Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (603)

jerry12

všechny recenze uživatele

Jakkoli Wednesday zdánlivě vychází z universa Addamsovy rodiny, svým narativem bohudík stojí tak trochu bokem, takže i pro ty, které zmiňovaná legendární fantasy šílenost v dětství minula, může mít Wednesday plnou hodnotu. A rozhodně ji můžu doporučit všem, kdo mají i nemají obecně rádi fantasy. Wednesday sice v lecčems nezapře burtonovskou specifičnost, na druhé straně ale úspěšně balancuje na hraně normálnosti a Addamsovy rodiny tak, jak ji známe. Stojí na pomezí mezi fantasy hororem a cynickou teenage komedií a z obojího si vypůjčuje a kombinuje mnohé prvky, čímž se stává dílem velmi pestrým a líbivým. Každopádně v obou žánrech exceluje a tuhle nonstop hru s náladou si neskrytě užívá. Kdo ještě exceluje, je Jenna Ortega, která je pro mě osobně největším hereckým objevem od Millie Bobby Brown a pro tuhle roli se doslova narodila, její mimika je naprosto fascinující. Ani další casting ale nezůstává pozadu, což je něco, v čem zkrátka Netflix na poli seriálovém nemá konkurenci a tady to jen potvrzuje. Možná překvapí, že příběh není vycucaný z prstu, vykradený z historie a vlastně ani neparazituje na značce, naopak je originální, poutavý a v kombinaci s geniálním soundtrackem (navíc v dech beroucí interpretaci Ortegy na cello, kterou dlouho nedostanu z hlavy) a dalšími zmiňovanými i nezmíněnými aspekty tvoří celek jednoznačně kandidující na seriálovou novinku roku. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Vizuálně televizní devadesátková teenage slabota. Kam se to hrabe na 30 let starou Sommersovu “rodinu”. Ale silná stránka seriálu je v uchopení postavy samotné Wednesday, která projde naprosto neuvěřitelným - leč geniálním - dramaturgickým obloukem od odtažité sadistické potvory v empatický emancipovaný vzor všech ostatních studentů…a funguje to, a je to na konci i velmi (prvoplánovitě) dojemné… ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem zaplaceno, abych se na to podívala, a rande u Pravý blondýnky bylo upřímně vtipný, takže nemůžu úplně pyskovat. Jinak je to standardní rozvláčná moderní teenagerovka, která se nápadově vyčerpá po 2 epizodách a uprostřed zapomene, jaký postavy píše (Addamsovi zničehonic vyznávají normální morální hodnoty a jsou těžce proti vraždění a stalkování, k). ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Už dvanásť rokov dúfam, že budem môcť napísať “Najlepší Burton od Ospalej diery”, ale i tento raz je to iba najlepší Burton od Alenky. Starý Burton už sa nevráti. Budú sa vracať jeho postavy (už sa vracajú), v rôznych variáciách, ale zároveň sa budú vracať aj jeho príbehy (už sa vracajú, skoro dve dekády). Všetky tie zhruba tri príbehy, ktoré dokola opakuje. Väčšina podarenosti (nechcem napísať kvalít) Wednesday je vlastne v tom, že sa jedná o seriál. Má skvelé postavy, super vybraných hercov, detsko-hororovú atmosféru. Keby to bol film, opäť by sa v nich Burton stratil, ale pri osemhodinovej stopáži sa strácať môže, má totiž dosť času na odpútanie pozornosti od faktu, že scenár opäť slúži len ako nevyhnutné zlo na rozhýbanie jeho figúrok. Najlepšie to vidno na odfláknutom, resp. nasilu na príbeh našróbovanom prepájaní s minulosťou, dokonalej predvídateľnosti postavy Christiny Ricci a hlavne na nepodarenej piatej epizóde, kde proste zobrali stokrát ohratú storku, poskladali ju do tisíckrát videných scén, a čakali, že s Burtonovými postavami a trademarkami si to divák nevšimne. Koľkokrát vôbec to už použil on sám? S Wednesday mu to vyšlo, pretože tie postavy sú vďačné a herci sympatickí. Jemne sa prikláňam k hlasom, ktoré Burtona obviňujú z vykrádania Rowlingovej, ale úprimne? Moc mi to  nevadí. Rowlingová vo filme už roky len  dojí vlastnú značku a Harry Potter tu zatiaľ chýba. Najlepšie na tom celom ale je, že Ortega prerazila. Jej Wednesday je skrátka cool a spolu s Emmou Myers hrajúcou Enid - jej nadšeno-vyšinutým protipólom, tvoria rozhodne najviac cute seriálovú dvojku tohoto roku. 70% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Je to pecka. Ve své podstatě strašně jednoduché. Nečekejte od scénáře něco přelomového, nebo šokujícího, seriál si bere všechna žánrová klišé, ale dělá to zatraceně dobře. Tvůrci přesně věděli, jaká je cílovka a přesně na tu mířili a dle mého se trefili přesně do černého. Ano, tohle je teen seriál (v tom nejlepším slova smyslu) a je třeba to zdůraznit. Při sledování jsem si vzpomněla na Harryho Pottera, po všech těch pokusech o napodobení Pottera ať už filmových, nebo seriálových, Wednesday se tomu přiblížila nejvíce. Je pravda, že všechny zvraty jsem viděla hodně dopředu, ale vůbec mi to nevadilo, díky skvěle napsaným a zahraným (Jenna Ortega se pro tuto roli narodila) postavám jsem se náramně bavila od začátku do konce a už teď vím, že chci vidět více. ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Nejenže se Jenna Ortega (Wednesday) naučila hrát na violoncello, ale také absolvovala lekce šermu, lukostřelby, kanoistiky, němčiny a boxu, aby se na svou roli připravila. (HanzoBureshi)
  • Nadpřirozené schopnosti Wednesday (Jenna Ortega) i její matky Morticie (Catherine Zeta-Jones) pocházejí od jednoho z jejích předků, konkrétně čarodějnice jménem Goody. Nicméně jsou po tolika generacích již značně zesláblé a těžko ovladatelné (obě mají vize z minulosti či budoucnosti jiných osob, které se spouštějí při fyzickém kontaktu, liší se pouze tím, že Morticia vidí ty příjemné věci, zatímco Wednesday ty násilné a nepříjemné, včetně smrti dané osoby, tyto vize může spustit i kontakt s mrtvolou). (vojtaruzek)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama