Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Poslední recenze (905)

plakát

Za zvuků hudby (1965) 

Úžasný snímek, který mě oslnil nejen výborným příběhem, hezkými a chytlavými písničkami, ale také úchvatnými záběry na rakouské Alpy. Film vypráví o mladé dívce Marii, která začne pobývát v klášteře, kde se připravuje na to, zda vstoupí natrvalo do řádu. Jenže díky své veselé a živelné povaze nedokáže přesně dodržovat stanovený řád kláštera. Proto ji Matka představená pošle jako vychovatelku do rodiny ovdovělého bývalého námořního kapitána, který má sedm dětí. Zahořklý a chladný kapitán vede své děti k přísné kázni a disciplíně, což obnáší nošení uniforem, povely na pískání píštálky nebo zákaz zpívání. Také samotná Maria ihned po příjezdu pocítí tvrdou ruku hlavy rodiny. Ovšem zanedlouho si získá na svou stranu děti i zásluhou bujarých písní a po nějaké době rovněž prolomí nepřístupné kapitánovo srdce, ačkoli on sám se potkává s bohatou hraběnkou z Vídně. Přestože snímek má bezmála tři hodiny, bavil jsem se po celou dobu trvání. Kromě vyzdvižených předností filmu v úvodu, si zaslouží pochvalu taktéž hlavní představitelé za své herecké výkony. A to jak ti dětští, ačkoli nemají přiliš prostoru k hraní, vyjma snad Charmian Carr  v roli nejstarší dospívajcí dcery Liesl, tak ti dospělí herci. Jak Christopher Plummer tak i Julie Andrews ve svých rolích vynikají a nedivím se, že Julie Andrews byla nominovaná i na Oscara, i když ho nezískala.

plakát

Sloní muž (1980) 

Výjimečný film Davida Lynche. Kam může zajít lidská chamtivost, krutost či bezohlednost? Má nějakou hranici? Tak právě na to se ptá a odpovídá kontroverzní tvůrce ve svém filmu. V něm nám představuje Johna Merricka, muže, který je díky své zohavené podobě přezdívaný Sloní muž. Je majetkem hamižného pouťového chlápka se jménem Bytes, který ho využívá jako svoji atrakci a hračku. Když náhodou jde kolem Frederick Treves, chirurg londýnské nemocnice a nalezne ho v zubožených podmínkách, odvede ho pryč a poskytne mu potřebnou základní pomoc. Jako doktor ho samozřejmě vyšetří a se svými novými poznatky se podělí také se svými kolegy. Zanedlouho poté odhalí, že to není žádné monstrum, ale zdeformovaný člověk, intelektuální lidská bytost, která je schopna myslet, mluvit a číst a tudíž si zaslouží veškerou úctu jako každý jiný. Ovšem ne všichni těmto názorům rozumí. Pozoruhodný obraz znetvořeného člověka, jenž po celý svůj život zakouší jen urážky a hrubost od ostatních, ale který zároveň najde porozumění a laskavost od doktora Trevese, tak následně od ošetřujících v nemocnici. Obdivuhodný výkon předvádí John Hurt v ústřední roli, pro něhož to muselo velmi náročné natáčení. Taktéž Anthony Hopkins v roli Trevese poddává jak jinak než skvělý herecký výkon. Vůbec atmosféra filmu je velmi podmanivá a ve spolupráci s přesnou kamerou a černobýlím obrazem vytváří opravdu vynikající dílo, které musíte prostě vidět.

plakát

Nádherný holky (1996) 

Velice pohodový snímek o přátelství, lásce, vztazích i dalších věcech, které se dějí v životě. Snímek vypráví o partičce přátel, nedospělých chlápků, kteří se znovu setkávají, kvůli srazu ze střední. Kromě jednoho z nich jsou všichni svobodní a nerozhodní pro trvalý svazek či založení rodiny. Jeden stále nahání bývalou ex, ačkoli spolu už dávno nechodí, druhý sice má holku, ale stále ho svádí vdaná spolužačka, zatímco jiný, který přijede do svého rodného městečka z velkoměsta, je úplně mimo z 13leté mladé dívky (Natalie Portman), ačkoli má sám doma svou přítelkyni. Navíc do města přijede pohledná sestřenice (Uma Thurman) z dalšího ze spolužáků, ze které jsou všichni jako pominutí. Ačkoli naši hrdinové většinu času jen popíjejí pivo ve své oblíbeném podniku a přitom rozebírají své komplikované vztahy, film dobře odcípá a dokáže v klidu zabavit, bez nutnosti složitého přemýšlení, což se někdy dost hodí. A na to, že se jedná o takovou vztahovou spíše konverzačně-sociální sondu do osudů jedné skupinky chlapů, dojde i na pořádnou rvačku. A to je rozhodně plus.

Poslední hodnocení (2 841)

Svatá (2024) (TV film)

24.05.2024

Služka (2021) (seriál)

24.05.2024

Za zvuků hudby (1965)

24.05.2024

Kaskadér (2024)

24.05.2024

Vetřelci (1986)

18.05.2024

Sloní muž (1980)

06.05.2024

Občanská válka (2024)

06.05.2024

Šógun (2024) (seriál)

03.05.2024

Rivalové (2024)

29.04.2024

Reklama

Časové pásmo bylo změněno