Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Neskutečný jak dokáže televize udělat tak hezký, obsáhlý, příjemný legendární zpracování legendárního příběhu ze světa Merlina, Artuše a všeho kolem Excaliburu. Film se zaměřuje na celý život kouzelníka Merlina. Celý film působí moc příjemně, atmosféra je vskutku pohádková, kolikrát napínavá, mrazivá, romantická linka je silná a celý příběh je krásně vyprávěn. Sam Neill je výborný herec, řekl bych, že zde je ve své nejlepší roli, královna Mab v podání Mirandy je naprosto úžasná. Film nepůsobí ani na chvilku nudně nebo nějak tuctově. Moc hezké a příjemné a troufám si říct, že je to nejlepší zpracování světa Artušovských legend, Steve Barrone, smekám. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1068. hodnocený film: Extrémně dlouhé zpracování legendy jménem Merlin, která mě včak hodně chytla. Nedovedu si představit jiné ztvárnění role čaroděje Merlina, než v podání jindy nevýrazného herce Sama Neila. Hodně chválím ckvělé kostýmy, výpravu i dobrodružnost, která k filmu prostě patří. Vynikající herecké výkony i od ostatních a navíc ty tři hodiny utečou jako voda a vám jenom zůstane úsměv na tváři, protože přesně tohle jste od filmu čekali. 4* filmu dávám jen proto, že mi chvílemi film zabíhá až k přílišnému kýči a připomíná mi extrahnus jménem Princezna Fantagiro. Jinak nemůžu nic jiného filmu vytknout. 5* ()

Reklama

Markussis 

všechny recenze uživatele

Inu žádný velkofilm to jistě není. Ovšem v rámci možností televizního filmu velmi vkusně a jaksi komorně natočeno.Tuto skutečnost právě velmi oceňuji. Vždyť není již dnes žádná náhoda, že v jiných případech, kdy se točí například historické megarozpočtové filmy, to dopadne katastrofou. Co se týče samotného Sama Neila, tak myslím, že jeho charisma je pro takovéto role jako stvořené. Škoda jen že typologie dalších obsazených herců vzhledem k bájným postavám již není tak precizní. Merlinova postava je zde až tak výrazná, že zastiňuje vše kolem sebe. A lze bohužel jasně vidět, že samotný film se z toho snaží težit, jak jen to jde. Ovšem na to má film jistě své alibi ve svém přímočarém názvu. Za naprosto nevýrazného a směšného Artuše musím schovat jednu hvězdu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Sam Neill je 2. nejlepší Merlin (ten mladší samozřejmě, ten starouš žebrající o money byla přímo ukázková hrubka, i když posloužila krásnému závěru). Miranda Richardson je chudák, její role by byla bývala dobrá, kdyby nemusela tak trapně sípat, což jí nešlo z pusy a dost se to bilo s jejím jinak přesvědčivým hereckým výkonem. Tento snímek je opět velmi velmi dlouhý, což je spíše na škodu, naštěstí tu je skvělá hudba Trevora Jonese, přesně nadávkovaná pohádkovými motivy, akcí, středověkými melodiemi a úžasnými nostalgickými pasážemi (např. závěrečné setkání!!!). Velmi potěšila i rolička Rutgera Hauera. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Nebyl to zase až tak strašný propadák, ale na "Excalibur" to vzhlíží z uctivé dálky. Dobré herecké obsazení, obstojný příběh, který je spíše laděný do pohádkova. Trochu mi tam chybí více bojových scén, a naopak přebývá trikových efektů, až po závěrečný - trapný - boj mezi Mab a Merlinem. Jinak slušné 3. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Pomineme-li fantasy vybavení bojového komparsu, mají hlavní postavy oblečení, zbraně a zbroje poměrně správné pro období skutečné doby vzniku legendy o Artušovi, tedy polovině 5. st. n. l. Řada věcí, např. Artušova přilba, je vyrobena podle skutečných archeologických nálezů (Sutton Hoo helm). (von_Kukuck)

Reklama

Reklama