Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Legas 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky natočený road thriller. Zatímco já dělám párky v rohlíku a nalívám fernety, mistr Spielberg si ve stejném věku střihnul televizní celovečerák. A ani se nedivím, že jej dostal později do kin. Na Duelu je dobře vidět, kde Spielberg natrénoval na Čelisti. Nezatížen vizuálními efekty a jinými necnostmi "velkých" filmů předvádí čistokrevnou filmařinu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Spielberg mě nepřestává překvapovat. Viděl jsem toho od něj už spoustu, ale srandovní thriller ještě ne. Co se týká nápadu, tak ten se mi líbí moc, ale jeho provedení už trošku pokulhává. Natočit automobilovou honičku ve čtyřicetikilometrové (40.mil v hodině) rychlosti moc lidí neumí. Dosyta jsem se nasmál, když se v této rychlosti předjížděli rychlostí blesku. Co se týká mysteriozního nádechu záhadného řidiče, tak tento nápad jsem přijal z velkým díky. Není potřeba ukázat divákům vždycky všechno. Jen ten herec v hlavní roli mi moc sypmatický nebyl. Největší borec byl ten stařík se svou starou. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Človek nevie. Človek nikdy nevie. Proste si žije svoj život a predpokladá, že niektoré veci sú dané. Napríklad ísť po ceste a myslieť si, že vás na nej nikto nezabije“ Steven Spielberg viackrát určil smer konkrétneho filmového žánru. ČEĽUSTE odštartovali záplavu drsných ekologických zvieracích hororov, po BLÍZKYCH STRETNUTÍ TRETIEHO DRUHU a E.T. – MIMOZEMŠTANOVI chcel zrazu každý divák (a producent) svojho priateľského ufóna, POLTERGEISTOM odštartoval nový záujem o „ghost house“ - a DUEL stvoril podžáner „cestného trileru“. Po ňom prišli zručné kópie STOPÁR (Rutger Hauer), ÚNOS (Kurt Russell), STOPÁR (Sean Bean) a JAZDA DO PEKIEL (Paul Walker). DUEL je o mužovi, ktorý cestuje autom krajinou kvôli práci, tu mu však situáciu skomplikuje tajomný šofér cisternového vozidla. To, čo na začiatku vyzerá ako nevinné meranie dvoch nadurdených mužov kto ho má dlhšieho, sa časom, v exteriéroch strašidelne prázdnych ciest, mení na čoraz vyhrotenejší psychologický až fyzický súboj áut, pováh a života a smrti. Minimalistické, no čertovsky pôsobivé. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z prvních režisérských počinů Stevena Spielberga..a nemyslím, že je nějak zvlášť dobrý. Myslím, že režisér utopil zajímavý námět pod snůškou klišé, nezajímavých a nelogických vnitřních "rozhovorů" hlavního hrdiny a závěr filmu obdařil nezajímavou "akční" sekvencí.. "Come on you miserable fat-head, get that fat-ass truck outta my way!" ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Spielbergův první celovečerní film je bravurní, místy skoro až nesnesitelně napínavý "silniční" thriller, který Mistr natočil za pár šupů, a i přesto, že se jedná původně pouze o tv snímek, se nakonec dostal i do kin - a tím se v podstatě rozjela neskutečná kariéra tohoto génia světové kinematografie. Jeho Duel je vlastně jen jedna velká honička, u které si ale ještě víc než oněch naháněcích scén vážím psychologicky skvěle vyhrocených a vygradovaných pasáží mezi nimi (Weaverovy vnitřní monology v motorestu a následná konfrontace s domnělým řidičem, uvízlý školní autobus). Učebnicový debut. 90 % ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Během chronologického natáčení filmaři přidali pro každou novou scénu tahači trochu "make-upu", aby působil ošklivěji a děsivěji. (Cherish)
  • Poznávací značky na náklaďáku byly z aut, která zničil. Podle Stevena Spielberga chtěl řidič zničit auto v každém státě. (Xixao)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama