Reklama

Reklama

Letadlo plné britských letců se omylem dostane až nad okupovanou Paříž a je sestřeleno. Každý z nich pak požádá o pomoc jednoho civilistu. Malíř pokojů, dirigent opery, krásná blondýnka a odvážná jeptiška se tak setkávají na cestě napříč sladkou Francií, když prchají před německými vojáky. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály, dokonce i v sudu. Tohle bude VELKÝ FLÁM! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (387)

honajz 

všechny recenze uživatele

Film: Angličtí letci sestřelení nad Paříží se snaží nejprve skrývat a poté dostat zpět do Anglie za pomoci Bourvila a De Funése, kterého dabuje František Filipovský. DVD: Film o filmu (20 minut, rozhovor s režisérem a spoluscenáristkou, dobový s producentem, De Funésem i Bourvilem, dobové záběry z natáčení) má CZ titulky, následuje upoutávka na celou edici (6 a půl minuty, CZ dabing), minutový trailer, fotogalerie a opět vybrané filmografie čtyř herců. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ne uplně čistá komedie, ale je to malinko mixlé i s dobrodružným filmem. Všichni se furt převlékají a schovávají před nacisty. Funés tu nemá tolik prostoru co jinde, a opravdu vtipných scén tu taky moc není. Oproti tomu to má asi vyšší rozpočet, než jiné francouzské filmy té doby a navíc i dobré lokace a kameru. 70% ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Louis de Funes mi vždycky připomínal mýho dědu, oba dva jsou stejný nerváci, akorát, že dědu nedubuje František Filipovský. Dědův Velký flám z války sice z vyprávění nepůsobí tak dobrodružně ani zábavně (nikdy nepomáhal k útěku britským letcům ani nikdy neutíkal do Anglie a rozhodně nikdy nestrávil noc vedle německého oficíra), nicméně i tak bylo co poslouchat. No ale zpátky k filmu. Velký flám je skvělá komedie, Funes ve výborné formě, některé jeho hlášky jsou opravdu perly ("Výborně pánové. ... Přirozeně jsem nechválil vás, ale sebe, vy jste byli hrozní ..."). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bavil som sa celý čas veľmi dobre, ale iba málo smial. Akčné dobrodružstvo skôr v štýle Indiana Jonesa a poslednej krížovej výpravy, čiže čistej rozprávky, umocnenej ešte faktom, že sa tu takmer nestrieľa, nikto sa (takmer) nezraní, nehovoriac o smrti. Možno som očakával na základe 5 hviezdičkových hodnotení a matných nostalgických spomienok na tento film niečo iné, možno mal film trvať max 100 minút, možno nemal Funes odhadzovať parochňu tak skoro... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mezi všemi kultovními filmy s mistrem Funesem je právě Velký flám výjimečný proto, že v prvé řadě nejde o Funese a jeho mimickou komiku, nýbrž o rozmáchlý satirický příběh s množstvím vedlejších postav, a také o Bourvila, který ztělesňuje postavu mnohem bližší běžnému, válkou postiženému lidu. Avšak je to právě dokonalá herecká souhra těchto dvou ikon francouzské komedie, která donutí každou diváckou generaci uvelebit se do křesla a pouštět si tuhle nesmrtelnou klasiku znovu a znovu ve chvílích, kdy se Rusové zase rozhodnou jen tak ze srandy obsadit cizí stát a rozpoutat ozbrojený konflikt. Hvězdička dolů pouze za lehce přepálenou stopáž, která přeci jen zmíněný tandem i celý složitě propletený děj v rozletu trochu brzdí.. 85% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (36)

  • Transportéry objevující se ve filmu nejsou německé, ale ve skutečnosti předělané americké M3, kterých bylo po válce dostatek. Stejný typ se objevil i v komedii Kam se poděla sedmá rota? (1973). (Reiner)
  • Původní příběh obsahoval dějovou linii dvou žen, které měly převézt anglické letce za nepřátelskou linii. Režisér si však prosadil změnu na mužské role, do kterých poté mohl obsadit Louise de Funèse (Lefort) a Bourvila (Bouvet). (Jizni Tlapa)

Reklama

Reklama