Reklama

Reklama

Mužné hry

  • angličtina Virile Games (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Sportovní / Horor
Československo, 1988, 14 min

Fenomén fotbalu a fanouškovství v černé surrealistické komedii autora, výtvarníka a režiséra Jana Švankmajera. Masakr hráčů s (naštěstí) plastelínovými hlavami, fandění u televize s pivem v hraných sekvencích, i na hřišti v dokumentárních záběrech, a jiné absurdně zábavné, až hororové situace, které divákovi servíruje autor J. Švankmajer, jsou jen pro silné povahy! Sportu zdar a fotbalu zvláště! (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

ORIN 

všechny recenze uživatele

S těmi nůžkami to je výborný nápad, vyzkouším to na spolubydlícím, ale asi v noci, aby sebou moc neškubal :-). Nevím, do jaké míry zná Jan Švankmajer fotbalová pravidla, ale kdyby je znal alespoň trochu, věděl by, že při nedostatečném počtu hráčů na hřišti se utkání dohrát nedá, v tomto případě by zápas skončil ještě před half-timem. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Futbalový zápas sa premení na neľútostný masaker v ktorom sa nepočítajú strelené góly, ale drastické usmrtenia hráčov. Typický Jan Švankmajer a tie jeho animované fantasmagórie. Niekto je z toho nadšený, iný to považuje za dekadentné sračky. Mne je to vcelku jedno. Švankmajerova tvorba ma nikdy nijak zvlášť nedokázala zaujať, ale ani znechutiť. Furt dokola točí to isté, takže ma časom začal v podstate nudiť. Jeho futbalové "Mužné hry" som si pozrel a viac ako dve hviezdičky mu veru za ne nedám. ** ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna příznivcem uměleckých filmů a ty od Jana Švankmajera mě také nikdy nijak zvlášť nezaujaly. Těžko v nich čtu, co vlastně autor chtěl říct. Každopádně pokud bych si mohl tipnout, pak je to charakteristika fotbalu a fanoušků kolem něj. Ti druzí by nejraději fotbalisti po předvedených výkonech leckdy zašlapali do země. Fotbalisté se zase, a v tom předběhl dobu, víc válí na trávníku než aby hráli. Jednotlivé fauly, někdy až likvidační, končí odnášením těl a na počtech gólů už pak nezáleží. A třeba je to všechno jinak. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že kdysi, zhruba rok zpátky nejmíň, v jednom americkém videu, které se jmenovalo nějak "Top 5 Scariest Videos on YouTube", tak právě Švankmajerovy Mužné hry tam byly na čtvrtém nebo třetím místě a hrála do toho taková strašidelná hudba. Ale to je spíš jen taková zajímavost. Co se Mužných her týče, chápu, co tím chtěl Švankmajer říct, ale sledovat neustále se vraždící fotbalisty, ať jsou jejich způsoby sebezajímavější a originálnější, prostě po čase začne nudit. Zkrátit to a s hodnocením jdu na 4*. Jinak mě ale nejvíc, co se humoru týče, dostaly ty závěrečné titulky, co se tváří, jako bychom právě viděli normální československý film, přitom k tomuhle titulu má na míle daleko. Btw, co se stalo s Miroslavem Kuchařem? Lepší 3* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak jatka to byla poradna, to jo. Fotbal mam sice rad, Svankmajera tak napul a fakt moc nevim, co tim chtel autor rict... Nejvyse hodnotim poskladani fotek realnych fotbalistu, tak ze spolecne s hudbou to vytvari dokonaly obraz hry. Ruzne plastelinove demolice cehokoliv me ale na dilech tohoto rezisera nesmirne nudi. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama