Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Král rybář

Král rybář (1991)

Film na hranici šílenosti a geniality, který komentovat důstojně nedokážu, ale který doporučuji shlédnout s dabingem původním - to jest s Viktorem Preissem v roli Parryho - to byl myslím dabing ČT. Dostupná DVD verze filmu ubírá o tolik, že už ji vidět nechci. Venku se nějak zatahuje, jdu rozhánět mraky :-)

Na Hromnice o den více

Na Hromnice o den více (1993)

Nejpůvabnější filmová moralitka, kterou jsem kdy viděla. Inteligentní, vtipné, něhy plné, hluboké a originální dílko : o kolika filmech se to dá říct? A Andie MacDowell je tu ještě tak krásná...

Most

Most (2003)

Za necelou půlhodinu, beze slov navíc, tu spíše cítíte, než vidíte, vztah otce a synka - nástin toho, jak jsou oba moc rádi každý den spolu. Je v tom naplnění srdce a touha po lásce a jejím předávání. A to je něco, co se tvůrcům povedlo na diváka ve vší jemnosti přenést, aby pak přišla zásadní otázka: Jakou cenu a smysl má život? Mých nejsilnějších 30 minut v kině.

Krajina stínů

Krajina stínů (1993)

A je to tady. Nemám slov, která by dokázala vystihnout tu odezvu v mém srdci. Je to dokonalé, hluboké a smutné jako Bethovenova Měsíční sonáta...a přece nese naději.Ta opravdovost čisté lásky, která přijde nečekaně, nevlastní a nemanipuluje, nenechává věci hnít, zato jim dává přímočará jména a vděčně se raduje z času, který dostala, aby ho prožila naplněný... "A stojí to za to ? " K čemu je láska, když její ztráta tolik bolí?"..."Bolest nyní je součástí příštího štěstí"

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005)

Jen ve velice málo filmech hudba tak precizně a citlivě dokresluje atmosféru, za tohle bych dala Wililamsovi Oscara. Skvělé obsazení zlé královny, Tumnuse, profesora, protivné paní domácí - o dětech ani nemluvě, myslím, že povahová typologie se povedla do detailu. Kdo mě rozčiloval, byl přebodrý ukecaný bobr :-) a ty jeho rádoby vtípky. Ale jinak pro mě krásná a ryzí poetická pohádka s pointou. Pro úplnost podotýkám, že celé dílo Narnie bylo napsáno dříve, než triologie Pána prstenů (s výjimkou Hobita, který na svoji filmovou premiéru teprve čeká) takže o nějaké vykrádání Pána prstenů nemůže být řeč. Navíc Lewis a Tolkien byli přátelé a téma víry a zápasů je sbližovalo, z rivality mezi fanoušky svých děl by zřejmě nadšení nebyli. Nemám pocit, že by si tato díla konkurovala, spíše jsou původně určena jiným věkovým skupinám a obě jsou bohatá svojí výpovědní hodnotou.