Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (9)

plakát

The Girl Next Door (2007) 

Málokterý film mě donutí napsat komentář, ale tento si to vysloužil. Ne kvůli zpracování, které je dobré... ne kvůli kameře, která je výborná ... ani kvůli zápletce, která vám dochází již na začátku příběhu a vy se jen bojíte, že to nebude pravda... Nýbrž kvůli tomu, že tento film je natolik silný, že ve vás nechá na pár večerů slušný otisk. Znovu si ho nepustím, a to jsem viděl všelijaké zrůdnosti, ale nemohu tvrdit, že film byl špatný - naopak. Téma sociální deviace pod vedením patologické autority ve stylu "Ale máma nám to dovolila!" je zde znázorněno perfektně. Co vše lidé (a hlavně děti) pod špatným vedením dokážou v tom nejhorším světle - to je to film nabízel a také splnil.

plakát

Tajná operace (2010) (TV film) 

Takhle, potenciál a nápad je skvělý, trochu jsem si u toho vzpomněl na Už je tady zas, kde PR dokáže lidi zmanipulovat a pod tlakem v nich probudit "vnitřního démona". Co je ale horší, je nedodělaný příběh a extrémní důraz na levici. Levicový extrémisté ve filmu vystupují jako bozi, co vše zachrání... přitom ani ve filmu nebyli o nic lepší, než Schnell se svojí NSDAP2. V praxi by se taková situace však nikdy nestala - v nejhorším by zasáhla armáda, která zde, stejně jako policie, jen přihlíží. Každopádně uznávám nápad a obsazení. Dávám 3*.

plakát

Jak vycvičit draka 3 (2019) 

Třetí díl úspěšné série opět příjemně překvapil! Nápad přidat k oblíbenému Bezzubkovi i pořádnou dračici zamíchal emocemi snad celého sálu. Přesto, že už nejsem v cílové věkové kategorii, ve mě nechal snímek dost emocí a veškeré nedostatky, které animák měl (nedopracovaný hlavní záporák, absolutně neschopní záporní draci), vyvážil napjatou atmosférou, která vydržela od začátku do konce. 80%

plakát

Hvězdná brána (1997) (seriál) 

Přestože některé epizody (i série) byly slabší, nešlo to za daných okolností natočit víc dokonaleji. Richard Dean Anderson hraje perfektní hlavní roli a dokud je vidět na scéně, je zárukou dobrého dílu. Každá epizoda přináší něco nového a je naprosto skvělé, že každý díl má svou zápletku a svůj konec (až na výjimky). Hardcore scifi je zde naprosto skvěle zpracované do podoby něčeho, co se klidně může dít a my o tom nemusíme mít ani tušení. Krásná byla také epizoda "Seriál Červí díra", kde je použit koncept seriálu jako krycí prostředek pro celý projekt Hvězdné brány - krásně vzbudí dojem "Počkat, co když i tenhle seriál jen kryje skutečnost". Škoda jen rychlého konce, který nakonec zabil tak skvělý seriál. Přesto však dávám 5*

plakát

Equilibrium (2002) 

Equilibrium krásně ukazuje, kam může společnost zajít, pokud se bude snažit potlačit veškeré příčiny násilí. Poukazuje na udržení emocí na uzdě a nabízí řešení problémů v podobě ovládnutí sebe sama. Děj je trefně posazen do moderní autoritářské společnosti, kterou ovládá jakýsi "Otec", který se dobrovolně vzdal emocí, tedy schopnosti cítit. Jak můžeme posléze zjistit, ne každý v režimu plně dodržuje nařízení a "zapomínají" si brát své dávky tajuplné drogy, která blokuje emoce. Děj rychle diváka pohltí a brzy začne soucítit s hlavním hrdinou i přes fakt, že chladnokrevně zabil stovky lidí. Jedinou výtku mám ke konci, kde mi přišlo, že se děj snaží zapůsobit stylem "Válka je řešení" a násilí je potlačováno opět násilím. Trochu to kazí jinak geniální myšlenku "I s emocemi se dá žít v míru".

plakát

Vyměřený čas (2011) 

Vyměřený čas nám ukazuje, jaká je hodnota života. Vzpomněl jsem si na jednu krásnou myšlenku... "Každý den dostanete 84 600$ a každé ráno, přesně v 0:00, se vám účet znovu obnoví s částkou 84 600$... Co uděláte?" - každý na tuto otázku odpoví "Užiju si je tak, jak jen to bude možné a utratím je co nejlépe dokážu do posledního dolaru". Tato metafora připodobňuje čas. Den má totiž právě 84 600 vteřin a je jen na nás, jak je využijeme. Kromě skvělého nápadu využít čas jako "platidlo", je zde jasný odkaz na sociální rozdíly společnosti (to je vyjádřeno v podání "časových zón", mezi nimiž lze cestovat jen za vysoký poplatek). Je zde jasně ukázáno, že pokud se nepředělá celý sociální systém, nelze všem pomoct (to je zde jasně ukázáno v podobě pouličních gangů v sociálně slabé zóně - když dostali lidé přidáno, hned to pro ně mělo nedozírné následky). Jediné, co filmu chybělo, bylo trochu lepší herecké obsazení (role Amanda Seyfriedová mi prostě do role "bohaté princezny zamilované do chudého dělníka měnící názor na svět" nesedla) a trocha uvození do příběhu (není zde dobře vysvětleno proč se platí časem, jak to vše vzniklo, proč jsou časové zóny, kdo tomu vládne?). Celkový dojem to však nezkazilo a proto jsem dal slušné 4 hvězdičky.

plakát

Minority Report (2002) 

V Minority Report můžeme hned zpočátku vidět jasné dilema - je správné odsuzovat člověka za něco, co teprvě udělá? V tomto filmu můžeme vidět špičkového analytika a člena policie v podání Toma Cruise, který se po denní rutině ale sám dostane do problémů - bezchybný způsob "věštění" budoucích vražd sám ukáže vraždu neznámého muže a za vraha určí právě našeho hlavního hrdinu. Spouští se nyní boj s budoucností, kdy hlavní hrdina prchá před zákonem, avšak sám se touto cestou vydává za předurčenou budoucností. Dokáže svou budoucnost změnit? To je otázka, kterou si budete klást celý film.

plakát

Truman Show (1998) 

Truman Show ve mně vyvolala řadu myšlenkových pochodů, což dokáže málokterý film. V průběhu filmu můžeme vidět špičkově důmyslnou reality show (a to "reality" je zde doslova), která "vězní" člověka už od samého počátku a umožňuje všem obyvatelům planety pozorovat život obyčejného člověka v podání Jima Carreyho. Velmi přesné se mi zdály scénky z reálného světa, kde nikdo nevedl prakticky normální život - všichni sledovali život někoho jiného a na svůj "zapomněli". Film obsahuje skvělé vtipné scény a role zpočátku naivního, ale chytrého člověka sedla Jimovi perfektně. Rozhodně mohu doporučit všem fandům kvalitních komedií s trochou ponaučení.

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Tento film mě už od samého počátku upoutal svou aktuálností a velmi originální myšlenkou. Filmy mají jednu velkou výhodu - to, co si jen stěží umíme představit, umí film perfektně vyobrazit. Je neskutečné, jak si Spielberg pohrál s myšlenkou virtuální reality, jakožto "nástroj úniku z reality". Film je obdařen perfektními vizuálními efekty a spousty referencí na pop kultury. Přestože poslední třetina filmu byla na můj vkus až "přeplácaná" akcí a různými klišé, dávám 5 hvězdiček především za perfektní hudbu, perfektní nápad a perfektního záporáka, kterého Mendelsohn zahrál na výbornou. Všechny tyto faktory mě nakonec přesvědčili, že si film právem zaslouží výborné hodnocení. Všem fanouškům scifi, VR a pop kulturním geekům doporučuji.