Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, v oněch časech se kvantum pohádek točilo a v mnoha z nich pobíhal jeden zlatovlasý princ, díky kterému se tolik pohádek sléválo, spájeloo, do neučité hmoty rozostřených okrajů se transformovalo, z onoho blobu vystupují tři díla, která jsou alespoň trochu rozpoznatelná, nespadající do Velkého patvaru a Nesmrtelná teta je z nich nejhorší, v mých očích před Perlovou pannou a Lněnou kytlí v prachu se ploužící. A jak to bylo dál, milé děti? Filip Blažek naštěstí oplešatěl. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem si dnes připomněla při večeři u televize. A musím uznat, že je výborná! Vždycky mě bavila. Příběh, ponaučení a zápletka jsou skvělé. Vážně oceňuji Jiřinu Bohdalovou, které v té době bylo už přes 60 a přesto podala vynikající výkon a hraje i teď téměř o 20 let později. Barbora Bobuľová u nás sice není moc známá, ale přesto byla také výborná, je to škoda, že se neprosadila více v ČR. Pro mě jedna z mých neoblíbenějších pohádek z mladších let. Ovšem vážně nezávidím Jaromíru Hanzlíkovi jeho roli, takhle zesměšnit bych se opravu nechtěla, ale někdo se obětovat musí. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tato pohadka v TV unikala a i kdyz jsem ji uz kdysi asi videl, stala se na Stedry den mou nejdulezitejsi pohadkou, kterou jsem musel videt:-). Doba nataceni jeste dava nadeji, ze navaze na nase nejlepsi pohadky ze socialismu. Coz se do urcite miry povedlo. Pohadka ma vtip, vybornou Bohdalku s Hanzlikem a spatne triky. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Není to blbý a to je dobře.Hanzlík jako král bez rozumu byl dobrý tah.Hlupáky on zkrátka umí viz. role v Postřižinách nebo Slavnostích sněženek.Bohdalka má celý film pro sebe,což mi nevadilo,ale výkon Blažka a Bobuľové byl velmi rozpačitý.Jako celek jde o průměrnou pohádku,která nedosahuje atmosféry našich starých klasických pohádek,ale každopádně se najdou mnohem horší kousky které následovaly v dalších letech až do teď. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Celé toto pohádkové dílo je jen o jedinké věci. O super herecké jízdě Jiřiny Bohdalové (tzv. Matky české filmové kultury). Prakticky je to jedna dlouhá One Woman Show, a kdykoliv není na plátně, tak je to nuda k uzoufání. Ostatní herci se pouze vezou, dokonce občas i drhnou, jako například herecké dovednosti a sympatičnost Barbory Bobuľové. Hudba je slabá, stejně jako efekty. Kdyby tohle bylo dotaženo, tak bych věřil tomu, že by se to mohlo stát i kultovní záležitostí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Když Štěstí (Libuše Šafránková) sešle se slovy: „Aby se líbil,“ kouzlo, kterým Matějovi (Filip Blažek) odčaruje velké zuby, výrazné pihy mu zůstanou. Když se ale ráno probudí, pihy už najednou nemá. (jlumos)

Reklama

Reklama