Reklama

Reklama

Pohádky tisíce a jedné noci

  • angličtina A Thousand and One Nights
Animovaný / Pohádka
Československo, 1974, 90 min

Obsahy(1)

Klasik domácího trikového filmu Karel Zeman se na od 70. let začal vracet k čistě animované tvorbě. Jako inspirace mu posloužily arabské pohádky o námořníku Sindbádovi. Původně samostatné krátké snímky (celkem jich bylo sedm) později sestavil do celovečerního tvaru, aniž by potlačil epizodický charakter: líčí, jak se hlavní hrdina ocitl v zemi obrů, jak zmáhal nástrahy magnetové hory či mořského sultána, nechybí ani létající koberec. Výtvarně se Zeman pokusil napodobit styl perských a arabských miniatur. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Já teda všeobecné nadšení nad tímto dílem nesdílím. Animace nepříjemně připomínala ilustrace v učebnici němčiny pro jazykové školy blahé paměti, jednotlivé barvy patrně Zeman vybíral pomocí generátoru náhodných čísel, pokud nebyl přímo barvoslepý. Nějak jsem nepochopil, proč se ta zvířátka tolik hrnula pomáhat Sindibádovi. Já mám opačné zkušenosti, na mě třeba kašle i vlastní pes. Nemohu tedy říct, že by neposlouchal, poslouchá, to zas jo... Vždycky si se zájmem poslechne, co mu přikazuju, a pak udělá, co se líbí jemu. Ale to sem nepatří. Dál, Sindibád se chová tak, že by v každé jiné pohádce byl za to tvrdě potrestán, ale tady ne. Např. umíraje hladem, dost nelogicky vymění mluvící rybu za perlový náhrdelník, z kterého by se najedla tak maximálně prasata (aspoň předpokládám podle toho známého přísloví). Anebo vymění svou milovanou loď za váček chrlící peníze, jen aby pozdějc prokázal, že mu na zlatě vlastně nezáleží. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ne a ne a ne. Zeman prostě není tvůrce pro mě. Opět zdůrazňuji, že technicky to je bezkonkurenční, ale scenáristicky mě všechno, co natočil, hrozně míjí. Neumím si to vysvětlit, ale jeho filmy mě prostě nebaví. Nic víc v tom není. Od Sindibáda jsem čekal něco víc, ale není to o nic jiné, než ostatní filmy. 55% ()

Reklama

chrispe 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman umí a i když jsem se k těmto pohádkám dostala už jako "stará koza" stejně jsem se na těchto sedm krátkých pohádkových příběhů podívala se zaujetím. Občas se v nich vyskytne něco drsnějšího (a já si říkám, jak by se mi to, jako útlocitnému dítěti líbilo), ale to k arabským příběhům patří. A jako vypravěč hlas pana Třísky, co víc si přát? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sindibádova epizodická dobrodružství se mistrně hodí k promítání promítání před vícegenračním cekem velké rodiny. Není důležité, zda tomu nejmladší nerozumí, či zda to ty nejstarší nudí. Výtvarná i mentální úroveň je velmi vysoká, zvláště v porovnání současných pořadů pro děti, na které se dívá celá rodina. Sindibád byl Karlu Zemanovi zřejmě bližší a lidštější než Odysseus, který prožíval podobná dobrodružství jako první; ostatně na příběh Odyssea a Kalypsó bych se díval raději. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Láska k moru a k dobrodružstvu, to nám ponúka Karel Zeman v rozprávke, ktorá nie je vždy pre deti. Námorník Sindibád zažije všemožné príkoria a úspechy, prekabáti veľa sultánov, mnohokrát sa zamiluje do ženy, prepláva všetky moria a ocitne sa pod vodou aj vo vzduchu. Z každého príbehu vzíde poučenie, či už ide o lakomstvo, pýchu alebo lenivosť, jednoducho sedem hriechov podľa Zemana. –––– Není na světě také kotvy, která by udržela dívčí srdce, omane li jej láska. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama