Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná rekonstrukce jedné ze zásadních událostí druhé světové války. Člověk má místy pocit, že sleduje skutečné jednání, protože přístup (chlad, nadšení), který dokázali herci vtisknout svým postavám, když mluví o deportaci ("čili zastřelení") milionů lidí, je zcela realistický. Už jen z historického hlediska by měl být tento film zaznamenán. P.S. Všiměte si trestů a osudů aktérů "konference" uváděných v závěru filmu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dvanáct lidí, dvě hodiny, navždy pozměněný svět. Z toho nezávazného tlachání, kde největší půtky vznikají proto, že se odporuje některým dřívějším zákonům, mrazí. Branaghův usměvavý, věčně optimistický a přátelský Heydrich patří (minimálně) do top dvacítky největších filmových hajzlů všech dob. Ohrnovat nos nad tím, že se kamera víceméně nepohne od stolu, mi přijde u televizní rekonstrukce události takového charakteru dosti scestné. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Strhujúci počin o najstrašnejšej fiktívnej schôdzi nacistických pohlavárov, ktorí tu riešili konečnú otázku židov. Nie každého bude film baviť, ono sa tam toho moc nedeje, iba rozpráva v jednej miestnosti, ale to najlepšie na tomto filme je chladná atmosféra a skvele zahrané postavy, z ktorých ide strach. Vo filme hrá viac menej hlavnú úlohu postava Adolfa Eichmanna, o ktorom je aj samotný film, ktorý ste mali možnosť vidieť - Eichmann (2007). Tvorcovia vo filme chceli vyobraziť s akým pokojom sa práve v tejto miestnosti rozhodlo o takzvanej "židovskej otázke". Riešia sa tu spôsoby usmrcovania, kastrácie mužov i žien a tiež ako sa má riešiť problém s polovičnými židmi. Tento film je veľmi dobre spracovaný s jeho nízkymi nákladmi, škoda len, že v závere nieje vyložene preukázateľné, že sa táto schôdza naozaj odohrala. Práve naopak, je tu mnohokrát povedané, že žiadny záznam sa nesmie vyniesť ani len z miestnosti a on sa predsa len jeden našiel. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, maximálně autentické a zároveň tak neuvěřitelné. Scenáristicky naprosto přesné vyjádření tehdejších myšlenkových pochodů protkaných antisemitismem, arogancí moci, pokrytectvím a totální německou chladnokrevností a vypočítavostí. Na TV film velice zdařilé, jen škoda, že se nedořešilo pár zajímavě naťuknutých věcí (Heydrichova údajná částečná židovská krev, nahlodaný Colin Firth...) a v konečném důsledku tak filmu chybí drtivější dramatický závěr. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Drama z druhé světové války, to je přesně ten žánr, který je mému srdci hodně blízký, přesto v poslední době není jednoduché najít z něj film, který by mě zaujal. Myslel jsem, že Conspiracy naplní má očekávání a budu spokojen, jenže to byl omyl. Směšný začátek, kde všichni hajlují nebo bubnují do stolu jsem přešel, debata u stolu mi nepřipadala nijak nápaditá, vzhledem k tomu, že vše bylo již rozhodnuto a jednalo se jen o takové ''bylo by fajn, kdyby to ostatní schválili'', byla vlastně o ničem. Příjemné však bylo herecké obsazení a snaha o jakési navození atmosféry pomocí delších konfliktů, které vrcholily většiou až 'o záběr dál'. Každopádně zklamání a vím co je druhá světová válka... [TOP 19/7 83%] ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Dom, ktorý vidíme, keď generál Reinhard Heydrich (Sir Kenneth Branagh) letí lietadlom na konferenciu, je ten istý, v ktorom sa skutočná konferencia naozaj odohrala. Vnútorné priestory domu boli však pre tento film vyrobené. (Eeve)
  • Všetky postavy, ktoré majú na ruke svadobný prsteň, ho majú na ľavej, ako je zvykom v US a UK. V Nemecku by ho mali mať na pravej. (Real Tom Hardy)
  • 63. minuta, zrovna se jedná se o vraždění v plynových autech. V tu chvíli je záběr na A. Eichmanna (Stanley Tucci), který si zrovna zapaluje cigaretu. V dalším záběru, kdy vidíme A. Eichmanna z profilu, tak si vkládá opět novou cigaretu do úst a zapaluje si ji znovu. (Jimmy15)

Reklama

Reklama