Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (10)

Firefly

Firefly (2002)

O kultovním statusu tohoto seriálu jsem samozřejmě věděl – o to více jsem byl po první epizodě skeptický. Bylo to fajn, ale nic zvláštního. Ale pak se to nějak zlomilo. A to především díky postavám – zpočátku neznámá posádka začne nabývat výraznějších obrysů, které opravdu stojí za to. Právě přirozené pošťuchování postav, jejich minulost, jednání, pohnutky, či kladné i záporné vlastnosti dokáží být na tak malém prostoru natolik zajímavé a různorodé, jako jinde ne. Vztahy mezi postavami se navíc velmi pozvolna a přirozeně vyvíjejí – a to i přes epizodickou strukturu seriálu. Avšak i tyto samostatné epizodky jsou velmi kvalitní a nosné, aniž by potřebovali nějakou výraznou jednotící zápletku. K tomu si připočtěte nezaměnitelnou atmosféru „western sci-fi“, kvalitní formální stránku, či skvělý soundtrack. Firefly i na poměrně malém prostoru dokázal svou strmě rostoucí kvalitou přesvědčit o své výjimečnosti – 5* (9/10)

Perníkový táta

Perníkový táta (2008)

1. Série: 4* (7/10) – skvělé herecké výkony, skvělý vývoj postav (!), a dobře syrové. Akorát v několika epizodách trošku ztrácí dech svoji občasnou zdlouhavostí. Jinak slušné. 2. Série: 4* (8/10) – Velmi podobné dojmy, jako u 1. série. Hlavní síla tkví stále hlavně ve skvěle zahraných postavách, které se neustále vyvíjejí. Druhá série je naštěstí v tomto směru o něco málo výživnější, a to i po dějové stránce. Bohužel jsou ty občasné pamětihodné a skvělé momenty neúprosně přebíjeny těmi nudnými rodinnými epizodkami, které musí hl. postava, Walter, stále řešit. Přesto o kapku lepší. 3. Série: 4* (8/10) – v podstatě platí to stejné, co předtím. Bohužel seriál si na cestě k bezchybnosti sám podkopává nohy svojí občasnou natahovaností, kdy prostě nevyužívá dostatečně svůj potenciál. Pravdou však je, že se čas od času najde řada pamětihodných momentů - hlavně v závěrečných epizodách série. Pořád mám ale pocit, že se kromě jasného vývoje postav zase tolik nestane. Ačkoliv to mnohdy vypadá, že série nabere zcela nový směr, stejně většina zvratů vede k navrácení ke klasice. Je to tedy opět "jen" za nadstandardní 4* 4. série: 5* (9/10) – Je to tam :). Ačkoliv byly předchozí série velmi kvalitní, s jasným vývojem postav a mnoha dějovými linkami, pořád se jen utahovala pomyslná smyčka kolem krku hlavní postavy. Řada linek se sice vyřešila, stále jsem měl ale pocit neustále „zacykleného trendu“ – tedy že hlavní postava vždy ze svých problémů nějak vybruslí a dění se po libovolném zvratu vrátí do starých kolejí. Toto však už u 4. série přestává platit – hlavně v závěru je nepředvídatelná a napínavá, s řadou opravdu velkých a šokujících zvratů. Seriál se tedy konečně dostal tam, kde jsem ho chtěl mít. 5. série: 5* (10/10) – naprosto brilantní zakončení. Ačkoliv byla 4. série zakončena velmi dobře, stále zbývá spousta věcí k dořešení. Poslední série tedy ubíhá naprosto smrtelným tempem. Zvrat střídá zvrat, a o nervy drásající scény není nouze. V tomto případě se vůbec nebojím hodnotit nejvyšší známkou. Závěrečný verdikt: Když se na to dívám zpětně, dokážu už konečně pochopit ta mnohá nadšená hodnocení. Ze začátku jsem byl opravdu skeptický. Seriál to byl vždy kvalitní, nikdy u mě nedokázal překonat tu pomyslnou příčku, kterou nastavily další výborné seriály (např. True Detective). To se však s druhou polovinou seriálu mění. Pečlivé prohlubování charakterů postav a postupné nabalování různých zápletek se ve finále naplno zúročí. Právě postavy a herecké výkony jsou to nejlepší, co tento seriál přináší. Je až neuvěřitelné, jakou proměnou postupně hlavní postavy od 1. série prošli. Breaking Bad je výborný seriál, který u mě ztrácel hlavně svým kolísavým tempem. Ačkoliv bych mu tedy po finále dal nejraději 5*, musím objektivně známku snížit skrz mé dojmy z předchozích řad (hlavně 1. a 2.) – silné 4* (8,5/10)

Daredevil

Daredevil (2015)

1. Série: 5* (9/10) – Takhle to má vypadat. Podobná témata vzniku hrdinů jsme měli možnost vidět už několikrát, ale málokdy byla tak poutavě provedena. Daredevil je totiž hrdina, který jde do každé potyčky s tím, že může dostat řádně do budky. A taky se tak většinou stane. Právě tento příklon k temnějšímu a reálnějšímu pojetí funguje velmi dobře, a tak více než barevné Marvelovky připomíná seriálový Daredevil spíše batmanovské filmy. Hravě si tak vytírá zádel veškerou (minimálně seriálovou) konkurencí. Celá série si udržuje vysokou kvalitu – je velmi dospělá, chytře napsaná, choreograficky zvládnutá a velmi dobře obsazená. Většina hlavních postav dostane dostatek prostoru, takže nejsou jen ploché figurky, ale naopak uvěřitelné charaktery s vlastními motivacemi, kterým může divák rozumět. Pár výtek bych samozřejmě našel – čekal jsem ve finále trošku větší gradaci a výsledný červený kostým nepůsobí tak bad-ass jako ten první černý… Na celkově silném dojmu ale nijak výrazně neubírají.

Vikingové

Vikingové (2013)

Prozatímní hodnocení: 1. série - 4*, 2. série - 5*, 3. série - 4* Trošku pomalejší rozjezd. Postupně však seriál nabývá na zajímavosti. Má to spád, zajímavé zasazení, skvělé bitky, umí to být docela syrové (i přes občas poměrně zřetelnou cenzuru) a navíc je se zde objevuje poměrně dost dobře rozporuplných postav, kterým budete v jednu chvíli fandit, a o pár dílů později je budete nesnášet (a klidně i naopak).

Živí mrtví

Živí mrtví (2010)

1. série – 4* (8/10); 2. série – 4* (7/10); 3. série – 4* (8/10); 5. série – 3* (6/10); 6. série – 3* (6/10). Dojmy obecně: Seriál začal naprosto skvěle a udržoval si vysokou úroveň až do 3. série. Změna prostředí 4. sérii moc neprospěla a děj se začíná nepříjemně natahovat. U 5. a 6. série už mi připadá, že se postavy nemají kam pohnout. Čím dál méně je to seriál o lidech, jenž se musí naučit přežít, a čím dál více je to vztahové drama. Což nemusí být úplně špatné, pokud je zvládnuto dobře. Mě osobně už to však moc nebavilo. The Walking Dead je prostě jako na autodráze. Výborné začátky, konce a mid-season finále jsou střídány nudnými výplňovými epizodami.