Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pro tentokráte bude nejlepší začít od konce. Závěrečný rádoby strhující a autentický projev McConaugheyho nechává naprosto chladným. Je brutálně nevěrohodný a jednoduše se do poroty zavárající očka nepřevtělíte, takže pokud to nechcete "zuby nehty" cítit, vězte, že neucítíte. Mezi mladým právníkem a ambiciózní studentkou to skvěle jiskří a vzájemně se doplňují, Kevin Spacey skvěle laškuje/hláškuje a soustavně "v lihu" Donald Sutherland v roli, v jaké nebývá moc často k vidění. A nesmíme zapomenout na hlavního hříšníka, jehož pomsta byla už mnohem uvěřitelnější, než ony právnické oplétačky. Největší tažnou silou však zůstává hned úvodní brutální akt a následné tóčo v baru. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

McConaughey uměl i zamlada, jen se mu nechtělo. Schumacher ve formě, plejáda hvězd (Jack Bauer jako hlava místní pobočky Ku Klux Klanu!), která drží dvě a půl hodiny diváka našponovaného až k nečekaně klasickému konci. Grisham přišel se skvělou myšlenkou točící se okolo rasové nesnášenlivosti, Goldsman skvěle přetlumočil pro stříbrné plátno. Právnická klasika, které čas neubírá ba naopak přidává. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Co to, sakra, mělo být?! Oslava krevní msty jako nejlepšího možného prostředku, jak udržet ve společnosti zákonnost? _________ Podle mě je to klišovitý snímek s nebezpečným poselstvím a zcela zjevným rasistickým vyzněním. A tím nemyslím ty tupce z KKK, ale skutečnost, že když dvojnásobnou vraždu bělochů spáchá Afroameričan, hned se na to automaticky nahlíží jako na rasový problém a nikoliv jako na kriminální. _____Filmaři to ještě podpořili tím, že mstícího se Afroameričana hraje ušlechtilý S. L. Jackson zobrazený jako muž neskutečně kladného charakteru, zatímco na druhé straně stojí ubohá, chudá, hloupá a zjevem odpuzující spodina spojená pod křídly jednoznačně odsouzeníhodného spolku. _____ Závěrečná řeč obhájce, zde v mnoha komentářích vyzdvihovaná, mě chvílemi rozesmála a chvílemi naštvala. To je totální rezignace na nějaká pravidla a zákony, ale opět jen podpoření krevní msty, tentokrát tak drásavým vylíčením utrpení malého děvčátka, až se chce pomstít i porota a tudíž je vyhráno. Slzy na tváři obhájce při vlastní řeči byl nechutný sebedojímací kýč. Nezvítězila spravedlnost, ale odplata. ______ A to nemluvím o fixlování, kterého se při procesu dopouštějí obě strany, takže se pravda musí se staženým ocasem odplížit ze soudní síně, protože tam pro ni není místo. __________ Navíc je to klišovité až blázen, snad nejhorší byl závěr, kdy se tedy dokázalo, že bílá a černá holčička si spolu můžou klidně hrát. Pokud ovšem předem černý tatínek upozorní bílého tatínka, že i taková věc je možná a bílý tatínek se chytne za nos a bílou holčičku na návštěvu k černé rodině dotáhne. Asi aby měl body až bude chtít kandidovat na soudce. HNUS! /8. 10. 12./ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Průměr, průměr, průměr. Na jednu stranu skvělý Samuel L. Jackson, obdivuhodný "žralok" Kevin Spacey, výborné (všechny) mrazivé scény s Ku Klux Klanem a spolu s nimi jaksepatří mrazivá Goldenthalova hudba, na stranu druhou nevěrohodně působící Matthew McConaughey, zcela zbytečná postava Sandry Bullock (ještě zbytečnější než v knize), několik vyloženě směšných momentů (bomba, postřelení vojáka...) a ten hnusně cukrkandlový konec... Dvě a půl. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Podstata filmu je o dost jednodušší, než by se mohlo zdát. Téma KKK a odtazitost rasových skupin na jihu USA to spíš pribarvuje. V zásadě ale jde čistě o to přesvědčit porotu o (dočasné) nepříčetnosti. I tak mě to ale celkem bavilo a je tu spousta dobrých herců. Co je dobré, je fakt, že oba úhly pohledu mají svou logiku a byly by spravedlivé. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Původně měl roli soudce Noose hrát Bruce Dern, ale kvůli pracovní vytíženosti odmítnul. (Satan)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama