Reklama

Reklama

Zázraky se dějí

  • Itálie I miracoli accadono ancora (více)

Tento příběh se skutečně odehrál den před Vánoci roku 1971. Juliane Koepcke (Susan Penhaligon) letěla se svou matkou Marií za otcem do Pucalpy. Shodou okolností musely přestoupit z letadla společnosti Forsett do letadla společnosti Lansa, které kvůli poruše na motoru havarovalo do amazonské džungle. Z 92 cestujících a 6 členů posádky přežila pouze Juliane. Té tak začala nejdobrodružnější cesta jejího života, protože dostat se zpátky do civilizace nebylo vůbec snadná...

Zajímavou shodou náhod zjistil o třicet let později při natáčení dokumentu o Juliane (Křídla naděje) dokumentarista Werner Herzog, že svůj film "Aguirre, hněv boží" točil jen několik málo kilometrů od místa nehody a na tragický let měl se štábem dokonce sám zamluvené lístky. (monolog)

(více)

Recenze (74)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Vidět film před dvaceti lety, tak by možná zanechal větší dojem. Takhle působí výkon mizerných herců a neherců a příšerný český dabink. Do toho takřka neměněná hudba, teda spíš serie stejných zvuků, mající navodit pocit nejistoty a nervozity. Nakonec jsou tak působiví skutečně jen ti macatí červíci. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I dnes stále působivý hraný dokument o Juliane Köpckeové, která jako jediná přežila osudný let. Dnes žije v Německu a na základě svých vzpomínek napsala také knihu. Putování dívky pralesem je prostříháno vzpomínkami (otec i matka jí dali spousty rad, jak se neztratit v pralese a dostat se k lidem) i pátráním po zmizelém letadle. Velký díl pak patří pralesním záběrům na rozličné živočichy (hadi, poloopice, krokodýli, mravenci, motýli, ptáci) a rostliny. Nejsou zde ale šokující záběry z pozdějších italských kanibalských filmů, které zachycují lov zvířat či jejich boj na život a na smrt. Italskou gore školu zde zastupují jen tolikrát citované muší larvy, což ale vůbec nevadí. Jen typická italská hudba jakoby předvídala zjevení se nenasytných lidojedů, což se naštěstí nestalo. A že ji nesežrali krokodýlové či jiné potvory, to se rovná opravdovému zázraku. Dvě hlavní věci ve filmu - nikdy to nevzdát a tekoucí voda vás dovede k lidem - mají platnost pořád. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Film natočený dle skutečného příběhu dívky, jediné přeživší po havárii letadla nad pralesem kdesi v Amazonii. Na svou dobu docela syrové a věrohodně natočené drama (se z děje vyplývajícími dobrodružnými prvky), nepřikrášlované ztvárnění téměř dětského pudu sebezáchovy v boji o přežití - s některými nezapomenutelnými naturalistickými scénami (například larvy v ráně)... Dnes již poněkud pozapomenutý film, kdysi v sedumdesátých létech uváděný i v českých kinech. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Naši z toho byli vždycky úplně paf, ale já z toho byl spíš hin. Protože jsem hynul nudou. A nejen nudou. Byla to strašná amatéřina. Příběh skutečně neuvěřitelnej a poutavej, ale zasloužil by si lepší zpracování. Nejsu žádnej profesionální kritik, ale tomuhle se snad ani nedá říkat filmařina. Je tam špatně snad úplně všechno. Musíte to vidět, abyste poznali, jak špatně tam všechno je. Včetně českého dabingu. Hudba, střih, scénář, dialogy, monology, všechno. Lepší herecké výkony by podaly i spocené ponožky. Celé je to zdlouhavé, zbytečně natahované různým nezajímavým (a amatérským) balastem - pátrání, flashbacky, marné hledání mrtvé maminky, spokojený život živého tatínka. Nezajímavá je i ta nehoda. Italská kinematografie ve stínech velkého teplého hovna. ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

Bylo mi tehdy hrozně líto, když jsem se vrátila po chřipce do školy a spolužáci mi barvitě líčili červy lezoucí z rány nějaké holky, kterou viděli v kině. Po letech jsem zjistila, že film "s červy" si pamatuje snad úplně každý, což se nedá říct o jeho názvu. Anyway. Takhle špatné herecké výkony, to se jen tak nevidí, snad i ti domorodci hrají lépe než představitelé hlavních postav. Hudba taktéž tragická. A dabing? Tak ten tomu nasadil korunu, to je zlo největší. Celkově odtajnění filmové záhady, jinak zklamání. ()

Zajímavosti (8)

  • Ve scéně, kdy se Juliane (Susan Penhaligon) po pádu probudí v pralese, je celá značně špinavá a má drobná zranění. V záběru o chvíli později, kdy nad ní přelétá pátrací letadlo, je ale náhle čistá a bez viditelných zranění. V témže záběru teprve začíná uvažovat o vodě, takže se dosud zřejmě neměla šanci umýt. (Amper01)
  • Juliane Koepcke (Susan Penhaligon) pomohla později najít záchranářům místo pádu letadla. Zjistilo se, že přední část letadla byla téměř neporušená a následující vyšetřování ukázalo, že kromě Julianne přežilo ještě dalších 13 cestujících, mezi nimiž byl i pilot, který byl po pádu těžce zraněn. Bohužel nikdo z nich neměl takové štěstí jako Julianne, neporazili divokou džungli a za různých okolností postupně zemřeli. Celkem tak zahynulo 91 pasažérů a členů posádky. (sator)
  • Ve filmu si zahráli lidé, kteří celý příběh opravdu prožili: pilot Clyde Peters, sestřička z nemocnice i dřevorubci, kteří dívku našli a zachránili. (džanik)

Reklama

Reklama