Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Pohádka
  • Krimi
  • Drama
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (36)

Agentura Jasno - Vraždy po indicku

Agentura Jasno - Vraždy po indicku (2009) (epizoda)

Pod hlavní tanečnicí Minou (Azita Ghanizada) se propadá jeviště, když tančí rychlé otočky. V záběru na její nohy je vidět, že při nich poskakuje. To ale nemohou být skutečné otočky, které by v takové situaci tančila. Aaja Nachle je totiž choreografie založená na břišních tancích a klasickém tanci kathak, kde se otočky tančí tak, že jedna noha dělá miniaturní kroky téměř na místě a druhá noha ji obchází, případně na zem nestoupá vůbec (podobně jako v baletu). Kromě toho je při skákavých otočkách nesmírně těžké udržet rovnováhu.

Agentura Jasno - Vraždy po indicku

Agentura Jasno - Vraždy po indicku (2009) (epizoda)

Děj se točí kolem toho, že režisér Jay Singh (Jay Chandrasekhar) původně určil, že hlavní tanečnice bude otočky tančit vlevo od středu jeviště. To by ale choreograf bollywoodského tance nikdy neudělal. V tradičnějších choreografiích, jako je tato, se totiž klade důraz na symetrii. Hlavní tanečnice většinu času tančí uprostřed a do stran se přesouvá jen občas v průběhu sloky. Otočky pro svou rychlost a dramatičnost slouží jako zlaté hřeby choreografie, a proto je hlavní tanečnice tančí vždy uprostřed.

Agentura Jasno - Vraždy po indicku

Agentura Jasno - Vraždy po indicku (2009) (epizoda)

Mina (Azita Ghanizada) tančí na titulní píseň z filmu Aaja Nachle (2007). Tento film neměl v Indii velký úspěch, ale písně i choreografie z něj si okamžitě získaly obrovskou oblibu. Je tedy logické, že by si indický divadelní režisér v roce 2009 vybral právě tuto píseň.

Zootropolis: Město zvířat

Zootropolis: Město zvířat (2016)

V původním znění některá zvířata mluví s takovým přízvukem, jaký odpovídá světadílu, ze kterého pocházejí. Jaguár Manchas mluví se španělským přízvukem, protože jaguáři pochází z Jižní Ameriky. Šéf Bogo, buvol africký, mluví s africkým přízvukem.

Polda - Ryba

Polda - Ryba (2021) (epizoda)

Scény v hotelu se natáčely v TOP HOTELu v Praze na Chodově.

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1993) (seriál)

V seriálu je chybně uvedeno Arabelino povolání „překladatelka z řeči zvířat“. Překladatelé se zabývají spíše písemnými překlady. Arabelino povolání by tedy mělo být „tlumočnice z řeči zvířat“. Tato záměna termínů je běžná u lidí mimo obor, profesionální tlumočnice by však své povolání nazvala správně.

Polda - Pot a krev

Polda - Pot a krev (2021) (epizoda)

Scéna, ve které Vojtěch Urban alias Junior (Vladimír Polívka) krmí nalezeného psa, se natáčela u zámeckého parku v Praze-Kunraticích.

Na krok od nebe - Živoucí legenda

Na krok od nebe - Živoucí legenda (2015) (epizoda)

Když Huber (Gianmarco Pozzoli) dostane fax od rakouské policie, v českém dabingu překládá jeho text jako „...při silniční kontrole zastavili porodní asistentku, někde u Lince.“ Při záběru na fax je však vidět, že místem odeslání není Linec (Linz) v severním Rakousku, ale Lienz – městečko u rakousko-italské hranice, které leží jen 38 kilometrů od San Candida, kde se seriál odehrává.

Polda - Pomsta

Polda - Pomsta (2021) (epizoda)

Jako exteriér Fixbanky posloužila bývalá budova spořitelny na náměstí Arnošta z Pardubic v Českém Brodě. V prvním záběru scény je možno zahlédnout kamennou zvonici u kostela sv. Gotharda.

Případy detektiva Murdocha - Výbušná hra

Případy detektiva Murdocha - Výbušná hra (2018) (epizoda)

Kriketový tým Henryho Higginse si sportovní potřeby kupuje v obchodě Christianson's. Tento obchod byl ve studiu postaven jako pocta scenáristovi Jordanu Christiansonovi, který zemřel 21. ledna 2017 na rakovinu kůže ve věku 35 let.

Princezna ze mlejna 2

Princezna ze mlejna 2 (2000)

Turečtí válečníci nejsou oblečeni jako Turci, nýbrž jako Tuarégové – kočovný národ obývající severní Afriku. Tuarégové toto oblečení nosí dodnes, protože dlouhé volné pláště je chrání před saharským žárem a pruhy látky omotané kolem obličeje před saharským pískem. Turečtí vojáci si naproti tomu obličeje zahalovat nemuseli, protože nežili v písečné poušti. Nosili fezy, turbany či helmy, úzké přepásané pláště či vyšívané vesty a kalhoty.

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (2002)

Architekt Amonbofis (Gérard Darmon) zdraví svého sluhu slovem „Imhotep“ a objednává si „jednoho Imhotepa“. Imhotep byl první historicky doložený egyptský architekt – postavil první egyptskou pyramidu. Později byl uctíván jako bůh architektury, matematiky a medicíny. V dobrodružných filmech Mumie (1999) a Mumie se vrací (2001) hrál jeho extrémně fiktivní verzi Arnold Vosloo.

Četníci z Luhačovic - Zpěvačka

Četníci z Luhačovic - Zpěvačka (2017) (epizoda)

V epizodě četník Láska (Robert Hájek) prohlíží knihu hotelových hostů. Najde tam tento zápis: „Ročník 1898, Amálie Kutinová, lékárnice.“ Je to narážka na skutečnou osobu – lékárnici a spisovatelku Amálii Kutinovou, která se opravdu narodila v roce 1898 a část dětství strávila ve Štítné nad Vláří, což není daleko od Luhačovic.

Jistě, pane premiére - Služební tajemství

Jistě, pane premiére - Služební tajemství (1987) (epizoda)

Ve 27. minutě Sir Humphrey (Nigel Hawthorne) poznamená: "Ztrátu jednoho ministra, tu lze ještě považovat za ránu osudu, ale ztráta dvou, to už je nedbalost." Nato se Bernard (Derek Fowlds) zasměje, aby dal najevo, že je vzdělaný, jelikož se jedná o citát z divadelní komedie Oscara Wildea "Jak je důležité míti Filipa": "Ztrátu jednoho rodiče lze považovat za nehodu, pane Worthingu, ale ztráta obou, to už vypadá jako nedbalost."

Comeback

Comeback (2008) (seriál)

Herec, který představuje dalajlámu ve 20 dílu 1. série "Berňák", nemluví tibetsky, ale mongolsky.

Wallander

Wallander (2008) (seriál)

Závěrečná přestřelka v 3. epizodě 2. série s názvem „The Dogs of Riga“, po které policisté nechají ležet na zemi svého mrtvého kolegu (Artūrs Skrastiņš), se odehrává před zdí, na které je nasprejovaný lotyšský nápis: „Savāc aiz sevis!“, což v překladu znamená: „Sesbírej po sobě odpadky!“.

Wallander

Wallander (2008) (seriál)

Téma agentů KGB v díle „The Dogs of Riga“ je dané tím, že knižní předloha „Hundarna i Riga“ vyšla v roce 1992 – pouze rok poté, co se Lotyšsko definitivně odtrhlo od Sovětského svazu.

Případy detektiva Murdocha

Případy detektiva Murdocha (2008) (seriál)

V 8. epizodě 7. série s názvem "Republic of Murdoch", který se odehrává na ostrově Newfoundland, Jacob Doyle (Allan Hawco) kývne a mrkne jedním okem, což je na Newfoundlandu běžný pozdrav.

Případy detektiva Murdocha

Případy detektiva Murdocha (2008) (seriál)

Obraz v prvním dílu 8. série, o kterém inspektorova manželka prohlásí, že není moc dobrý, má odkazovat na tvorbu "Skupiny sedmi" (Group of Seven, 1920-1933) - prvních malířů, kteří malovali kanadskou krajinu specificky kanadským způsobem. Díl se ale odehrává v roce 1902, takže obraz zůstane nedoceněn.

Reklama