Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (181)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

„Opičák" a jeho cesta za odplatou. Na režisérskou prvotinu to není vůbec špatný. Ale třeba kamera a střih je při svižnějších scénách až moc akční. Což se mi někdy líbilo ale občas to bylo možná na škodu a sralo mě to. Příběhově nejde o nic novýho a originálního ale audiovizuálně je to celkem vymazlený. Nakonec z toho sice nejsem nadšenej tak jako většina diváků a zdejších 75% mi přijde až přes příliš ale za vidění a pozornost film určitě stojí. O tom, že o Dev Patelovi(režie) ještě jistě uslyšíme je věc zcela jistá. Na vážkách mezi 3-4hvězdami se přikláním k lepším 3hvězdám. ()

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Takový Indický John Wick s nádechem morální narážky na situaci v Indii. Za mě příjemný akční film u kterého se zasmějete, kouknete na dobré scény, pěknou práci s kamerou. Možná až moc cítíte americký vliv, ale musím říct, že v kombinaci s dobrou hudbou mi to i tak přijde malinko méně "jednoduché" i když děj je velmi předvídatelný, tak jako akční film svého žánru je velice povedený. S poslední hvězdičkou čekám, až mě překvapí nějak průběh nebo tam do toho bude zajímavější děj. Jinak před propracováním a zachycením jiného kontinentu velice smekám ()

Reklama

Claw 

všechny recenze uživatele

Paráda!! Napínavý a silný thriller o pomstě zasazený do indického folklóru a kultury. V čem film exceluje je technické zpracování. Je až překvapivé, jak schopně drží Patel režisérské otěže, ačkoliv jako herec nepřišel s akčním žánrem příliš do styku. Vizuálně není těžké přirovnat snímek k největšímu akčnímu hitu posledních let, "Johnu Wickovi", s nímž "Monkey Mana" pojí věci jako stylizace, výrazné kontrasty barev či dlouhé akční sekvence. Zápletka jako taková je velice přímočará a opět si "pouze" vypůjčuje tu nejzákladnější dějovou kostru od milionkrát viděných příběhů o pomstě. V této spojitosti bych osobně ubral na flashbacích, které sloužily jako hrdinův hnací motor za pomstou. Jejich četnost ale byla lehce rušivá, zejména i proto, že jsme se ve vzpomínkách stále vraceli k téměř totožným scénám. A teď to nejdůležitější… Akce je naprosto prvotřídní. Ať už Dev Patel bojuje v ringu v opičí masce a vydělává potřebné peníze; střetává se s ochrankou v restauraci, při nichž se nebojí využít vhodné nástroje pro zabití či těžké zranění nepřátel anebo zápasí tváří tvář úhlavnímu nepříteli či gigolovi se sekerou v ruce, všechno vypadá na plátně výtečně. A třeba takový trénink po zotavení dal vzpomenout na 70kové hongkongské klasiky. "Monkey Man" toho má v rukávu ještě o něco víc a nespoléhá se čistě na akci. Do snímku se snaží vnést i podstatné pohledy a hodnoty, jež jsou mu nepochybně blízké. Je-li tohle teprve Patelův debut, nemohu se dočkat, s čím přijde příště. /80%/ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

MONKEY MAN! MONKEY MAN! MONKEY MAN! MONKEY MAN! Krvavá akční rubačka s mystickým intermezzem a decentním politickým podložím. Dev Patel si napsal, zrežíroval a protrpěl hlavní roli v srdečním projektu o pomstě. Čistka původních obyvatel z důvodu stavby továrny (asi na sušenky) pěkně rezonuje, ale audiovizuální kabátek posouvá netradičně vyprávěný tradiční příběh na novou úroveň. Kontaktní bitky střídající úhly pohledu z vlastních očí, našlapaná honička přeplněnými ulicemi, pot a krev, řez sociálními skupinami od úplného spodu nahoru. To vše krásně uvozované pohádkou o Hanumánovi. Režijně nečekaně vyzrálé dílo. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Dev Patel se postaral o velké a zatraceně příjemné překvapení. Jeho celovečerní režijní debut je sebevědomá a audiovizuálně našláplá akční pecka se sympatickým hrdinou, výborně využitým zasazením do současné Indie a velmi dobrou akcí, která je správně drsná, dravá a špinavá. Je tu hodně znát inspirace Johnem Wickem a novodobými asijskými nářezy (Ong-Bak, Raid), které si Patel zřejmě nastudoval opravdu poctivě. S rozumnější stopáží a ještě o něco lépe vygradovaným finále by to bylo - minimálně v ranku tradičních revenge akčňáků - prakticky bezchybné. Každopádně doufám, že Patel u akčního žánru coby režisér (a vlastně i herec) ještě zůstane, protože takhle zaválet hned napoprvé se jen tak nevidí. 80 % ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Monkey Man bol dokončený v marci 2021 a Netflix zakúpil práva k filmu za 30 miliónov dolárov. Avšak kvôli politickým ideológiám filmu sa Netflix začal obávať reakcie indického publika a potichu sa snažil film predať, čo bol taktiež problém, keďže jeden z finančných partnerov filmu BRON Studios prechádzal bankrotom. Jeden z ľudí, ktorí mali možnosť vidieť film, bol Jordan Peele a ten bol presvedčený, že Monkey Man si zaslúži byť videný na veľkom plátne. Peele sa tak pridal k filmu ako producent pod banerom jeho produkčnej spoločnosti Monkeypaw Productions a následne presvedčil štúdio Universal Pictures, aby odkúpili film od Netflixu. Universal údajne zaplatil za film necelých 10 miliónom dolárov. (drake31)
  • Dev Patel začal trénovať Taekwando, keď mal 10 rokov. V marci 2006 vo veku 16 rokov získal čierny pás v 1. dane. (Arsenal83)
  • Film měl velké produkční problémy, Dev Patel (Kid) před začátkem natáčení přišel o produkčního designéra a hlavního kameramana. Také přišel o velkou část vybavení a komparzu kvůli uzavření hranic a filmu tak hrozilo, že vůbec nevznikne. Dev Patel přesto dokázal uprosit producenty, aby mu dali šanci. Tu dostal, ale musel se hodně uskromnit, film se tak natáčel na mobily a GoPro. Komparz nahradili osvětlovači, maskéři a každý, kdo byl volný, šel před kameru. Na spoustu kaskaderských kousků používali to samé vybavení furt dokola, po každé akční scéně tak museli spravovat rozbité stoly, židle a další vybavení. (Yoshitsune)

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Reklama

Reklama