Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Poslední recenze (944)

plakát

Bratr (1997) 

Kultovní ruský film z divokých 90. let, ve kterém je vidět úpadek, chaos, bezpráví, brutalita a neutěšenost těchto časů v podobě pouličních prodejců, po kterých chce drsná mafie výpalné bez ohledu na jejich tržby. Film bez pořádné zápletky, bez silného příběhu, který působí jako ukázky ze života jednoho nezaměstnaného mladého chlápka jménem Danila, který se vydává za svým na první pohled drsným holohlavým bratrem Viktorem do Petrohradu. Danila však není typický záporný hrdina, ale dělá spoustu dobrých a společensky prospěšných věcí. Danila je veterán z čečenské války, doma nemůže najít práci, potuluje se po okolí, a tak jej matka pošle za starším bratrem Viktorem do Petrohradu, aby si našel pořádnou práci. Danila se na ulici seznámí s energickou narkomankou Kat a také s pouličním prodavačem a bezdomovcem „Němcem“ Hoffmanem, kterého chtějí obrat dva gauneři, a dokonce si od nich vezme revolver. Viktor je však nájemný vrah, který si říká „Tatar“ a pracuje pro šéfa petrohradské mafie zvaného „Krugliy“. Tatar má za úkol zabít šéfa čečenské mafie „Čečena“, ale chce za to hodně peněz, a tak má Krugliy lepší plán – nechá své pohůnky sledovat Tatara, kterého zabije Čečenec, aby mu pak nemusel platit. Trošku divný plán, ale to je prostě Rusko. Danila se sejde se svým bratrem v jeho bytě (brácha mu nejprve míří zezadu na hlavu pistolí) a brácha mu předá svůj úkol a nakecá mu, že ho Čečenec vydírá. Danila pak v autobuse donutí neposlušné Armény, aby zaplatili revizorovi pokutu. Pak Danila vyrobí trubkovou bombu a odpálí Čečence, což sledují Kruglyiho pohůnci a pronásledují jej do tramvaje, kterou řídí žena jménem Sveta. Danilo to dá se Svetou dohromady, i když je vdaná za manžela, který ji regulérně tříská. Boss Krugliy je nasraný a rozhodne se vtáhnout Tatara do jedné velké akce. Viktor předá úkol Danillovi a jeho byt navštíví Krugliyho gauneři, ale nikdo není doma. Dorazí tam akorát zmatený rozhlasový režisér, který si splete byt a ve skutečnosti jde na párty o patro výše. Tato chyba jej málem stojí život. O patro výše hraje skupina Nautila Pompilia a její zpěvák si také splete byt, ale Danilla jej pošle o patro výše…

plakát

Lovcova noc (1955) 

Temný a drsný thriller o jednom chlápkovi, který se vydává za Božího služebníka, a přitom představuje typické zosobnění Ďábla v rouchu beránčím. Ben Harper se po bankovní loupeži a dvojnásobné vraždě ukáže doma, aby dal svým dětem – synovi Johnovi a dceři Pearl - 10 000$ z loupeže. Pak je zatčen a v cele se sejde s mysogynním sériovým vrahem a rádoby kazatelem Harrym Powellem. Powell chce získat informace, kam Harper ukryl své peníze, ale to se mu nepovede a Harper je oběšen. Po propuštění z vězení se Powell vydává do Harperova malého rodného městečka a vetře se místním obyvatelům do přízně, včetně vdovy Willy Harperové a hospodského Waltera Spoona a jeho panovačné ženy Icey. Powell se vetře do rodiny Harperovým tím, že se ožení s Willou, ale syn John mu instinktivně nedůvěřuje. Powell chce vědět, kde jsou schované peníze a vyhrožuje Pearl, což od něj odpudí Willu. A tak se musí Willy zbavit, nakecat dětem, že je jejich matka opustila, aby žila ve hříchu, ale Walter a Icey mají pochyby a strýček Birdie, starý rodinný přítel, dokonce objeví tělo, ale bojí se obvinění, a tak to nenahlásí policii. A tak musejí děti utíkat před šíleným Powellem a uchýlí se u Birdieho, který je však opilý na mol. Děti utečou po řece na malé lodi, která patřila jejich otci, a najdou útočiště u přísné Rachel Cooperové, která se stará o opuštěné děti. Powell je samozřejmě vystopuje a nechce se jen tak vzdát, naštěstí je paní Cooperová silná, odhodlaná, a především ozbrojená ženská. Powell jen těsně unikne tomu, co si zaslouží – pořádný lynč. John má zase flashback, ve kterém vidí zatýkání svého otce. Film, který je prosycen citáty z Bible, ať už ze strany bezbožného Powella, nebo ze strany paní Cooperové, která poskytne těm dvěma opuštěným sirotkům domov a ochrání je před tím Ďáblem.

plakát

Podraz (1973) 

