Reklama

Reklama

Francisco Franco

Francisco Franco

nar. 04.12.1892
Ferrol, A Coruña, Galicia, Španělsko

zem. 20.11.1975 (82 let)
Madrid, Madrid, Španělsko

Zajímavosti (12)

  • Zemřel na srdeční selhání. (Duoscop)
  • Rodným jménem byl Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco Bahamonde. (Duoscop)

Faunův labyrint (2006)

  • Úvodní scéna z rozbořeného města se odehrává v troskách města Belchite zničeného během španělské občanské války. To je řazeno mezi jedno z takzvaných "měst mrtvých". Poté, co diktátor Franco porazil ve španělské občanské válce republikány, nařídil, že zničené Belchite bude ponecháno v původním stavu jako památník boje proti komunistům. Poražení zajatci pak museli nedaleko trosek vybudovat nové Belchite. Tato lokace se objevila již ve snímku Dobrodružství Barona Prášila (1988). (DaViD´82)

Potomci lidí (2006)

  • Ve scéně, kdy Theo (Clive Owen) vstoupí do jídelny svého bratrance, visí na zdi obraz Pabla Picassa "Guernica", který je také nakreslen na zdi v tunelu v závěrečné scéně, kdy Theo (Clive Owen) a Kee (Clare-Hope Ashitey) nastupují do člunu. Obraz byl Picassovou reakcí na vybombardování města Guernica generálem Franciscem Francem během španělské občanské války, při kterém zahynulo odhadem 1 600 civilistů. (Pavlínka9)

Barbar Conan (1982)

  • Producent Dino De Laurentiis po prevzatí projektu neustále dával režisérovi Miliusovi najavo svoju nenávisť k Arnoldovi, vravel mu: „Nemám toho Schwarzeneggera rád. Je to nacista." Milius bol však pre Arnolda pevne rozhodnutý a odpovedal: „Nie Dino. V tomto tíme je iba jeden nacista a ním som ja. Ja som nacista." Po zvyšok produkcie chodieval po rôznych antikvariátoch, kupoval olovené figúrky Mussoliniho, Hitlera, Stalina či Francisca Franca a dával ich Laurentisovi na stôl. Stále urazený Laurentis sa rozhodol, že Arnoldovi nedá sľúbených 5 percent zo zisku filmu. Poslal za ním svojho firemného právnika, ktorý s ním mal prerokovať podmienky zmluvy. Arnoldova odpoveď ho zaskočila. „Vezmite si tie percentá, nie som v pozícii, aby som mohol vyjednávať," povedal herec. Zaskočený právnik sa spýtal: „Všetkých päť?" Na to Arnold len zopakoval: „Všetky percentá. Berte si ich. Berte si ich všetky..." (gogo76)

Pošetilost mocných (1971)

  • Scéna, v níž dav chudých upaluje panáka dona Salluasta (Louis de Funès), se natáčela začátkem června v madridských ateliérech a zúčastnilo se jí kolem 150 statistů, kteří nedokázali dát do natáčení správnou energii. Režisér Gérard Oury se je snažil všelijak naladit, ale to se podařilo až jeho asistentovi, který na statisty začal z megafonu volat: „Podívejte se na tuto oběšenou figuru! Víte, koho představuje? Generála Franca! Tak křičte: Pryč s Francem!“ Tento moment všechny ze štábu rozesmál, i komunistu Yvese Montanda (Blaze). Generál Franco byl autoritativní politik a nejvyšší představitel Španělska od roku 1939 až do své smrti v roce 1975. (mar48)

Pošetilost mocných (1971)

  • Po smrti Bourvila, původně zvažovaného pro roli sluhy Blazeho, bylo rozhodnuto o angažování Yvese Montanda, dosud známého spíše z dramatických rolí. O této volbě nebyl zcela přesvědčen Louis de Funès (Don Salluste de Bazan), ale vzhledem k vynaloženým prostředkům v přípravném procesu nakonec k natáčení s Montandem svolil. Další problém bylo Montandovo levicové přesvědčení a nenávisti k autoritářskému režimu generála Franca, které ohrožovalo natáčení ve španělských exteriérech. I to se podařilo překonat a natáčení nakonec začalo v dubnu 1971. (argenson)

Ostrov v ohni (1969)

  • V pôvodnom scenári bol (fiktívny) ostrov Queimada španielskym protektorátom, ktorým boli mnohé historické karibské kolónie. Francova vláda však tlačila na filmárov, aby zmenili scenár, a keďže Portugalsko nepredstavovalo také riziko v strate zisku ako Španielsko, tak producenti urobili ekonomicky výhodnú vec, keď urobili z Portugalcov darebákov. V postavách sa však stále odráža pôvodný zámer, pretože majú španielske mená a hovoria španielskym jazykom. (Arsenal83)

Stezky slávy (1957)

  • Film byl do roku 1975 zakázán ve Francii pro negativní vykreslení francouzské armády. Pro své pacifistické vyznění byl zase do roku 1986 zakázán ve Španělsku, kde měl cenzuru pod palcem diktátor Francisco Franco. Zákazu se film dočkal také ve Švýcarsku. (Matty)

Mzda strachu (1953)

  • Film se měl původně natáčet ve Španělsku. Ovšem Yves Montand (Mario Livi) tam odmítl natáčet, dokud byl u moci diktátor Francisco Franco. Nakonec se tedy natáčelo na jihu Francie. Přesto šlo ze strany Montanda o odvážný požadavek, jelikož do té doby byl hercem malých rolí a nemohl si moc „vyskakovat“. Hvězdu francouzské kinematografie z něj udělala právě až Mzda strachu. (DaViD´82)

Herec

Filmy
1982

De camisa vieja a chaqueta nueva - a.z.

1968

Cruzada en la mar - a.z.

1926

La malcasada

Dokumentární
2021

Apokalypsa: Hitler míří na východ (seriál) - a.z.

 

Rozhodující boj - a.z. (E02)

 

Dobývání životního prostoru - a.z. (E01)

 

Jak se stát tyranem (seriál) - a.z.

 

Přivlastněte si pravdu - a.z. (E04)

2020

Nejmocnější lidé 20. století (seriál) - a.z.

2019

Extrémní železnice s Chrisem Tarrantem (seriál) - a.z.

 

The Train in Spain - a.z. (S05E02)

 

Franco Building with Jonathan Meades (TV film) - a.z.

 

Franco: Život diktátora v barvě - a.z.

 

Hitler's Most Wanted (seriál) - a.z.

 

Vzestup a pád: bod zvratu 2. světové války (seriál) - a.z.

2018

Apokalypsa: Nikdy nekončící válka 1918-1926 (seriál) - a.z.

 

Návrat do pekla - a.z. (E02)

Reklama

Reklama

 

Diktátorova bible (seriál) - a.z.

 

Francisco Franco - a.z. (E05)

 

El Entusiasmo - a.z.

 

Franco vor Gericht: Das spanische Nürnberg? - a.z.

2017

Franco a španělská diktatura (seriál) - a.z.

2016

Attentate auf Franco - Widerstand gegen einen Diktator (TV film) - a.z.

2015

Interbrigády ve španělské občanské válce (TV film) - a.z.

2014

Spanish Western - a.z.

 

V podivné zemi - a.z.

2012

Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (seriál) - a.z.

 

Druhá světová válka - a.z. (E01)

 

Palme - a.z.

2011

La sombra de Evita: Volveré y seré millones - a.z.

2009

50 años de (seriál)

 

Druhá světová válka v barvě (seriál) - a.z.

2005

The Adventures of Errol Flynn (TV film) - a.z.

2002

Epizody války 3 - Stíhací esa - a.z.

1994

Století válek (seriál) - a.z.

1993

The Great Depression (seriál)

1991

Memories of 1970-1991 (seriál) - a.z.

1989

Luftwaffe

1983

Seeing Red

1980

The Man Who Saw Tomorrow

1976

Písně pro poválečnou dobu

1964

Franco: ese hombre

1961

Biography (seriál)

1957

The Twentieth Century (seriál)

1951

Näin syntyi nykypäivä... 1900-1950

1942

United We Stand - a.z.

1939

El derrumbamiento del Ejército Rojo

1938

España heroica - a.z.

Host

Pořady
2007

Memòries de la tele

Reklama

Reklama