Reklama

Reklama

Gérard Oury

Gérard Oury

nar. 29.04.1919
Paříž, Île de France, Francie

zem. 19.07.2006 (87 let)
Saint-Tropez, Francie

Zajímavosti (11)

Eso es (1982)

  • V rozhovoru pro bonusové DVD k filmu z roku 2000 se Gérard Oury mimo jiné svěřil, že komparzisté, kteří hráli tělesné strážce SS v Berchtesgadenu, byli Američané, protože původně zamýšlení Němci se pro film odmítli ostříhat. (classic)

Eso es (1982)

  • V roce 1980 oslovil Gérard Oury Jeana-Paula Belmonda (Jo Cavalier) s nápadem natočit komedii o boxu v době nacismu. Příběh ještě nebyl napsán, ale herce nápad oslovil a souhlasil. O několik měsíců později byl Jean-Paul Belmondo scénářem, který společně napsali Gérard Oury a jeho dcera Danièle Thompson, nadšen: „Pokud nemáte rádi paradoxy, můžete říct, že film Eso vypráví skutečný příběh, jenže je celý vymyšlený!“ Belmondo film koprodukoval a vzdal se svého honoráře v plné výši, protože „chtěl stigmatizovat antisemitismus a netoleranci v odlehčené komedii“. (classic)

Pošetilost mocných (1971)

  • Gérard Oury dostal nápad adaptovat Hugovu tragédii „Ruy Blas“ o úpadku a morálním rozkladu španělské monarchie konce 17. století do podoby filmové komedie už v roce 1960, kdy v této divadelní hře účinkoval v pařížském divadle Comédie-Française. (Komiks)

Pošetilost mocných (1971)

  • Díky úspěchům předešlých Ouryho snímků měl film obrovský rozpočet dvaceti milionů franků, který dokázal zajistit bohatou výpravu. (Komiks)

Pošetilost mocných (1971)

  • Scéna, v níž dav chudých upaluje panáka dona Salluasta (Louis de Funès), se natáčela začátkem června v madridských ateliérech a zúčastnilo se jí kolem 150 statistů, kteří nedokázali dát do natáčení správnou energii. Režisér Gérard Oury se je snažil všelijak naladit, ale to se podařilo až jeho asistentovi, který na statisty začal z megafonu volat: „Podívejte se na tuto oběšenou figuru! Víte, koho představuje? Generála Franca! Tak křičte: Pryč s Francem!“ Tento moment všechny ze štábu rozesmál, i komunistu Yvese Montanda (Blaze). Generál Franco byl autoritativní politik a nejvyšší představitel Španělska od roku 1939 až do své smrti v roce 1975. (mar48)

Velký flám (1966)

  • Režisér Gérard Oury přiznal, že když Louis de Funès (Lefort) během natáčení improvizoval mimo původní plán, musel smíchy odcházet po čtyřech mimo umístění kamery a dekorací, aby svým smíchem nenarušil vynikající záběry. (Jizni Tlapa)

Smolař (1965)

  • Pri nakrúcaní sa Louis de Funès (Léopold Saroyan) sťažoval , že jeho postava má v scenári omnoho menej dialógov ako postava kolegu Bourvil (Antoine Maréchal). Režisér Gérard Oury ho ubezpečil, že jeho herecké umenie spočíva hlavne v neverbálnych prejavoch, ale to komikovi nestačilo. Napokon do filmu pridali slávnu niekoľkominútovú scénu v sprche, keď sa drobný a vetchý Funès umýva vedľa obrovského svalovca. (Raccoon.city)

Scenárista

Režisér

Herec

Host

Reklama

Reklama