Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (245)

plakát

Wonder Woman (2017) odpad!

Nevydržel jsem se na to dívat déle jak 10 minut. Tupoučká blbost...

plakát

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) 

Je to barevné a hýbe se to. Nově to navíc splňuje všechny potřebné kvóty, takže tady jsme v suchu.  Jsem opravdu rád, že jsem vyrůstal na Marvelu v nejlepší formě. Raimi tady protlačil poměrně silnou, hororově laděnou nótu. Což jako výsledný mix s potřebou ukázat silné ženské postavy a naplnit nejrůznější kvóty, dává docela snesitelnou podívanou. Přesto jsem vyprskl smíchy, když Amerika vykřikla "Moje maminky!"...  Marvelovky už mají docela vystřílené náboje. A tak jedou trošku generické a ploché storky. A to málo, se ještě ke všemu - bohužel - odehrává na pozadí, které jasně říká. Že chlapi hledí jen na svůj prospěch a není na ně spoleh. A rovnováhu nastolují až silné ženy, které ví, co a jak se patří. Strange bohužel nejvíce těží z hororového nádechu, který je nezvyklý. A dává tomu novou šťávu. Ale strašně trpí na 100x opakovaná, nudná klišé. Jako třeba nepřesvědčivé souboje, kdy mágové tahají luky a šípy. Nebo dokonce "středověké" dělo (wtf). I ten humor jaksi neroste s divákem. Ale naopak jde na ruku mladším generacím. Takže jsem se zasmál pouze u scény s matkami. A když jsem viděl tu velkou prdel Kapitánky Marvel... (Ale vtipných scén, je tu pomálu. A rozhodně jejich absence není na škodu).  K tomu to hraní/nehraní slečny Gomez... No. Jednou stačilo. Jsem rád, že jsem z toho vlaku hned po Endgame vyskočil.

plakát

Rodinka (2010) odpad!

Pokud takový film vznikne s tím, že na prvním místě je product placement. Tak by vznikat vůbec neměl. Je pro mě až nepochopitelné, čeho všeho jsou schopni se čeští filmaři dopustit... Jinak typicky trapná, česká komedie posledních desetiletí.

plakát

Vyproštění (2020) 

Normálně bych to viděl tak na 2,5 hvězdy. A přiklonil bych se spíš k té 3... Ale když nad tím tak přemýšlím. Tak mi na filmu vadila spousta věcí. Na jednu stranu mě těší, že se začíná pomalu probouzet zpět k životu žánr tzv. "muscle film". Které letěli v osmdesátkách. Na stranu druhou, jsou dosti poznamenány dnešní dobou. Extraction bohužel nejvíce ze všeho trpí tím, že je "konkurentem" Wicka. A Wick zkrátka umí tu akci podat elegantněji a důvěryhodněji. Ačkoli si pro to paradoxně vybírá méně reálné kulisy. Ale právě proto je člověk ochoten lecos odpustit a užít si tu čistokrevnou jízdu. V Extraction však dostanete velmi reálné kulisy a důvěryhodnou postavu. Tedy důvěryhodnou do chvíle, než začne kosit enemáky všemi způsoby, po desítkách... Za mě, je tohle zkrátka prostředí, ve kterém se musí najít nějaká rovnováha. Wick to jede do extrému. A proto to táhne čistě přes akci v atraktivních kulisách. Extraction se to pokusil skloubit s "realistickou" misí. Ale těžko se tomu věří. A to, že hrdina poslední hodinu filmu umírá. Ale stejně se zase zvedne a bojuje. To už je taky trochu přepal :) 2/5

plakát

Princezna a půl království (2019) (TV film) 

Pro mě je celkem těžké hodnotit české filmy. A pohádky dvojnásob. Nemám k nim totiž až tak velký vztah. Zvláště pak co se týče novější tvorby. Tohle mi ovšem v tom českém, pohádkovém rybníčku, přijde jako docela zajímavý přírůstek. Samozřejmě to není nic, co by se vyrovnalo naší klasice. To se snad za posledních dvacet let povedlo jen Andělu páně. Nicméně je to taková blbůstka plná povedených vtipů. Se spoustou Prachaře, který je skvělý. A možná by mi ani nevadilo, kdyby měl ještě trochu víc prostoru a víc přehrával. Ale právě s tou přepáleností u nás občas bývá problém. Takže to naopak vnímám pozitivně. Princezna i Honza jsou sympaťáci. Marek Eben je tam trochu jako pěst na oko... ale v určitej moment mu tu jeho přítomnost a nepřirozenost, tak nějak odpustíte. Když se u jeho scén občas neubráníte úsměvu. Scénář je pojat poměrně moderně a nesnaží se jen hloupě kopírovat klasické kýčovité prvky pohádky. Někdy je to dobře. Někdy zase ne... Ale musíme to brát tak, že doby pohádek S čerty nejsou žerty a Popelky, jsou dávno pryč. Tohle snad neurazí. A člověk se občas zasměje.

plakát

Hra o trůny - Železný trůn (2019) (epizoda) 

Absolutně bez emocí... Celá uspěchaná osmá série má za následek bohužel i to, že samotné zakončení přichází tak nějak sílu a nevyvolává prakticky žádné emoce. Ale to jde samozřejmě ruku v ruce se sestupnou tendencí jakékoliv logiky a chování jednotlivých postav. A jak pak chcete z toho zmatení dostat nějaké emoce, že? Nejhorší na tom je... že prakticky jakýkoliv sebenudnější díl z prvních dvou-tří sérií. By strčil do kapsy onen poslední, finálový díl. A to je smutné. Navíc. Tenhle díl je poslední záchvěv nelogičností a vygradování debilních dialogů, završený až nepříjemně natahovanou nudou. Tu jednu jedinou hvězdu, dávám čistě za postavu Tyriona. Který si udržel svoji ikonickou roli toho moudřejšího. A ačkoli se z něj v poslední sérii pokusili udělat pěknýho vola. Nakonec se s tímto seriálem loučí jako právě tak moudrý, jak ho máme všichni rádi.

plakát

Shazam! (2019) 

Místy je Shazam sice opravdu vtipný. Ale to je tak vše... Za mně - u DC prostě nenatočili dobrej film od posledního Nolanova termného rytíře. A ty jejich otřesný cgi kreatury... na tom už by vážně měli zapracovat. A najít si na ně lepšího designera...

plakát

Začalo to v Los Alamos (1995) 

Naprosto fantastický dokument. Hlavně bych chtěl vyzdvihnout hudební doprovod. Ten tomu dodává přesně ty správné emoce. Konečně se nejedná jen o obyčejnou změť různých záběrů výbuchů. Ale o konkrétně popsané případy. S dosud nezveřejněnými záběry. A některé jsou naprosto ohromující a dech beroucí. Jiné, a to hlavně ty se zvířaty, dost šokující. V celkovém kontextu dokument skvěle vystihuje, co se při testech dělo. A ne zas tolik se zajímá o politickou scénu. Což beru jako velké plus oproti jiným dokumentům, které neustále recyklují stejné záběry a zbytečně zabředávají do politické scény. Je to dokument, který jasně vystihuje co taková jaderná puma dokáže. A jakým vývojem prošla.

plakát

Den nezávislosti: Nový útok (2016) 

Sequel, který postrádá snad vše... Postrádá emoce, logiku, dramatičnost. K čemu je první hodina filmu, kde se lidi snaží co nejrychleji a nejrázněji reagovat a celou dobu je divákovi jen neustále servírováno, jak mají emzáci zase o něco víc navrch než posledně. Když nakonec udělí takovou Rychlo a zběsilojdní blbost, jakože pošlou královnu vyzvednout balíček... A ejhle. Ono ta vyspělá civilizace, která s náma dokázala celou dobu vydrbávat, vklouzne do té nejhloupější pasti a vůbec jim to není podezřelí. Takže nejdřív jsou nejlepší a pak zase nejhloupější... a dělají jednu botu za druhou. A nakonec si řeknou "no co, tak příště..." a prostě to zabalí a odletí pryč. - Kdyby to mělo mít logiku, tak se s námi vůbec nepářou. Jestli bude pokračování, tak jsem zvědavej na onu záchrannou planetu... To teda bude něco.