Reklama

Reklama

Jan Hus

  • USA Jan Hus
TV spot
Československo, 1954, 115 min

Režie:

Otakar Vávra

Předloha:

Miloš Václav Kratochvíl (kniha), Alois Jirásek (kniha)

Kamera:

Václav Hanuš

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Zdeněk Štěpánek, Karel Höger, Jan Pivec, Vlasta Matulová, Ladislav Pešek, Gustav Hilmar, Vítězslav Vejražka, Václav Voska, Eduard Kohout, Bedřich Karen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Praha roku 1412. Papež Jan XXIII. vyhlásil prodej odpustků, ale Pražané, poučeni kázáním mistra Jana Husa, se proti papežově nemorálnímu nařízení bouří. Hus káže v Betlémské kapli, zatímco královna Žofie ho nabádá k umírněnosti. Tovaryši Jan, Stašek a Martin jsou zatčeni u Týnského chrámu, kde společně s dalšími Pražany bránili fanatickému faráři Peklu v kázání o odpustcích. Purkmistr slíbí Husovi jejich propuštění, ale nakonec jsou všichni tři veřejně popraveni. Papež vyhlásí nad Husem klatbu, a proto je Hus nucen uchýlit se na Kozí Hrádek, kde ve svých kázáních pokračuje. Papež požádá českého krále Václava IV., aby Husa přiměl k cestě na koncil do Kostnice. Přes varování přátel se Hus do Kostnice vydá, když získá od římského a uherského krále Zikmunda glejt, který mu zaručuje bezpečnou cestu tam i zpět. V Kostnici je však uvězněn… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (275)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Otakar Vávra byl zkušený a spolehlivý režisér, původním povoláním architekt a měl smysl pro kompozici, což je na tomhle filmu vidět. Davové scény mu šly od ruky a měl taky podporu vedení Československého filmu, takže na výpravě se nešetřilo a měl k dispozici ty nejlepší herce. Však taky film svým národovectvím dokonale odpovídá tehdejší oficiální ideové doktríně. Ten protiněmecký osten je jasně patrný. Ve stejné době se třeba v Itálii natáčely výborné neorealistické filmy a moderní kinematografie směřovala jednoznačně jinam. Samozřejmě, že se středověkou českou historií tenhle film zas tak společného nemá. Nicméně pokoukání je to slušné. Celkový dojem: 60 %. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

A já tomu to maximum dám. Nejen výprava a celkové zpracování, byť poplatné době a kdesicosi, to mne nezajímá, protože když si poslechnu toto a podívám se kolem sebe, mám dojem, že by nikoli jen církev osobnost jako Hus zatraceně potřebovala. Příliš mnoho lidí jen těží ze svého postavení a káže ostatním lidem něco jiného, než jak sama žije. Kázat vodu, pít víno, jak symbolické. Takže nikoli poplatné době, ale naopak nadčasové. Mimochodem, uživatel sud mi mluví z duše, ve Štěpánkově podání má Hus přesně takové charisma, které bych očekával od člověka, který je skvělý řečník a dokáže strhnout davy. Ještě poznámka na konec. Docela mě zaujalo, že můj synovec, kterému je 10, si Husitskou trilogii velmi oblíbil, má jí radši než Pána prstenů :) ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky jsou za úžasnou výpravu a velmi vysokou koncentraci tehdejších hereckých hvězd. A možná i za zachování několika málo historických reálií. Jinak (ve zkratce) - s. Hus je hodný, s. Želivský je hodný, proletariát je hodný. Ba i s. Žižka je hodný. Konšelé jsou zlí, církev je zlá, Zikmund je zlý. Václav není zlý, jen poněkud omezený (to je zrovna historická pravda). Na filmu je pěkný ten otevřený konec. Člověka hned napadne, jak to asi s těmi hrdiny dopadne v dalším dílu. :-)))))))) update 2021. Přidávám na 4. Jako ano, je tam cítit duch doby natočení a Husa to někam tlačí, na druhé straně, bylo by to opravdu dnes lepší? Na to už nikdo neodpoví, protože film těchhle rozměrů a s takovými herci už tu nikdo nenatočí... A o Husa s Geislerovou a Liškou a Donutilem v lacinych ČT kulisách opravdu nestojím. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Opravdu kontroverzní filmové dílo. Při dobrém vědomí si toho, že existují dva protichůdné pohledy na českou historii (a osobu Mistra Jana Husa musíme reflektovat nutně jako historickou postavu), a to proud protestanský (reprezentovaný prof. Palackým, zpopularizovaný Aloisem Jiráskem) a neméně důležitý proud katolický (reprezentovaný prof. Pekařem, zpopularizovaný např. Jaroslavem Durychem), přičemž prvý vnímá jako dobu největšího vzedmutí českých dějin právě fázi husitské revoluce a dobou ,,temna" je označována doba pobělohorská, katolický pohled je právě opačný. Komunistická propaganda v čele s hlavním ideologem profesorem Nejedlým si zcela logicky vybrala historický rastr protestanský, který již do jisté míry zvulgarizoval svým dílem Alois Jirásek, Otakar Vávra šel ještě dál - podepřen absolutně profesionální řemeslnou stránkou přivádí Jana Husa revoltujícího (jeho revolta navíc nemá rozměr duchovní, ale povětšinou sociální až třídní se silnými nacionálními prvky toho nejprimitivnějšího národního obrození spíše začátku než konce 19. století), Jana Husa oproštěného o jeho duchovní rozměr, ne Husa intelektuála, akademického hodnostáře, kněze, ale Husa lidového kazatele, Husa ikonu... Jeho velkofilm je čirá ideologická manipulace a historické otupování faktů...film natočený v kontextu své (mezní) doby... Těžko pak hodnotit absolutně...(i když nepopiratelné umělecké kvality má)... Podobné filmy: Jan Žižka, Proti všem ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred dvadsiatimi rokmi som tento film a celú trilógiu zbožňoval, dnes musím po opätovnom vzhliadnutí skonštatovať, že jeho "čiernobielosť" (tá by ale nevadila) a najmä uchopenie ma už príliš neoslovujú. Vzletné dialógy a preslovy, ktoré v reáli určite takto prednášané neboli, výraze a mimika tvárí, z ktorých nám musí byť hneď jasné, kto je tu dobrý a kto zlý. Inšpirácia ruským socialistickým realizmom sa nezaprie, rovnako ako rozprávkovosť českej kinematografie. Takže nie poplatnosť režimu a nenávisť k cirkvi je to, čo by dnešnému divákovi malo vadiť, ale tá všeobecná naivita, akou je látka podaná. Áno, je to staré, je to skutočne veľkofilm, na aký dnes budeme ešte dlho v našich končinách čakať a určite to nie je nuda. Či Husa brať ako bohato informačný historický film, záleží na tom, či si z neho zoberiete suché fakty, alebo uveríte jeho štylizovanej histórii českých dejín. Každopádne si myslím, že celá trilógia je pre Slovákov a Čechov povinná filmová "četba". Odváži sa ešte niekto niekedy natočiť veľkofilm o Jánovi Husovi? Psychologicky a historicky verný, príťažlivý pre dnešné publikum? Prečo sa tak vlastne ešte nestalo? ()

Galerie (54)

Zajímavosti (17)

  • Film sa svojím rozpočtom 13 110 000 korún stal na svoju dobu najdrahším filmom Československa. (Raccoon.city)
  • Na stavbu Týnského chrámu bylo použito makety s 68 papírovýma figurkama o výšce 22 mm. (M.B)
  • V roce 1955 nebyl na zákrok Vatikánu film Jan Hus uveden v soutěži na XVI. MFF Benátky. (lausik)

Související novinky

Bathory – velkofilm po Československu

Bathory – velkofilm po Československu

25.02.2007

Finanční propadák Post Coitum, který ani kritiky nešetřily, neotřásl s Jurajem Jakubiskem, tak jak by se mohlo zdát. Každý jistě ví, že splín se většinou zahání prací, ale to co si ukousnul samotný… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno