Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

Cival 

všechny recenze uživatele

Překvapivě nestárnoucí romantická pohádka, kterou táhne hlavně ústřední milostný trojúhelník a obstojně nasnímané bitvy. Film, který jsem viděl nejmíň šedesátkát - ne úmyslně, jen mimoběžně v televizi, ale nikdy jsem nepřepl a třeba záchranu Guinevery nebo noční bitvu si vždy náramně užil. Skvělá hudba, přesně trefené herecké obsazení. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Legenda o Artušovi zase trošku jinak. Tentokrát pohádka pro starší se skvělým Seanem Connerym, mladým a (pro někoho viď. mami) hezkým Gerem a jemnou Julii Ormond. Ve výsledku však žádný úžas a obdiv. Je to škoda, potenciál tu byl, ale jak to bývá jednoduchá myšlenka se prostě nezakryje slabým scénářem ani sebe hvězdnějším obsazením. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

S Králem Artušem nejtragičtější a nejsměšnější přednes známé legendy, jaký kdy fachmani z Hollywoodu vyplodili. Nevím, co je horší, jestli Star Trekem načichlé kostýmy, rozvařený příběh nebo podpásové herecké výkony. Tenhle film má opravdu jen jedinou referenci - miliónovou hudbu Jerryho Goldsmithe. Ale, abych řekl pravdu, i tu si raději vychutnám bez obrazového kontrapunktu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodová záležitost, oddechový romantický příběh představující další filmové zpracování legendy o králi Artušovi, čekáte-li příběh plný násilí a krutosti, který by spíš odpovídal reálnému pozadí doby do které zapadá král Artuš, jste na špatné adrese, Jerry Zucker přišel s lehkým dobrodružným příběhem tzv. rodinným filmem, ve kterém netečou potoky krve, nedočkáme se žádných temných čar a kouzel ani přehršle násilí a krutosti, prožijeme však nádherně pohádkový příběh o síle lásky a odvahy plný dobrodružství.... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru zbytečný film, který těžil jen z popularity herců a postav. Vypustit tuto telenovelu o lásce lancelota a Ginevry je trestné. Po excelentním Excaliburu je nemožné zpracovat Artušovské téma nějak rozumně, ale tento pokus kašpárose Zuckera je opravdu na tečku. A to, že se k tomu propůjčil i Connery je ještě horší. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Mel Gibson byl v jednu chvíli s tímto projektem spojován, ale nakonec dal přednost filmu Statečné srdce (1995), který režíroval a hrál v něm hlavní roli. (HappySmile)
  • Film měl původně režírovat bondovský režisér Terence Young, ale během natáčecích příprav zemřel. Kdyby usedl na režisérskou židli, spolupracoval by se tak znovu po třiceti letech s představitelem Jamese Bonda Seanem Connerym (král Artuš). Jejich poslední společný film byl Thunderball (1965). (HappySmile)
  • Julia Ormond (Guinevere) musela na pár dní opustit natáčení, protože dostala ušní infekci, která vyžadovala hospitalizaci. (HappySmile)

Reklama

Reklama