické osazenstvo jsou hlavním tahákem této oddechovky (oddechovky proto, že pokud bych děj bral vážně, za chvíli by omrzel). ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Krásne prekvapenie!! :) Iba sledovanie show je za 3*. No chápete, tie rozdiely s legendami, to sa najprv nedalo prekúsnuť. Merlin rovnako starý ako Atruš, kt. je arogantný, namyslený, majú tam "lekára"?!, černosi a ľudia tmavšej pokožky vtedy v Anglicku??? :D, príliš televízne triky /ako zo starej PC hry/, Lancelot !! Aký slabý "chlap" s malým sebavedomím a ešte menšou vôľou. /sklamanie/ umelecké vplyvy na zámku predčili dobu Artuša o niekoľko storočí, mágia ako vymyslené hatlaninky ale nie ako sa mi to páčilo - ako magické obrady spojené s poverami a prírodou atď. __ Jo, baví ma hľadať takéto odchýlky v každom dieli. Už mi to také nepríde. __ Zápletka zaujme, občas netrpezlivo čakám, čo sa stane, i keď niekedy, keď vidím tipovo rovnaké scény, škoda.. __ Ale čo je maximálnym plusom, HLAVNÍ PREDSTAVITELIA! /Colin a Bradley - Merlin a Artuš/ Oni to, čo hrajú skutočne prežívajú - ich skvelé vtípky, doberanie sa.. krásne, vtipné.. krom toho, pozrite na: http://www.youtube.com/watch?v=RhxqIJHICSI&feature=related Zlatí chlapci!:) Katie McGrath - kópia Keiry Knightley, nemyslíte?:) Antony Head- v každej scéne buď robí niečo s rytiermi, večeria, dáva pokyny Artušovi..:) atď. ___Celkovo, Merlin je veľmi príjemné rozptýlenie na tohtoročné skúškové:), napínavé, milé, zábavné. I keď úplne iné od toho, čo bežne poznáme. Veľké skvelé plus a hviezdičku naviac spravili zábery Behind The Scenes, ktoré natáčali herci samotní. To absolútne zmení atmosféru, je prirodzenejšia. Nie ako keď to natáčajú ľudia z vonka. Rozhodne worth watching! :) _____ DOPLNENIE PO FINÁLE 2. SÉRIE: Čím ďalej, KVALITA STÚPA. Uchvacujúce posledné diely nás ohromne vtiahnu do deja. "Prežívala" som to! :) Nemôžem sa dočkať 3. série!! ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Jméno seriálového archiváře Geoffreyho z Monmouthu (Michael Cronin) je shodné se jménem skutečného autora literárního díla "Dějiny králů Británie" - jednoho z nejvýznamějších britských literárních děl, z nichž pochází i legenda o králi Artuši. (Conspi)
  • V průběhu natáčené třetí série byla představitelka Morgause, často uváděné také jako Anna, Emilia Fox těhotná. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama