Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve smyšleném středověkém království žijí dva chudí sirotci, May a jeho sestra Marta. Skupina banditů unese Maye. Chtějí totiž využít jeho magické schopnosti. May umí na velkou vzdálenost vycítit zlato. (Filmbox)

Recenze (101)

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nepochopila, proč tento „horor“ byl uváděn pod názvem pohádka. Když pominu hrůzný Mor, tak to byla nuda. Nešťastná děvenka hledá svého bratříčka, chodí přes hory a lesy, její přítel zemře a nakonec najde nevděčného sourozence. Ten na poslední chvíli zpytuje své svědomí a svým únoscům se pomstí (krásné rozmetání hradu Kost na kusy ; snad jediná zajímavost je, že se tato hrůza natáčela v Čechách a triky se dělaly na Barrandově). ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Že se jedná o přiznanou variaci na Sněhovou královnu, je i přes odlišný motiv únosu malého chlapce jasné už podle jmen hlavních představitelů (Marta a Máj ve filmu, Gerda a Káj u Andersena). Dobře namíchané prvky dobrodružství, tajemna až strašidelna, poetična a nenásilných morálních ponaučení, dále atraktivní výprava, na svoji dobu celkem slušné triky, výborná hudba... zkrátka moc pěkná pohádka. ()

Reklama

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Jeden zo skvostov Moskvafilmu, ktorý sa hravo vyrovná známejším kúskom (Mrazik, Sadko, Vyi)... Keby som tento film videl v detstve a nie včera, určite by ma natrvalo poznačil. Žánrové zaradenie rozprávka vnímam len ako orientačné, pretože obsahuje prvky viacerých žánrov. Je to taká rozprávka pre deti bez rozdielu veku. Ale pre tých najmenších nie je práve najvhodnejšia, pretože obsahuje scény prekvapivo mrazivej hrôzy, za ktoré by sa dnes nemusel hanbiť ani renomovaný režisér hororov. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Místy příliš zkratkovité (některé scény končí rychleji než bych si přál) a po čase mě ta častá ukřičenost hlavní postavy začala trochu otravovat, ale jinak velmi dobrá pohádka, o které jsem dodnes vůbec nic nevěděl. Díky vánoční programe. Atmosférou, dramatičností a poetikou se blíží film spíše k původním pohádkám, které měly děti opravdu poučovat a vštěpovat jim životní moudra, vedle toho však sloužily i jako příběhy varující před krutostí světa. Odlehčené scény se rychle mění na až příliš reálná zobrazení lidské hlouposti, zloby i utrpení (vše je samozřejmě spíše naznačeno, stále je to pohádka). Jako zázračné světlo v temnotě působí idealistický duch postavy doktora Orlanda, který hrdinku Martu tímto bohapustým světem provází. Výprava a efekty jsou taktéž velmi zdařilé, vyvrcholení příběhu děsivé i dojemné. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Velmi ponurá, depresivní, přesto ale krásná dojemná pohádka. Zejména scéna s morovou ženou a Orlandova smrt zanechá u většiny diváků nesmazatelný dojem. Ovšem i další dějové linie, jako zazdění ve věži a následný útěk na plachtách je velmi emotivní. Nemluvě o předposlední scéně, kdy Marta úpí v žaláři, vzpomíná na Orlanda a vyčítá Majovi jeho zkažený charakter. A když Maj v závěru kreslí křídla, o nichž se mu nějakou zvláštní telepatií zdálo, jednomu by se málem chtělo brečet. Pouze dějová linie s drakem mě nijak zvlášť neoslovila, nějak mi do filmu nepasuje. Zřejmě proto, že v tomto takřka hororovém dramatu působila až moc pohádkově, i když co se triků týče musela dát tvůrcům největší práci. Po delším uvážení zvyšuji ze 4 * na 5 a přidávám mezi oblíbené filmy. 90% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (3)

  • Tento sovětský fim se točil mimo jiné v Českém Krumlově a objevil se tu i hrad Kost a Trosky. (Mariin)
  • Malého uneseného Maje nehraje chlapec, ale dívka Ksjuša Pirjatinská (uváděná také jako Ksenia Pirjatinskaja). (Robbi)
  • Z mladšího bratra hlavní hrdinky se stane během krátké chvíle zralý muž, sestra však zůstává stále stejná. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama