Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 37,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 127,6 mil. (NIRO)
  • Název První rytíř nemá poukazovat na to, že by byl Lancelot (Richard Gere) v tomto filmu prvním mužem, který dostal titul rytíře, nýbrž na to, že je to králův nejlepší a nejpřednější rytíř. (HappySmile)
  • Mel Gibson byl v jednu chvíli s tímto projektem spojován, ale nakonec dal přednost filmu Statečné srdce (1995), který režíroval a hrál v něm hlavní roli. (HappySmile)
  • Legendární vedoucí výpravy John Box byl z projektu vyhozen, protože jeho kulisy se zdály producentům předražené. (HappySmile)
  • Julia Ormond (Guinevere) musela na pár dní opustit natáčení, protože dostala ušní infekci, která vyžadovala hospitalizaci. (HappySmile)
  • Julia Ormond (Guinevere) za svou roli dostala zaplaceno 350 000 dolarů, kdežto její dva mužské protějšky dostaly dohromady 14 milionů dolarů. (HappySmile)
  • Julia Ormond původně roli Guinevery odmítla, protože měla pocit, že její postava není dostatečně silná a nezávislá. (HappySmile)
  • Film měl původně režírovat bondovský režisér Terence Young, ale během natáčecích příprav zemřel. Kdyby usedl na režisérskou židli, spolupracoval by se tak znovu po třiceti letech s představitelem Jamese Bonda Seanem Connerym (král Artuš). Jejich poslední společný film byl Thunderball (1965). (HappySmile)
  • Hudbu k filmu mal pôvodne zložiť skúsený skladateľ Maurice Jarre. Dostal však len štyri týždne na napísanie deväťdesiatich minút hudby a keďže to považoval za málo času, ponuku odmietol. Následne bol najatý na poslednú chvíľu Jerry Goldsmith, ale tomu ostalo na nahratie hudby len tri a pol dňa. Napriek časovým obmedzeniam Goldsmith dodal majstrovské dielo. (Arsenal83)
  • Richard Gere bol všeobecne vnímaný ako príliš starý a príliš očividne Američanom na to, aby hral francúzskeho rytiera Lancelota a tiež celkovo sa zdal nepresvedčivý v historickom akčnom filme. (Arsenal83)
  • Počas posledného súboja s mečom boli obe čepele Lancelota (Richard Gere) a Malaganta (Ben Cross) nahradené CGI, aby sa zaistila bezpečnosť a umožnilo sa tak hercom mávať nimi rýchlejšie. Keď film dorazil na domáce video VHS, verzia filmu Full Frame Pan Scan ukázala snímky filmu, kde bolo vidieť Lancelota stojaceho len s rukoväťou meča. (Arsenal83)
  • Na rozdiel od mnohých predchádzajúcich artušovských filmov, ktoré vo väčšej či menšej miere čerpali z "Le Morte d'Arthur" od Sira Thomasa Maloryho (1415-1471), tento film jasne čerpal z romancí napísaných francúzskym básnikom Chrétienom de Troyes (1130-1191), ktorý vlastne vymyslel postavu Lancelota. (Arsenal83)
  • Film sa odvracia od klasickej artušovskej legendy hlavne tým, že v ňom úplne absentujú magické prvky a tiež pre podstatný vekový rozdiel medzi Arthurom (Sean Connery) a Guinevere (Julia Ormond). (Arsenal83)
  • Filmári pracovali predovšetkým na mnohých miestach v Anglicku a Walese. Navštívili však aj mexický štát Durango. Film sa natáčal od 25. júla do 23. októbra 1994. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama