Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Wysch 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji, že píšu bakalářku týkající se Británie od pátého do desátého století a mýtus o Artušovi v ní vystupuje také... Takže právě proto chci poprosit všechny, co si stěžují na historickou neadekvátnost (ano, s tou souhlasím), aby si uvědomili, že když v prvním díle se jedna ženská teleportuje pryč, pak tam mluví drak a tak vůbec, nemůžete to brát jako historický seriál. Je to fantasy a fantasy jako takové dovoluje stavět hrady ze čtrnáctého století, nosit zbroje ze století třináctého, atd. A jako fantasy seriál je dobře namíchaný, ústřední dvojka Artuše a Merlina si skvěle sedí a Colin Morgan jako Merlin umí být skvěle bezprostřední. Jinak do plánované třetí sezóny bych asi spíš chtěl nějaký konzistentní příběh, epizody jsou sice fajn, ale co když už se čtvrtý řady nedočkáme? Že... [hodnoceno po druhé sérii] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Má to některá zajímavá místa - ostatně středověké reálie, gotika, to samo o sobě je záruka jisté tajuplnosti. Jenže mám problém s těmi v podstatě teenagerovskými zápletkami, dospívajícími hrdiny, kteří mi prostě do těch kulis a problémů nepasují. Někomu se právě tohle může líbit, ale já určitě nejsem cílový divák. ()

Reklama

Steel32 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem shlédnutí sakra oddalovala, prostě se mi do toho nechtělo - hlavní postavy vypadali jako banda tupců co neumí hrát a celý se to zdálo takový nějaký "teen". A ono to možná trochu teen je a zároveň je to možná i trochu blbý, nedomyšlený a co já vim ještě.. ale mě to odrovnalo. První série je spíše na rozjezd a seznámení s postavami, ale čím víc sérií jsem viděla, tím víc nadšená jsem byla. Je to dokonalý, vtipný, napínavý, zajímavý, nenudí, pěkně se na to kouká - a Morganiny xichty při jejím zvratu radši ignorujte, pokud nebudete chtít nafackovat monitor. Ale to co mě hlavně bavilo, bylo sledovat jak se vyvíjejí vztahy mezi postavami a celkově i chování jednotlivých postav. Kam se hrabe vztah Arthur&Gwen, vztah Arthur&Merlin je neuvěřitelný. A co se týče posledního dílu páté série... to snad ani nedokážu nebo radši ani nechci popsat. ()

LondonGirl 

všechny recenze uživatele

Celkom v pohode seriál. Pobavil ma hlavne predstaviteľ Merlina, ktorý mi príde taký rozkošne strelený. Ale akože tie triky... nula bodov. A toto má byť rok 2008? ////// Po pozretí všetkých sérií mením hodnotenie zo 4 na 5 hviezdičiek. Lepšie herecké výkony, lepšie triky, k hercom prechovávam úprimné sympatie. Humor britský ( alias skvelý ), scenárista na sebe očividne zamakal, režisér detto. No čo vám poviem. Chcem draka menom Merlin. ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Vyvinulo se to nad očekávání dobře. Čekal jsem takového Herkula, jako za mladých let. Jenže Merlin má v grafickém znázornění kvality sice nestálou, ale celkově vzestupnou tendenci. Zatímco první série je ryze epizodická, další už na sebe nějakými díly navazují a tak se z Merlina stává velice příjemný oddechový seriál. Herci jsou velice sympatičtí a není nesnadné si je oblíbit. Celkový komediální nádech pak ještě vylepšuje příjemný pocit, jelikož špičkování mezi Artušem a Merlinem je kolikrát opravdu k popukání :) K závěru seriálu už se sice dělo až moc předvídatelných událostí, ale pořád se to dělo v nadprůměrně vypadajícím hávu se vším všudy. Závěr seriálu mě potom sice trochu mrzel, ale při pohledu zpět musím uznat, že tvůrci věděli, kdy skončit a když už skončili, udělali tak elegantně a s grácií. Řekl bych, že hlavně díky tomu závěrečnému dílu u mě neupadne Merlin v zapomnění :) ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • První série byla výhradním distributorem FremantleMedia Enterprises prodána 52 televizním stanicím do více jak 180 zemí světa. [Zdroj: fremantlemedia.com] (Conspi)
  • Hlavní rekvizitou pro seriálový Kamelot se stal francouzský hrad Château de Pierrefonds, umístěný severně od Paříže v provinční oblasti Oise. (Conspi)
  • Jméno seriálového archiváře Geoffreyho z Monmouthu (Michael Cronin) je shodné se jménem skutečného autora literárního díla "Dějiny králů Británie" - jednoho z nejvýznamějších britských literárních děl, z nichž pochází i legenda o králi Artuši. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama