Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I tento film patří po právu do zlaté éry šedesátých let; parodicky založená sci-fi láme zábrany a v relativně velkém počtu epizod je satirickou kritikou doby svého vzniku. Mimořádně zajímavé je i herecké obsazení; zvlášť bych vedle titulních představitelů Sováka, Schoberové, pohlavně neukojené (v roli) Medřické a potencialitu svého talentu naznačujícího Menšíka upozornil na německého herce Valtra Tauba. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Inu, řekněme, že se pan "docent" Vorlíček teprve rozcvičoval... :-) . . . Vtípný námět, leč se spoustou drobných nedotaženin a trošku diletantským přístupem všech zůčatněných. Právě herci ruku v ruce s kamerou nejvíc škodí tomuto dílku >jakousi takovou< trošku toporností. . . . Škoda přeškoda. Zábava možná chvílemi nadprůmětná, ale film jen průměrný. Půl hvězdičky bych dal Kájovi Saudkovi, ale stejně raději zaokrouhlím dolů. Tenhle film měl svou pointou i protagonisty opravdu na víc! ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vnímám především jako velkou příležitost pro Danu Medřickou. Zatímco dnes ji máme zafixovanou v rolích pečujících/opečovávaných maminek/babiček, tady vystupuje jako pragmatická žena ve službách vědy a mě to moc baví. A i když se zprofanované vtipkování na téma plánovaného manželského sexu může zdát otřepané, mně její hláška: "No Jindřichu, dnes je přece čtvrtek!" rozesmává už hodně let. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

V případě KDO CHCE ZABÍT JESSII? je tře mít na vědomí, že nejde o žádné pokus o splynutí filmu a komiksu - a vlastně ani nejde o komiksový film, protože pronikání komiksové estetiky je spíše uměleckým nástrojem než cílem. Komiks je Macourka a Vorlíka (podobně jako ve srovnatelné době pro Jiřího Brdečku nebo Oldřicha Lipského) jen další z výzev k blbnutí s možnostmi filmového vyprávění i stylu. Výzvou, která je mnohem promyšlenější a chytřejší, než by se dalo z praštěného námětu vyvozovat - a celá tahle "alternativní vlna" strukturně modernistických filmů bez modernistických ambicí si do budoucna zaslouží detailní prozkoumání. Tak či onak, pokud by vás zajímala analýza filmu KDO CHCE ZABÍT JESSII, můžete ji najít třeba tady (nebo v uhlazenější podobě od strany 129 v ROZBORU FILMU). Dodnes zatraceně působivý film... a to i proto, že Miloš Macourek byl prostě génius, ať už jeho scénáře režíroval Lipský nebo Vorlíček. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je neuvěřitelný gejzír originálních nápadů (podobně jako další Vorlíčkovy snímky Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky nebo „Pane, vy jste vdova!“). Je fakt, že humoru zde tolik nebylo, spíš než komedie to byl dobrý sci-fi film. Ale párkrát se zde nějaký ten dobrý fór objevil, triky a hudba vydařené, herecké obsazení bylo výborné (super byli Jiří Sovák a Karel Effa...Olga Schoberová zde sice nebyla od hraní, ale komu z pánského osazenstva to vadilo, že :-D ), no a celkově jsem se slušně pobavil. Viděl bych to na slabší 4*. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • V čase 28:42 se ptá Superman (Juraj Višný), kde jsou antigravitační rukavice, ty ale jeho parťák (Karel Effa) odhodil ve scéně v čase 20:35 v podzemí na sarkofág, ve chvíli, kdy mu Superman říká: „Malé překvapení“ a podzemí poté společné opouští, aniž se divák dozví kam jdou a co měl na mysli tím překvapením. Protože podstatná část příběhu je o honu za rukavicemi a jejich tajemstvím, dostává logika a posloupnost příběhu řádně na frak. (sator)
  • Američané odkoupili práva na film a chtěli natočit jeho remake. (choze)
  • Časopis „Technický svět“, který se objevuje ve filmu a ve kterém vychází komiks, je fikcí, ale zároveň evokuje tehdejší vydávaný časopis „Svět techniky“. Je také zajímavé, že autor tohoto komiksu Kája Saudek v letech 1971–1977 spolupracoval s Technickými novinami. (sator)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama