Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (311)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

S príchodom snehu do dolnokubínskeho chotára som si umožnil opätovné zhliadnutie rekonštrukcie konferencie vo Wannsee. Dokonalo mrazivé, elegantne komorné, definične minimalistické. Jedna vila s jazerom a krásnou záhradou pokrytou snehovou prikrývkou, jedna miestnosť, absentujúci hudobný podkres, ansámbel prešpikovaný charizmou až do morku kostí (Tucci na trón, jak vždy!) a hodinová konverzácia ovplyvňujúca dejiny. Vizuálom odpovedajúce statusu televízneho filmu, no kvalitou (nielen scenára) ďaleko predchádzajúce väčšinu filmov od HBO a BBC. --- Tiež sa prikláňam k myšlienke, ktorú predniesol Slasherito – vidieť tento film len s nemeckými hercami a v nemčine (na štýl Der Untergang), to by boli iné grády! Čo môžem potvrdiť, pretože takýto už, našťastie, existuje! --- Prvých 15 minút (plus pár scén v strede a záver) vo mne evokuje isté neznáme pocity, ktoré slovami artikulovať neviem, no pri filmoch o druhej svetovej vojne ich žalostne vyhľadávam, žiaľ, bez úspechov... Nech žijú replaye! (28.12.2018) (03.12.2020) (5.12.2021) (6.12.2021) (9.12.2022) (19.1.2024) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dôležitá udalosť, o ktorej máme zachovaný jeden jediný záznam od ríšskeho sekretára Martina Luthera, účastníka konferencie, ktorý nejak "zabudol" svoj papier zlikvidovať. O ničom viac nevieme a tak súhlasím s užívateľom JASON_X, že všetko je len fikcia. Nevieme, ako to celé prebiehalo, ako sa presne títo páni zhovárali, no a Heydrich tu podľa mňa vôbec nie je zahraný verne. Celá konferencia trvala len 90 minút, čiže dokonca aj tento film je dlhší. Podľa mňa sa v reáli toľko nesporili. Slovo Führera bolo hlavné, len si to odsúhlasili. Môj názor. Ale film samozrejme potreboval nejakú drámu. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument, jehož síla a působivost spočívá v tíze a váze fakt a souvislostí. jež v rámci non fiction - ve skutečnosti nejpůsobivější formě scifi - podává. To je základní rámec skvělého filmu, jehož scénářem se stal jediný dochovaný exemplář zápisu v rukou muže, jmenovce jména, které je pro Němce vším - Martina Luthera. Pozitivně právní ortodoxie, tato neúmyslná sestra i nechtěná matka organizovaného zločinu, v tomto případě posloužila způsobem, který budí děs i dnes. Bohužel ne u všech. Ještě hrůznější než představa cikánského a židovského exodu-etnocidy jsou možné následné důsledky dalších, řetězově následujících činů tohoto druhu. Svým způsobem bylo a zůstává Wannsee vrcholem. Vrcholem lidského zla a zloby. Zvolená dramatická forma kulturního dědictví - i pakultura je de facto formou kultury - působivost této mefisotofelské ďábelskosti oproti očekávatelnému klasickému dokumentárnímu filmu ještě zesílila. Historii archivních dokumentů doplňuje historiografie orálních pramenů - zápis z této porady je jakousi syntézou obou těchto přístupů. Zní to hrozně, ale podobných děl by mělo být více. O to víc, oč rychleji ubývá pamětníků a přímých účastníků těchto strašlivých hrůz nejkrvavější a nejzločinnější války dosavadních lidských dějin. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Drama z druhé světové války, to je přesně ten žánr, který je mému srdci hodně blízký, přesto v poslední době není jednoduché najít z něj film, který by mě zaujal. Myslel jsem, že Conspiracy naplní má očekávání a budu spokojen, jenže to byl omyl. Směšný začátek, kde všichni hajlují nebo bubnují do stolu jsem přešel, debata u stolu mi nepřipadala nijak nápaditá, vzhledem k tomu, že vše bylo již rozhodnuto a jednalo se jen o takové ''bylo by fajn, kdyby to ostatní schválili'', byla vlastně o ničem. Příjemné však bylo herecké obsazení a snaha o jakési navození atmosféry pomocí delších konfliktů, které vrcholily většiou až 'o záběr dál'. Každopádně zklamání a vím co je druhá světová válka... [TOP 19/7 83%] ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Strhujúci počin o najstrašnejšej fiktívnej schôdzi nacistických pohlavárov, ktorí tu riešili konečnú otázku židov. Nie každého bude film baviť, ono sa tam toho moc nedeje, iba rozpráva v jednej miestnosti, ale to najlepšie na tomto filme je chladná atmosféra a skvele zahrané postavy, z ktorých ide strach. Vo filme hrá viac menej hlavnú úlohu postava Adolfa Eichmanna, o ktorom je aj samotný film, ktorý ste mali možnosť vidieť - Eichmann (2007). Tvorcovia vo filme chceli vyobraziť s akým pokojom sa práve v tejto miestnosti rozhodlo o takzvanej "židovskej otázke". Riešia sa tu spôsoby usmrcovania, kastrácie mužov i žien a tiež ako sa má riešiť problém s polovičnými židmi. Tento film je veľmi dobre spracovaný s jeho nízkymi nákladmi, škoda len, že v závere nieje vyložene preukázateľné, že sa táto schôdza naozaj odohrala. Práve naopak, je tu mnohokrát povedané, že žiadny záznam sa nesmie vyniesť ani len z miestnosti a on sa predsa len jeden našiel. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Dr. Georg Leibbrandt (Ewan Stewart) mal na sebe pri vstupe do vily vojenský kabát. V skutočnosti v roku 1942 ešte nebol súčasťou armády. Do Kriegsmarine sa pridal až v lete 1943. (Real Tom Hardy)
  • Krom nahrávky, kterou v závěru pustí Eichmann, se v průběhu celého filmu neobjevuje žádný hudební podkres. (StarsFan)
  • 63. minuta, zrovna se jedná se o vraždění v plynových autech. V tu chvíli je záběr na A. Eichmanna (Stanley Tucci), který si zrovna zapaluje cigaretu. V dalším záběru, kdy vidíme A. Eichmanna z profilu, tak si vkládá opět novou cigaretu do úst a zapaluje si ji znovu. (Jimmy15)

Reklama

Reklama