Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (48)

Případ Roubal

Případ Roubal (2021) (seriál)

Scény ze soudní síně neodpovídají zvyklostem českých soudů. Pokud se kdokoliv obrací na soud, musí při tom stát. Stejně tak se u soudu v ČR nemohou účastníci překřikovat „námitkami“ – pokud chtějí hovořit, musí jim soud udělit slovo.

Podezření

Podezření (2022) (seriál)

Tereza (Denisa Barešová) své matce ve vazbě ukazuje na mobilu fotku svého přítele. Do věznic v ČR je však vnášení mobilních telefonů zakázáno.

Kancl - Nová práce

Kancl - Nová práce (2007) (epizoda)

Když v epizodě Dwight (Rainn Wilson) natírá kancelář načerno, prohlásí: „Abandon your hopes ye you enter here,“ což je citát objevující se na bráně do Pekla v Dantově „Božské komedii“ (česky přeloženo O. F. Bablerem jako „Naděje zanech, kdo mnou ubírá se“).

Kancl - Plážové hry

Kancl - Plážové hry (2007) (epizoda)

V epizodě Michael Scott (Steve Carell) říká, že Scrantonské jezero je osmou nejrozlehlejší vodní plochou v USA. Jezero skutečně existuje, ale není co do rozlohy ani v první stovce.

Ochránce - Vražda vychovatelky

Ochránce - Vražda vychovatelky (2021) (epizoda)

Když Pelán (Lukáš Vaculík) píše mail ministrovi, vidíme na monitoru počítače, že udělal pravopisnou chybu. Ve větě: „Věc se mi jeví výrazně komplikovaněji, než na začátku týdne,“ se nepíše čárka před „než“, neboť nejde o vedlejší větu. Kuriozní je to, že Pelánovou aprobací je právě čeština.

Sorjonen - Žena v jezeře (část první)

Sorjonen - Žena v jezeře (část první) (2016) (epizoda)

V úvodu epizody jeden z vyšetřovatelů říká, že žena byla v jezeře dva až tři dny. Je to ale nesmysl, i kdyby byla schopna dýchat přes několik desítek metrů dlouhou hadici, za několik hodin by zemřela na podchlazení.

Fargo - Season 4

Fargo - Season 4 (2020) (série)

Rodina majitele pohřební služby má příjmení českého původu – Smutny.

Fargo - Východ/Západ

Fargo - Východ/Západ (2020) (epizoda)

Epizoda je plná odkazů na Čaroděje ze země Oz (1939). Odehrává se v Kansasu, odkud pochází hlavní hrdinka zmíněného filmu Dorotka (Judy Garland). Objevuje se v ní i tornádo, které Dorotku odnese do země Oz, a jednu z postav tu doprovází malý pes, stejně jako doprovázel Dorotku ve filmu.

Červený trpaslík - Queeg

Červený trpaslík - Queeg (1988) (epizoda)

Začátek šachové partie mezi Queegem (Charles Augins) a Hollym (Norman Lovett) nedává smysl. První tah Queega pěšcem na E4 ještě ano (je to tradiční zahájení), ale následující tahy Hollyho a Queega už jsou nemožné.

Valter brani Sarajevo

Valter brani Sarajevo (1972)

Na konci 70. let vytvořil bosenskohercegovský komiksový kreslíř Ahmet Muminović na motivy Valterova života a filmu stejnojmenný komiks, který se stal dodnes nepřekonaným jugoslávským komiksovým rekordmanem v počtu výtisků a vyšel i v Číně v nákladu asi 8 milionů kusů.

Fargo - Season 4

Fargo - Season 4 (2020) (série)

Vyšetřovatel Odis Weff (Jack Huston) má ve svém bytě naaranžované porcelánové figurky, tzv. Hummelky, jejichž krádežemi si přivydělával Saul Goodman (Bob Odenkirk) ve 4. sérii seriálu Volejte Saulovi (od r. 2015).

Banda - A dveře jsou pryč

Banda - A dveře jsou pryč (2020) (epizoda)

Postava Love Saussage (Andrew Jackson), muže obdařeného díky mutacím obřím penisem, vzhledem připomíná postavu Big Dicka (Jan Hammenecker) z filmu Ex-Drummer (2007), která má podobné kvality.

Ad Astra

Ad Astra (2019)

Složka s informacemi o jaderných zbraních určených k likvidaci projektu Lima nese označení „52B“. B-52 je označení vojenského letadla firmy Boeing, které v roce 1952 poprvé vzlétlo jako nosič jaderných zbraní USA.

Anatomie zrady

Anatomie zrady (2020) (TV film)

V závěrečných titulcích se dovídáme, že osudy Jurije Moravce (Oskar Hes) po odchodu z ČSSR nejsou známy. Není to však pravda, Jurij Moravec udělal kariéru malíře pod jménem Georg Alexander Morawetz, zemřel roku 1964 ve Francii.

Vikingové - Série 4

Vikingové - Série 4 (2016) (série)

Seriálové vikingské řešení překonání obrany Paříže je totožné jako to, které použil v roce 1453 osmanský sultán Memed II. k dobytí Konstantinopole: i on nechal přenést lodě po pevnině, čímž obešel řetěz, který bránil plavidlům v přístupu do konstantinopolského přístavu.

Reklama