Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Vančura 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem měl Nesmrtelnou tetu velmi v oblibě, a nejinak je tomu dnes, když mám možnost se na ni znovu podívat v telce. Navíc to už v mých očích získalo správný retro punc raných devadesátek, takže vidět to dnes je svým způsobem takový dvojitý výlet do dětství. Vadí mi tam jen drobnosti, typu trapný Hanzlík v roli krále nebo ošlivka Bobuľová v roli jeho královské dcery. Jinak si myslím, že je to jeden z mnoha příkladů filmů, které jsou zde z mně nepochopitelných důvodů nedoceněné. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jak já tuhle hnusnou babu vždycky nesnášel. Pryč jsou doby dobrých scénářů, barvitých zápletek a vtipných scén. Zbyly jen potemnělé, debilní, nudné blafy, které otravují jak svojí stupiditou, tak i naprosto šílenými efekty a papundeklovým okolím. Že jsou komunisti pryč samozřejmě vítám, ale pohádky nám mohli nechat. 30% ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jej, tohle se nepovedlo… Hadi, laciné triky, kostrbatý scénář a co se zasloužilé umělkyně týče, nemůžu se rozhodnout, jestli je děsivější její vizuál nebo pitvoření. Ono s těmi kostýmy je to vůbec na pováženou. Eduard Cupák jako Čas(načaj) předvádí, jak Gandalf bílý v Česku šílí a outfit Libušky Šafránkové je holé neŠtěstí. Vypadá chudinka jako ozdoba z vánočního stromečku, která hodně, ale hodně dlouho ležela na dně krabice. Pošahaný král Jaromíra Hanzlíka má být zřejmě nositelem humoru, bohužel však budí dojem, že skutečně mozku pozbyl, a to mi moc vtipné nepřipadá. O momentálně neretardovaném chasníkovi a princezně netřeba mluvit, oba jsou nezajímaví, nehezcí a nezáživní, navíc je obtížné je od sebe rozeznat, neboť mají oba dlouhé blond lokýnky. Tetka možná, ale takhle pohádka nesmrtelná nebude. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka s výborným scénářem, kde se pořád něco děje. Až do konce to může skončit špatně a všichni herci drží pohádku krásně nad vodou. Jiřina Bohdalová je ale v tomhle směru prostě jedinečná a role jí dokonale sedla. Ona pohádce vládne, ale stejně Závisti nepřejete, aby vyhrála. A ona nevyhraje... ()

Mo. 

všechny recenze uživatele

"Jo, jo, to se mi ulevilo..." když to celé skončilo. Hlavní hrdina mi vyloženě vadil, princezna byla strašně prkenná a křečovitá snaha o "profesionální českou pohádku" sálala z každého záběru. Jiřina Bohdalová však ztvárnila jednu z nejlepších (a nejinteligentněji vymyšlených) záporných postav v historii českých pohádek a i některé další postavy jsou herecky i scénáristicky na solidní úrovni (třeba výborný Král Ctirad v podání Jaromíra Hanzlíka...). Stejně tak příběh vcelku neurazí. Ve výsledku je to celé takové... průměrné - s poměrně velkými výkyvy na jednu i druhou stranu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč. (Pumiiix)
  • Když Štěstí (Libuše Šafránková) sešle se slovy: „Aby se líbil,“ kouzlo, kterým Matějovi (Filip Blažek) odčaruje velké zuby, výrazné pihy mu zůstanou. Když se ale ráno probudí, pihy už najednou nemá. (jlumos)

Reklama

Reklama