Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další Vorlíčkovina a další porce super zábavy a humoru. V hlavní roli mlaďounká Petra Černocká s Hrušínským, za zlouny a grázly je to tradičně mladý Kraus a spol... Snad za to mohl skvělý scénář, snad nasazení jen skvělých herců té doby.. Tohle prostě vyšlo a na Saxánu se kdykoliv rád podívám s gustem znova a znova... Závěrečná honička byla luxusní! 4 králičí uši. * * * * ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Hlavne vdaka tomuto filmu zboznujem rezisera Vaclaca Vorlicka. Je to fantasy komedia mojho detstva a vzdy som sa na nu tesil, ked ju davali v telke a ani po dnesnej, uz neviem kolkej reprize nemozem zmenit nazor. U mna jednoznacnych 5*. ________ Petra Černocká - (Saxana) +++ Jan Hrušínský - (Honza) +++ Jan Kraus - (Miky Rousek) +++ František Filipovský - (Otec Rousek ) +++ Vladimír Menšík - (Upír v.v.) +++ Stella Zázvorková - (Vondráčková) +++ Helena Růžičková - (Pacientka) +++ ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ve své době z toho museli všichni diváci stříkat a všechny divačky téct nadšením. Z pohledu dnešního dospělého diváku už to ovšem takové terno není. Nápad nejenom na svoji dobu velmi dobrý, který otevřel spousty možností a skýtal velký potenciál. Do 76 minut se toho ale opravdu moc nevejde, takže potenciál byl lehce nenaplněn. Občas se člověk naštěstí zasměje a v rámci mnou nenáviděného žánru - pohádek, byla tato jedna z těch koukatelných. [70 %] ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti v podání Petry Černocké. Saxana má být třista let po škole. Komu by se chtělo, že jo. Tak uteče do světa lidí. Tady potká mladého Jana Hrušínského. Saxana zde našla něco mnohem závažnějšího, než co jí může nabídnout svět čarodějnic, proto se rozhodne ve světě lidí zůstat. Má to jeden háček, musí vypít odvar z babského ucha (šalvěj přeslenitá). ()

predators 

všechny recenze uživatele

Kouzelná Petra Černocká, které se v našem světě natolik zalíbí, že se rozhodne v něm zůstat. Tak trochu blázen, nemyslíte? :-) Jenže, když poznáte, co je to mít rád, jdou všechna kouzla stranou. Zajímavosti: Po oddělení hlavy Janu Hrušínskému se vyskytly menší komplikace, proto jeho tělo dostalo na čas hlavu Napoleona a jeho pravá hlava tak mohla stát na nemocničním stolku. :-) 70% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Vďaka úlohe Saxany sa Petra Černocká stala najpopulárnejšou herečkou roku 1972 a precestovala vo filmovej delegácii s filmom také štáty ako Tunisko a Mexiko. Do cudziny ju pustili vďaka filmu, inak jej úrady vycestovať nikdy nedovolili. (Raccoon.city)
  • V záběru, kdy Saxana (Petra Černocká) skáče z okna, padá na zadek. V dalším momentu ale dopadá na obě nohy. (Duoscop)
  • Poté, co přinesou mladou čarodějnici v pytli do bytu, jsou vidět stíny. Nemůžou jít od okna, protože by měly stejný směr. Nejpravděpodobnější verzí je, že byla scéna natáčena v ateliéru a osvětlovač byl nepozorný. (Duoscop)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama