Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Western

Recenze (383)

plakát

Kapsy plné dynamitu (1971) 

Ohromující film. Tak košatý, tak bohatý, tak obrazově i zvukově opulentní. Tolik významů a přesahů. Ve svém vrcholném období se jeví talent Sergio Leoneho nezměrný a ničím neomezený. Impozantní herecké výkony, skvělá hudba a neuvěřitelně silné poselství.

plakát

Zabiják (2023) 

David Fincher natočil film, který není jednoduchý, o to více ohromí. Rytmus se pravidelně mění, žánr se pootáčí a herecké výkony uhranou. První Fincherovy filmy mne nikdy nebraly, ale Zabiják je trochu jiná káva.

plakát

Spotlight (2015) 

Jeden z nejlepších filmů o novinařině. Michael Keaton hraje absolutně dokonale. Zasloužené Oskary a mohlo jich být i více.

plakát

Vzpoura ve věznici Carandiru (2003) 

Babenco se vrací do světa věznice. Polibek pavoučí ženy je hereckým výkonem ještě výše, ale syrovostí a rozmanitostí je Vzpoura ve věznici v žánru vězeňských filmů nepřekonatelná. Až při sledování tohoto filmu si divák uvědomí, jak je takový Útěk z vězení nakašírovaný. Babenco je neúprosný, řeže do živého masa, sledování filmu je bolestné, nic nemá dobré řešení a dobrý konec. Umělecky jde tam, kam se málokterý režisér odváží. Kdo s režisérem dospěje k cíli, zažije katarzi uměleckého nebe. Tak bolestné a tak silné to je.

plakát

Píseň lásky samotářky (2004) 

Herecké výkony dobré, ale to je tak vše. Ano, příběh vyděděnců, postav na okraji, ale Půlnoční kovboj a další filmy na stejnou strunu jsou násobně dál. Zde je to splácané jako od pejska a kočičky, málo důvěryhodné, málo životné. Vše tak nějak na oko a pro většinového diváka. Vlastně i tak trochu nuda.

plakát

Americké graffiti (1973) 

Konec střední školy je vlastně všude na světě stejný. Báječný film. Tolik nadaných lidí na jednom projektu a geniální výsledek.

plakát

Země nomádů (2020) 

Do tohoto filmu jsem se naprosto zamiloval. Jako když nám táta čítával Steinbeckovy Toulky s Charleym, když jsem hltal Na cestě nebo Jarmuschovy Zlomené květiny. A fantastický herecký výkon Frances McDormandové.

plakát

Čas armagedonu (2022) 

Výjimečný, tak křehký a citlivý film. Za výběr dětského herce do hlavní postavy bych přidělil hned několik Oscarů. Grayova variace na slavný Nikdo mne nemá rád a také Fanny a Alexander. Téměř povinné pro učitele a nejspíš i pro rodiče.

plakát

Dakota (1945) 

V roce 1945 byl film vlastně ještě v plenkách, boj dobra a zla se odehrával spíše v reálném světě, John Wayne byl neokoukaný a neohraný, filmu mnohdy schází větší logická propracovanost, ale ta čistota a poctivost vše převáží.

plakát

Peníze (1983) 

Dokonale vybroušený filmový diamant od nejopravdovějšího režiséra všech dob Roberta Bressona. Skvělá kvalita digitalizace. Cesta filmu se začala ubírat jiným směrem, ale Bressonova cesta je stále tou maximou, kam by se film mohl někdy ubírat.