Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Memento

Memento (2000)

Po letech jsem se vrátil k tomuhle snímku s tím, že tentokrát budu pozorně sledovat všechny indicie, aby mě v závěru Nolan nenachytal nepřipraveného a ono se to tomu parchantovi povedlo znovu! Opačný způsob vyprávění od následků k příčině, už je sám o sobě dost náročný na pozornost, navíc si člověk musí pamatovat i zdánlivě bezvýznamné scény, ale to hlavní je, že se autorům povedlo na diváka dokonale přenést zmatek a nejistotu, ve které se ocitá sám Lenny. A když pak člověk pracně poskládá celý příběh a konečně "má jasno", tak ho posledních pár scén znovu zažene do uliček pochybností, kde si může doslova zavařit mozkové závity, aby ze všech těch pravých i falešných indicií poskládal, co se skutečně stalo. Mám rád všechny Nolanovi filmy, ale tohle je opravdový mistrovský kousek, který funguje i napodruhé v plné síle.

Podfu(c)k

Podfu(c)k (2000)

Zábavná přehlídka drsných a ještě drsnějších gaunerů, spousta vtipných scén a hlášek, dobrá hudba. Zkrátka Tarantino má své Pulp Fiction a Guy Ritchie zase Snatch. Ani jeden zatím svůj nejlepší snímek (podle mého) nepřekonal.

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Málokterému filmu obětuju svůj čas dvakrát a tohle je jedna z těch výjimek. Shledání po patnácti letech s Jackem, Tylerem, Marlou a masovým knedlíkem s kozama až k pupku, bylo i napodruhé úchvatné. Sice bez znalosti pointy je zážitek lepší, ale Fincher byl už s tímhle filmem pan Režisér a vymlátil z těch herců a knižní předlohy maximum. Velká jízda od prvního záběru na Jackovu zpocenou hlavu až po vygradované finále se songem Where is my mind, která si nemohla zasloužit lepší filmové použití než právě v tomhle kousku.

Obvyklí podezřelí

Obvyklí podezřelí (1995)

Takový ten nenápadný film, od kterého nic moc nečekáte, "Nějaká kriminálka, hraje v tom Spacey, prej docela dobrý, to si někdy pustím, až bude čas..." Když se tak konečně stane, tak dvě hodiny utečou jak voda a po dvou svižných otočkách scénáristy v závěru je z toho čistá koule vypálená divákovi rovnu do ksichtu s razancí Helenky Fibingerové. Jména Verbal Kint, Keyser Söze a Kobayashi už nikdy nevymažete z paměti.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Tenhle film má jedinou slabinu a to tu, že se dostal v mnoha žebříčcích až na samotný vrchol. Tím pádem se od něj očekává něco jako zázrak, filmové zjevení. Což není. Ale dobrej, hodně dobrej to on zase je. Myslím, že je to hlavně ten závěr, co na lidi působí. Po dvou a půl hodinách útrap si prostě většina lidí přeje právě takový závěr.

Svěrací kazajka

Svěrací kazajka (2005)

Keira v době kdy ještě ta její standardní herecká poloha "křehká a zranitelná, leč odhodlaná", nebyla tolik okoukaná. Bróďa, vezoucí se zrovna na vlně popularity židovského pianisty, si tuhle odskočil do sanatoria pro válečné veterány a vyklube se nám z toho docela originální romanticko dramatické sci-fi u jehož závěru si i tvrďák mého kalibru fňukne.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Pořád to má silnou atmosféru a dynamiku jako Batman Begins, ale od minula se navíc Nolan zlepšil i v akčních scénách. Další plus je, že tu otravnou pizdu Katie Holmes nahradila o něco snesitelnější Maggie Gyllenhaal. Ovšem to co staví tenhle díl na vrchol žebříčků je postava Jokera, kterého Heath Ledger zahrál tak přesvědčivě, že za sebou nechává i Nicholsona z prvního Batmana.