Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Pohádka

Recenze (429)

plakát

Dej mi své jméno (2017) 

Velice povedený film, který krásně kombinuje letní scenérie severní Itálie a LGBT příběh z 80. let. Navíc zde opravdu hraje důležitou roli příroda, dlouhé záběry a hudba. Ústřední dvojice k sobě skvěle sedla a nedivím se, že Chalamet získal v pouhých 22 letech svou první nominaci na Oscary. Zasloužil si ji.

plakát

Já, Simon (2018) 

Film Já, Simon není přesně 1:1 podle knižní předlohy, ale jedná se o ten typ filmové adaptace, kde to výrazněji není na škodu. Myslím si, že se podařilo s předlohou pracovat citlivě a povedlo se i hezky tohle téma převést na filmová plátna. Hereckému obsazení vévodí mladý Nick Robinson, který je prostě perfektní Simon. Všechno doplněné i efektní podkresovou hudbou a hlavně se film zabývá důležitou tématikou toho, že coming out je něco, na co má mít každý své vlastní právo a nikdo nemá právo ho o tuhle volbu připravit. I když v některých aspektech je příběh až idealisticky růžový, je potřeba zde mít takovéhle, protože ne všechny filmy s LGBT+ tematikou musí být nutně drama končící nemocí nebo nedej bože rovnou smrtí některé hlavní postavy, i když i o tom je život. Rád si Simona čas od času pustím znovu a jednoznačně jsem ještě víc natěšený na spinoff seriál Love, Victor, než jsem byl před zhlédnutím Simona. Doporučuji všem.

plakát

Srdcerváči (2022) (seriál) 

Srdcerváči jsou velkou srdcovou záležitostí jak v seriálové podobě, tak i v podobě původní komiksové. Začínající láska mezi dvěma kluky na střední škole v Anglii, skvělé a neokoukané obsazení je asi jedna z věcí, které si zaslouží největší pochvalu. Je to celé roztomilé a nejradši byste chtěli koukat dokola. A to je naprosto v pořádku. Více takových seriálů, prosím.

plakát

Srdcerváči - Série 2 (2023) (série) 

Druhá série se od první trochu posouvá dál a řeší závažnější témata, což si myslím bude ještě víc vyeskalované ve třetí sérii, pokud bude odpovídat čtvrtému komiksu. I tak to ale zůstává krásnou milou záležitostí o mladé lásce, které se nedá říct ne. Je to prostě skvělá oddechovka.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Po pravdě nevím, kdy jsem naposledy viděl takhle dobře udělaný film. Rozhodně ale doporučuji zhlédnout dvojku ideálně bezprostředně po první části, lépe to tak navazuje. Ačkoliv se mi občas stává, že mě delší filmy místy začnou nudit, tak v případě Duny to rozhodně neplatí. Udrží vás v napětí od začátku celých 2,5 hodiny a nepustí a sází před vás jedno překvapení za druhým a také plno dalších zvratů. Velice se povedlo i obsazení nových postav, hlavně imperátor Christophera Walkena nebo Feyd-Rautha Austina Butlera. A pozadu nezůstalo ani české znění. Tam zase chválím Jaroslava Satoranského a Anetu Krejčíkovou. Bravo, tohle se podařilo na plné čáře.

plakát

Srdcerváči - Série 1 (2022) (série) 

Já tak trochu přemýšlím, jak zformulovat myšlenky, ale myslím si, že jsem ještě neviděl nějakou adaptaci, která by byla tak blízká své předloze, jako právě Srdcerváči. Ano, vím, že oproti komiksu byla přidána jedna postava a druhá byla vyměněná za novou, ale jsou to detaily. Je to prostě nádherný, asi nevím, jak líp to popsat. Neztrácí to ani v seriálové verzi nic z kouzla, které má komiksová podoba. Doporučuji obě. A těším se na další série.

plakát

DC Liga supermazlíčků (2022) 

4*, které jsou vlastně skoro 4,5*. Dlouho jsem se tak nebavil, jako u tohohle občas trochu šíleného animáku. Uznávám, že obří podíl na tom má povedený český dabing, ale i film jako takový se vlastně pomohl. Pokud hledáte dobrou zábavu pro celou rodinu, pak je DC Liga Supermazlíčků tou správnou volbou. Za mě rozhodně dabingu kraluje Valérie Zawadská, ta byla jako Merton vyloženě dokonalá.

plakát

Kouzelníkova slonice (2023) 

Zajímavý styl animace, který se na první pohled zdá trochu rychlejší než ostatní běžné animaky od Disneyho, Pixaru nebo Dreamworks. Neznám sice knižní předlohu, ale příběh byl fakt krásný a i ta základní myšlenka. Rozhodně dobrá volba pro nedělní odpoledne, nenáročné, odpočinkové.

plakát

Pidilidi (1997) 

Jo tenhle milej rodinnej film už jsem dlouho neviděl. Ale pro víkendové odpoledne po obědě na odpočinek je to ideální. Navíc Tom Felton jako pidičlovíček je taky roztomilý. A jinak dost hvězdné obsazení - Jim Broadbent, Celia Imrie, John Goodman, Hugh Laurie a Mark Williams. To je herecký koncert.

plakát

Percy Jackson a Olympané (2023) (seriál) 

Kvalita jednotlivých dílů za mě kolísala mezi 4 a 5 *, ale jako celek si myslím, že se tahle seriálová adaptace dost povedla, přeci jen asi taky tím, že se na tom podílel sám autor jako výkonný producent, což vždycky pomůže. Obsazení je za mě ok, hlavně že trojice hlavních hrdinů je fakt dětská, což je asi nejvýraznější rozdíl oproti nedokončené filmové sérii. Doufejme tak, že seriál bude dokončený a natočí tedy všech pět sérií, pro každou knihu z hlavní pentalogii jednu. Ale budou muset asi natáčet relativně rychle, než jim děti vyrostou.