Reklama

Reklama

Letadlo plné britských letců se omylem dostane až nad okupovanou Paříž a je sestřeleno. Každý z nich pak požádá o pomoc jednoho civilistu. Malíř pokojů, dirigent opery, krásná blondýnka a odvážná jeptiška se tak setkávají na cestě napříč sladkou Francií, když prchají před německými vojáky. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály, dokonce i v sudu. Tohle bude VELKÝ FLÁM! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (387)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, když Gérard Oúry vzpomínal, že Velký flám byl původně o dvou sestrách, z nichž jedna prožila válku v odboji a druhá jako štětka. :o) Trochu mi to připomíná genezi crazy komedie Pane, vy jste vdova!, která byla v prvopočátcích nemocničním horrorem o krádežích krevních konzerv. Z partyzánky a lehké děvy se tedy vyvinuli Bourvil a Louis DeFunés. Pro prvního to byl IMHO vrchol, jakému se jinde nevyrovnal, pro druhého možná jistá satisfakce. Po četníku Cruchotovi a komisaři Juveovi totiž "Herr Kapfelmeister" ukázal, že rtuťovitá karikatura cholerika vůbec nemusí být v rozporu s ceněným hereckým understatementem. I pan kapelník se nádherně rozčiluje, i on péruje své okolí, je ješitný, sobecký atd. Ale když jede na loďce kanalizační rourou a odhazuje do stoky svou paruku a taktovku, není vůbec směšný. Není ani lacině dojemný. V tom rezignovaném pohledu, který si může dovolit jen když se ostatní nedívají, je víc, než bych tady chtěl a měl psát. Jen se podívejte. Stejně tak v situaci, kdy Bourvilovi, kterého předtím i potom ustavičně komanduje, jen tak instinktivně zachrání život. Udělá to, ale aby se snad nezačalo mluvit o nějaké jeho citlivosti, okamžitě odvede pozornost nespokojeným prskáním nad něčím jiným. Jsou to takové drobnosti, ale vystihují to, čeho si vážím jak na Louisovi, tak na Oúrym. Že potenciálním kritikům vyrážejí zbraně z rukou tím, že říkají "uměli bychom točit i vážný film, ale nechceme". Ze zásady, z přesvědčení, z furiantství točili srandu. A skvěle. 100% ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

I po více než padesáti letech překvapivě svěží film, který navzdory své délce výborně odsýpá, je neskutečně vtipný a zároveň mile civilní. Duo Bourvil - Funés je naprosto bezchybné a i ostatní herci hrají jak o život. Velký flám tak hodnotím výš než například "Fantomase" či "četníky", u nichž se humor místy stává poněkud násilným. Sympatická je i snaha pracovat pokud možno s historickými reáliemi, byť právě v téhle věci lze i leccos vytknout. Především, útěk do vichistické Francie rozhodně neznamenal svobodu, neboť šlo o podobný vazalský stát, jakým bylo například tehdejší klerofašistické Slovensko. Ve skutečnosti by nacistům nemohlo nic zabránit v tom, aby v pronásledování bez uzardění pokračovali... Celkový dojem: 85% ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Teď já budu dirigovat a vy budete zpívat, Herr Kapelmeister!..... Po tunajších vyslovene nadšených komentároch som očakával komediálnu pecku. Nestalo sa. Príliš prepálená stopáž v ktorej je len veľmi málo naozaj vtipných momentov. V druhej polke, zhruba od tekvicovej naháňačky je to naozaj zábava a hotelová scéna je úplne geniálna, ale dovtedy viacmenej nuda. Angláni úplne nezáživní a nevtipní. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší film s Funésem, co jsem viděl a jedna z nejlepších komedií vůbec. Parádní herci, hlavně ústřední trio Bourvil, Funés, Brook předvádí galakoncert dirigovaný samotným "kapelmajstrem". V celém filmu je nespočet nezapomenutelných scén, od likvidace důstojníka "dvojitým hajlem" až po svítící dort ve tmě...inu smál jsem se na celé kolo. Nakažlivou hudbu snad nemusím zmin'ovat, Tea for Two si pískám ještě ted' :) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Toto som si rád pripomenul a dobre som sa pobavil. Funesa bez Filipovského si jednoducho ani na Slovensku nedokáže nikto predstaviť. Na týchto filmoch , ale i iných klasikách ako napr. Winnetuovky, sa nový dabing jednoducho nerobí a máme to radi tak, ako sa to za bývalého Československa kvalitne urobilo. Po Funesovi ma najviac zabával nemecký major, občas som z neho chytal záchvaty smiechu. The best of je scéna výsluchu-"Vy si ze mňe ďeláte blázny!", ale i tigrie chrápanie na izbe bolo super. Elegantné nemecké uniformy, ktoré navrhoval Huga Boss seknú každému. I krpatý Funes v nej vyzerá neodolateľne...90%. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (36)

  • Scenáristka Danièle Thompson spolu s dalšími dvěma spolupracovníky odjela do vily na Azurovém pobřeží, kterou měla pronajatou od producenta filmu Roberta Dorfmanna, kde psala scénář tři týdny naprosto izolovaná od vnějšího světa. (Jizni Tlapa)
  • Bourvil (Augustin Bouvet) byl v době natáčení vážně nemocen. (M.B)
  • Při scéně, kdy Augustin Bouvet (Bourvil) zachrání Leforta (Louis de Funès) tím, že jej strhne z jízdního kola, aby nespadl do spárů německé hlídky, nařídil režisér Funèsovi mimo scénář poděkovat Bourvilovi za záchranu života. Funès se zdráhal, protože nechtěl do své role vnášet vážné prvky. Nakonec však souhlasil. (Jizni Tlapa)

Reklama

Reklama