Vtipná a svižná komedie, která dostává diváka do časů třicátých let, kdy se podvádělo v dostizích, sázkách a hraní pokeru více než dneska. V roce 1936 během Velké hospodářské krize okradou podvodníček a hezounek v jednom Johnny Hooker se svými kumpány Lutherem Colemanem a Joem Eriem pomocí vymakaného triku sázkařského kurýra o 11 000 dolarů. Hooker prohraje prachy na ruletě a Luther chce začít nový život a doporučí Hookerovi, aby vyhledal jeho starého přítele Henryho Gondorffa v Chicagu. Zkorumpovaný tlustý fízl Joliet William Snyder se střetne s Hookerem a prozradí mu, že okradli kurýra od irsko-amerického bosse Doyla Lonnegana, který zabije každého, kdo jej jen trochu podvede. Luther a kurýr jsou zavražděni a Hooker uteče za Gondorffem, který se skrývá v kolotočářském bordelu před FBI. Gondorff sežene tým zkušených podvodníků a rozjedou obrovský podvod, známý jako "drát", pomocí velkého týmu, který vytvoří falešnou sázkovou kancelář. Snyderovi a Lonneganovi muži pronásledují Hookera do Chicaga a Gondorff má strach z jejich odhalení. Následuje nejvtipnější část filmu, ve které hraje Gondorff, vystupující jako chicagský bookmaker "Shaw" poker s vysokými sázkami proti Lonneganovi v opulentním vlaku. Gondorff rozzuří Lonnegana svým drzým chováním a okrade jej o 15 000$. Hooker se pak vydává za Shawova nespokojeného zaměstnance "Kellyho", který má vyzvednout výhru a přesvědčit Lonnegana, aby mu pomohl převzít Shawovu operaci. Doma na Hookera čekají Lonneganovi muži a on jim uteče. Snyderovo pronáslednování přiláká pozornost agentů FBI, kteří chtějí využít Hookera k tomu, aby je přivedl k Gondorffovi. Lonnegan pak najme zabijáka Salina, aby našel a zlikvidoval Hookera, který jej tak ponížil okradením jeho kurýra. "Kelly" dává Lonneganovi typ na vítězný dostih a pak mu odhalí, že má ve Western Union partnera "Les Harmona" (podvodníka Kida Twista), který mu má pomoci svrhnout „Shawa“, a to pomocí zdržování výsledků dostihů. Lonneganovi se to zalíbí a rozhodne se financovat sázku v hodnotě 500 000 $, aby se pomstil "Shawovi". Bohužel, Snyder má na Hookera páku v podobě hrozby vězení pro vdovu po Lutherovi. Navíc se Hooker vyspí se servírkou, která ale není jen nějaká děvka na jednu noc, ale někdo mnohem horší. Někdo, kdo jej může připravit o život. Je to tedy dost nepříjemná situace, tlak ze strany FBI spojený s Lonneganovou sázkou na vítěze v hodnotě 500 000 $ může celý plán na Podraz zhatit. Leda, že by to pánové měli promyšlené ještě více, než je divákovi předkládáno…Geniální film se sympatickou ústřední dvojicí, na první pohled nepříjemným a tvrdým Lonneganem a vyžraným otravným policistou Snyderem, během kterého se divák nenudí ani chviličku.

Poslední hodnocení (1 500)

Lovcova noc (1955)

07.05.2024

Faunův labyrint (2006)

04.05.2024

Lev v zimě (1968)

03.05.2024

Team America: Světovej policajt (2004)

30.04.2024

Zdrojový kód (2011)

30.04.2024

Fantomas kontra Scotland Yard (1967)

26.04.2024

Taxi (1998)

25.04.2024

Invaze lupičů těl (1956)

25.04.2024

Prokletí žlutozeleného škorpióna (2001)

24.04.2024

Reklama

Poslední deníček (2)

Moje recenze - proč to dělám?

Posledních pár měsíců jsem si vypěstoval jistý návyk, a tím je okomentovat každý film, který jsem zrovna viděl. Vzhledem k tomu, že každý den zhlédnu minimálně jeden snímek, tak vyprodukuji každý den také jednu recenzi. Má krátkodobá paměť je díky pravidelné konzumaci marihuany a úzkostem poměrně špatná, takže spoustu věcí které jsem viděl zapomenu, a musím se rozpomínat informacemi v obsahu filmu a recenzemi ostatních. Moje slohové schopnosti, stejně jako výstavba složitých souvětí také nejsou žádná sláva a mé učitelky českého jazyka by při čtení mých výtvorů skřípaly zuby. ALE! Já si to píšu vesměs sám pro sebe, protože za pár měsíců si budu jen matně vzpomínat, že jsem daný film viděl a co v něm vlastně bylo. A v tom okamžiku zavítám do svých recenzí a trochu si to osvěžím. Časem, pokud se na daný snímek podívám znovu, jej okomentuji znovu a možná i lépe. Jo a především, mám slabší dny (těch je většina), kdy mé recenze za moc nestojí, ale také mám dobré dny, kdy chytnu slinu a píšu recenze, na které jsem patřičně hrdý. Např. mé recenze na skvělé horory Halloween a Halloween 2. Tak jsem to své pisálkovství uvedl na pravou míru.