Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (81)

Ted Lasso

Ted Lasso (2020) (seriál)

Postava Roy Kenta, ztvárněná Brettem Goldsteinem, je nejen podle jména a vzhledu jasným odkazem na bývalého dlouholetého kapitána Manchesteru United Roye Keana – jakkoli o onom seriálovém hráči mimo jiné zazní protichůdná informace, že „kdysi vyhrál Ligu mistrů v dresu Chelsea“.

Ted Lasso

Ted Lasso (2020) (seriál)

Domácí zápasy týmu AFC Richmond se natáčely na stadionu Eagles' Selhurst Park, který patří londýnskému klubu Crystal Palace. Jak prozradil představitel hlavní role a koproducent seriálu Jason Sudeikis, na oplátku za pronájem se ve scénáři objevila také zmínka o tom, že právě Crystal Palace uštědří týmu koučovanému Tedem Lassem jednu z porážek.

Ted Lasso

Ted Lasso (2020) (seriál)

Asi největší inspirací pro fiktivní celek AFC Richmond byl podle showrunnera seriálu Billa Lawrence skutečný fotbalový tým Crystal Palace, který má podobný znak jako seriálový Richmond a také ptačí přezdívku Eagles.

Ted Lasso

Ted Lasso (2020) (seriál)

Tým AFC Richmond, který v seriálu koučuje titulní postava Teda Lassa (Jason Sudeikis), ve skutečnosti neexistuje. Richmond je sice opravdové jméno jedné z částí Londýna, v níž ale existuje fotbalový klub Hampton & Richmond Borough F.C. hrající až šestou nejvyšší soutěž v Anglii.

Smrt čmuchala

Smrt čmuchala (2014)

To, že skutečný Gary Webb zemřel v roce 2004 dvěma střelnými ranami a jeho smrt byla přitom prohlášena za sebevraždu, bývá vykládáno jako nepřímý důkaz, že byl ve skutečnosti zavražděn. V titulcích na závěr filmu ale nezazní, že Webbovu sebevraždu i přes podezřelé okolnosti potvrdil koroner oblasti Sacramento County s tím, že zabít sám sebe dvěma výstřely je sice nezvyklé, ale už se to v minulosti stalo a je to proveditelné. Webb navíc pouhý týden před smrtí musel prodat svůj dům, protože nezvládal platit hypotéku, a o tom, že ze světa odešel dobrovolně, byla přesvědčena i jeho (v té době už bývalá) manželka, která potvrdila, že se dlouhodobě nedokázal vyrovnat s tím, že nemohl sehnat odpovídající práci.

Fontána pro Zuzanu

Fontána pro Zuzanu (1985)

Postava Vikyho v podání Roba Grigorova nepronese během filmu jedinou repliku, ba dokonce ani jediné slovo. I během jeho seznámení se Zuzanou (Eva Vejmělková) vyřkne jeho jméno Bela (Katarína Šugárová).

Total Recall

Total Recall (2012)

V režisérském sestřihu se ve scéně, kdy Quaid (Colin Farrell) hraje na piano, objeví na obrazovce jako jeho alter ego místo Colina Farrella Ethan Hawke, což v rámci děje víceméně nedává smysl. Jessica Biel (Melina) poté v jednom z interview vysvětlila, že Hawke měl podle všeho původně hrát Quaida v celé úvodní pasáži filmu, a tedy být i na obrazovce ve scéně s pianem, ale nakonec si tvůrci řekli, že by pro diváka bylo příliš složité, kdyby měla jedna a táž postava během filmu dvě různé tváře, a všechny scény tak natočil pouze Farrell.

Třináct dní

Třináct dní (2000)

Během cesty Kennyho O´Donnella (Kevin Costner) z Bílého domu kolem sovětské ambasády na ministerstvo spravedlnosti, kde se má konat jednání s velvyslancem, se několikrát změní typ Cadillacu, v němž jedou. Nastoupí do modelu z roku 1963, během záběrů z cesty jej nahradí model z roku 1961, před sovětským velvyslanectvím je z něj opět model 1963 a při příjezdu na ministerstvo spravedlnosti znovu model 1961.

Třináct dní

Třináct dní (2000)

Na dvou záběrech se ve filmu objeví rotory helikoptéry typu CH-46, která přitom začala sloužit armádě až od roku 1964. Výčet nepřiměřeně moderní vojenské techniky použité ve filmu je ovšem mnohem delší. Čítá například stíhačky Northrop F-5s, ve skutečnosti nasažených poprvé až v říjnu 1963, palivový tanker International S-Series používaný až od roku 1978 či tankovací zařízení Oshkosh R-11 Fuel, který byl zařazen do výzbroje dokonce až po roce 1989. Ve filmu se navíc objeví na základně námořnictva, zatímco v realitě slouží výhradně letectvu. V jedné ze závěrečných scén pak pro změnu písařka přepisuje prezidentovu řeč na psacím stroji IBM, jehož typ však byl ve skutečnosti vyroben až v roce 1969.

Třináct dní

Třináct dní (2000)

Hned několik členů Kennedyho vlády, kteří se dožili uvedení snímku, zpochybnilo po premiéře význam, jaký scénář ve vyřešení kubánské krize přikládá poradci Kenny O´Donnellovi (Kevin Costner). Například tehdejší ministr obrany Robert McNamara v jednom interview prohlásil, že O´Donnell nehrál v celém případu prakticky žádnou roli, a vyzdvihl naopak přínos jiného prezidentova poradce Teda Sorensena, který mimo jiné psal Kennedymu projevy. Sorensenova postava se ve filmu také objeví v jedné z menších rolí - hraje ji Tim Kelleher.

Třináct dní

Třináct dní (2000)

Černobílé pasáže filmu jsou důsledkem snahy režiséra Rogera Donaldsona vtisknout snímku historický nádech a zároveň odkazem na slavné černobílé fotografie rodiny Kennedyových otištěné v magazínu Life.

Třináct dní

Třináct dní (2000)

Po snímku JFK (1991) se jedná o druhý film, v němž se objevuje postava J. F. Kennedyho a zároveň v něm hraje Kevin Costner. Zatímco zde představuje prezidentova poradce Kenny O´Donnella, ve snímku zabývajícím se pozadím atentátu na Kennedyho ztvárnil newyorského státního zástupce Jima Garrisona, který zpochybnil oficiální vyšetřovací verzi tragédie v Dallasu.

Bylo nás šest

Bylo nás šest (1986) (seriál)

Postava Maxmiliány v podání Mahuleny Bočanové se v seriálu ani jedinkrát neobjeví při učení nebo v jiné souvislosti se školou, s výjimkou menzy, kde se seznámí s Jirkou (Jan Štastný). Není přitom sice nikde výslovně řečeno, že také studuje ekonomii, ovšem při prvním setkání varuje Jirku před profesorem Kadlečíkem a Jirka ji také v tomtéž díle představí Radce (Monika Žáková) jako svou spolužačku.

Kronika

Kronika (2012)

Natáčelo se osmáct týdnů od května do srpna 2011, z finančních důvodů převážně v jihoafrickém Kapském Městě a kanadském Vancouveru. Kvůli natáčení v JAR si museli filmaři nechat přivézt klasická auta s levostranným řízením. Film se odehrává v USA, jenže v Jižní Africe se podobně jako ve Velké Británii jezdí vlevo a auta mají volant vpravo.

Kronika

Kronika (2012)

Film využil hned několik netradičních marketingových strategií. V rámci propagace například jeho tvůrci šířili virální videa zachycující "letající" lidi, divácí zvědaví na trailer si pak pro změnu mohli do smartphonů stáhnout exkluzivní záběry pomocí čtečky QR-kódu, který se objevil na obrazovce během zápasu playoff ligy amerického fotbalu.

Kronika

Kronika (2012)

Snímek měl světovou premiéru 1. 2. 2012 ve Velké Británii. V USA odstartoval do kin o dva dny později během víkendu, který je nazýván "Super Bowl weekend" kvůli mimořádně sledovanému televiznímu finále ligy amerického fotbalu. Kronika se stala filmem s historicky čtvrtým nejlepším startem ze všech snímků, které měly v tomto termínu premiéru. Během prvních dvou dnů vydělal 22 milionů amerických dolaarů, což výrazně předčilo očekávání studia, které počítalo se zhruba osmi miliony.

Kronika

Kronika (2012)

Dane DeHaan, herecký představitel Andrewa, v době premiéry snímku skutečně randil s Annou Wood, která si zahrála Monicu (dívku s růžovými vlasy na večírku).

Nejistá sezóna

Nejistá sezóna (1987)

Herec Jaroslav Vozáb se sice premiéry snímku dožil, zemřel však pouhé dva dny po ní, 3. dubna 1988. V září téhož roku pak skonal také Ludvík Toman, dlouholetý barrandovský ústřední dramaturg, ve své době postava nenáviděná herci i režiséry a opředená mnoha mýty, včetně spolupráce s KGB a osobních vazbách na Leonida Brežněva. Ve filmu si zahrál (ovšem v době, kdy už svou funkci opustil) zcela příznačně jednoho z členů hodnotící komise.

RocknRolla

RocknRolla (2008)

Fotbalovým stadionem, v jehož lóži se několikrát setkávají Uri (Karel Roden) a Lenny (Tom Wilkinson), je slavný londýnský Wembley. Během natáčení právě finišovala jeho dlouhá a nákladná rekonstrukce. Pár týdnů nato byl slavnostně znovuotevřen.

RocknRolla

RocknRolla (2008)

Cameo: Režisér Guy Ritchie si ve filmu sám zahrál malou roli cyklisty, který projede kolem hudebních producentů Romana (Jeremy Piven) a Mickeyho (Ludacris), když přicházejí k domu, v němž se skrývá Johnny Quid (Toby Kebbell).

Reklama